Enfeksiyonlar: Her çeşit mikroorganizmanın yol açtığı enfeksiyonlar sonucunda CRP değeri artabilir. Bu anlamda grip, EBV, hepatit, tüberküloz, dizanteri, pnömoni, boğaz iltihabı, konjuktivit gibi vücudun herhangi bir bölgesinde gelişen viral, bakteriyel, mantar veya parazit enfeksiyonlarında CRP yüksekliği görülür.
Sonuç: CRP değerlerinin bakteriyel enfeksiyonlarda viral enfeksiyonlara göre anlamlı düzeyde arttığı ancak bakteriyel enfeksiyonu viral enfeksiyondan ayırt etmedeki duyarlılık ve özgüllüğünün zayıf olduğu gözlendi.
CRP değerine açlık ve tokluk fark etmeksizin kan tahlili yapılarak bakılmaktadır. CRP değeri kanda enfeksiyon sebebiyle 4-6 saat içinde yükselmeye başlamaktadır. Enfeksiyonun türüne göre 24 saat ile 48 saat arasında kanda en yüksek seviyeye ulaşabilmektedir.
Bakteri, virüs, mantar ya da parazit kaynaklı enfeksiyonların haricinde vücudun kendi dokularına karşı bağışıklık yanıtı oluşturması ile karakterize olan otoimmün hastalıklarda, ayrıca kronik ve sistemik pek çok hastalıkta CRP yüksekliğine rastlanabilir.
CRP yüksekliği enfeksiyon hastalıklarına bağlı geliştiği zamanlarda tedavide, etken organizmaya karşı etkili olan antibiyotikler kullanılır. Romatolojik hastalıklarda ise soruna direkt etki eden anti-inflamatuar ilaçlar tercih edilir.
İlgili 18 soru bulundu
CRP değeri yüksek çıkarsa uygulanan tedavi metotlarıyla 18 ila 20 saat arasında değerler normal seviyesine geri döner. Eğer değerler düşürülemezse hastalığın devam ettiği kanısına varılır ve tedavi planına devam edilir.
CRP düzeyinin anlamı
10 mg/L ile 100 mg/L arasındaki seviyeler orta derecede yükselir ve genellikle enfeksiyöz veya enfeksiyöz olmayan bir nedenden kaynaklanan daha belirgin enflamasyona bağlıdır. 100 mg/L'nin üzerindeki seviyeler ciddi şekilde yükselir ve neredeyse her zaman ciddi bakteriyel enfeksiyon belirtisidir.
CRP değerinin düşmesi için altta yatan hastalığın teşhis edilmesi ve tedavi planlaması yapılması gerekir. Altta yatan hastalık tedavi edildiğinde CRP değeri de tedaviye yanıt olarak düşer. Doğrudan CRP değerini düşürmeye yönelik bir ilaç tedavisi yoktur.
Crp maddesini vücuttan atmak için antioksidan besinleri tüketmeniz önerilir. Bu besinlerden biri de ıspanaktır. Ispanak antioksidan bir sebzedir ve crp seviyesinin düşmesini sağlar.
Sağlıklı bir diyet benimseyin: Anti-inflamatuar etkileri olan besinlerin yanı sıra omega-3 yağ asitleri içeren gıdaları tüketmek, CRP seviyelerini düşürebilir. Bunlar, yağlı balık (somon, uskumru, sardalya), keten tohumu, chia tohumu ve ceviz gibi gıdalardır.
CRP karaciğer tarafından üretilen bir protein olup kanserli hücrelerin neden olduğu hasara yanıt olarak seviyesi artar. Normalde CRP değeri 10 mg/L'nin altındadır. Ancak kanser hastalarında bu seviye genellikle çok daha yüksektir. Tipik olarak, kanser hastalarında CRP seviyeleri 100 mg/L'nin üzerinde olabilir.
Şiddetli yükseklik: 50 mg/dL'nin üzerindeki bir CRP testi sonucu genellikle şiddetli yükselme olarak kabul edilir. 50 mg/L'nin üzerindeki sonuçların yaklaşık %90'ı akut bakteriyel enfeksiyonlarla ilişkilidir.
Normal değerinin1000 katına kadar yükselebilir. Yarılanma ömrü yaklaşık 18-19 saat arasında olup inflamasyon sonlandıktan sonra ortalama 3-5 gün içinde normale döner[10,11,12].
Ateşin genelde bakteriyel infeksiyonlarda artması beklenir. Viral infeksiyonların, viremi safhasında saptanan ateş uzun sürmez, 72 saat içerisinde düzelmesi beklenir.
CRP yükselişine yol açan etken yok olduğu zaman serumdaki CRP oranı 18-20 saat içinde azalarak tekrardan olağan düzeylere düşer. Kalp damar rahatsızlıkları öncelikli olmak üzere enflamatuvar ve enfeksiyöz rahatsızlıkların teşhis edilmesinde ve tedaviye verilen cevabın izlenmesinde CRP testi bir parametredir.
Ayrıca daha fazla çilek yiyen kadınların kanındaki CRP seviyesinin daha düşük olduğu belirlendi. Kiraz: 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kirazın en çok anti-inflamatuar özellik içeren meyve olduğu belirlendi.
Yüksek CRP seviyeleri, idrar yolu enfeksiyonları ve apandisitten kalp krizlerine kadar çok çeşitli hastalıklarda inflamasyonun ciddiyetinin erken belirtileri olarak da değerlendirilebilir.
CRP değeri 1 – 2,9 mg/L olarak ölçülen kişilerde düşük risk, CRP değeri 3 mg/L üzerinde ölçülen kişilerde orta risk, CRP değeri 10 mg/L üzerinde seyreden kişilerde yüksek risk kalp damar hastalığı ortaya çıkma ihtimali vardır.
Sepsiste antibiyotik tedavisi yapılır. Çeşitli bakterilere karşı etkili olan geniş spektrumlu antibiyotikler genellikle ilk olarak kullanılır. Kan testlerinin sonuçlarını öğrendikten sonra doktor, enfeksiyona neden olan belirli bakterilerle savaşmayı hedefleyen farklı bir antibiyotik gruplarına geçebilir.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
Çalışmamızda CRP değeri 96,5 mg/L ve üzerinde olan hastalarda progno- zun daha kötü olduğu da tespit edilmiştir. Literatürde de benzer sonuçlar bildirilmektedir. YBÜ'de yatan 204 sepsis hastasının incelendiği bir çalışmada ortanca CRP değeri 148 mg/L olarak bulunarak, CRP değerinin sepsite arttığı belirtil- miştir [7].
Günlük aspirin kullanımıda CRP nin düşmesinde önemli rol oynamaktadır.
Kandaki yüksek CRP seviyesi, iltihaplanmanın bir göstergesi olabilir. Enfeksiyondan kansere kadar çok çeşitli koşullar buna neden olabilir. Yüksek CRP seviyeleri, kalp atardamarlarında iltihaplanma olduğunu da gösterebilir, bu da daha yüksek kalp krizi riski anlamına gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri