Varis tedavisi yapan devlet hastaleri genel olarak cerrahi yöntemlerle varisleşmiş damarı ameliyat ile bacak dokularının içinden koparılarak çıkarılıyordu. Varis ameliyatı esnasında işlemin doğası gereği yapılan kesiler ve koparmalar dolayısıyla kanamalar oluyor, işlem sonrasında bacakta ağrı oluyordu.
Ameliyat genellikle genel anestezi altında yapılır ve hastanede birkaç gün yatmanız gerekebilir. Bacakta varis ameliyatı sonrası iyileşme süreci, genellikle birkaç hafta sürer.
Genel olarak lazerle varis tedavisi, radyofrekansla varis tedavisi, yapıştırıcı (zamk) ile varis tedavisi ve açık varis ameliyatı şeklindeki varis tedavisi fiyatları devlet yada SGK tarafından karşılanmaktadır.
Sonuç olarak, varis ameliyatı zor bir ameliyat olarak kabul edilmez, ancak herhangi bir ameliyat gibi riskleri ve potansiyel komplikasyonları vardır. Ameliyat öncesinde ve sonrasında doktorunuzun verdiği talimatlara dikkat etmek, ameliyatın başarılı ve sorunsuz geçmesine yardımcı olabilir.
Varis ameliyatı; yetmezlikli toplardamarın çıkarılması ya da bu damardaki kapakçıkların onarımı disiplinine dayanmaktadır. Yaklaşık 2 saat süren ameliyat sürecinde hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak lokal, epidural ya da genel anestezi uygulaması gerçekleştirilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Genelde hasta bu şekilde bir gün hastanede kalması uygun görülür. Varis ameliyatı sonrasında hasta ertesi gün kontrolleri tamamlandıktan sonra rahatlıkla taburcu edilir. Ameliyat esnasında kasığa atılan dikişler kendiliğinden emilen dikişler olacağı için ayrıca alınmasına gerek duyulmamaktadır.
Ameliyatlı yöntemler; Klasik ameliyat ve Mikro Cerrahi
Mikro cerrahi; varislerin tekrar etmesi gibi bir risk söz konusu değildir. Her operasyonda olduğu gibi burada da enfeksiyon riski olup ameliyatsız teknikler kadar düşük bir orandadır. Çok nadiren geçici bölgesel uyuşukluklar olabilir.
Diyarbakır'da özel bir hastanede 15 Nisan'da varis ameliyatı olup aynı gün taburcu edilen öğretmen Tuğba Parlak, ertesi gün evinde fenalaştı. Kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alınan Parlak, 24 Nisan'da yaşamını yitirdi.
Kişi günlük hayatında birçok ağrı yaşıyorsa, varis ameliyatı için başvurmalıdır. Ayaklarda aşırı şişlik oluşabilir ve ağırlık meydana gelebilir, bu durumlarda ameliyat kişi için gereklidir. Ayrıca bunlara ek olarak geceleri dayanamayacak derecede bacaklarınıza kramp giriyorsa, ameliyat olmanız şarttır.
İç toplardamar ve dış toplardamar olmak üzere iki çeşit varis bulunmaktadır. Buna göre hangi varis çeşidinin daha tehlikeli olduğu da merak edilen önemli konuların arasında yer alır. iç toplardamarda oluşan varisler insan sağlığı açısından daha riskli olduğunu söyleyebiliriz.
Beklentiniz öncelikle sağlığınız ve damarlarınızın korunması ise ; mikro cerrahi önünüzde ki tek seçenektir. Konforlu ve risksiz bir yöntem istiyorsanız ; endovenöz lazer, radyofrekans ablasyon yine mikro cerrahi bir seçenektir.
Hasta kontrole gelinceye kadar ayakları yukarıda istirahat etmeli ve bol bol yürüyüş yapmalı. Varis çorabı sürekli bacakta tutulmalı, sadece pansuman yapılacağı zaman çıkarılmalı. 5 gün geçtikten sonra geceleri uyurken varis çorabı çıkarılabilir bunun dışında uyanık olduğu saatlerde varis çorabı bacakta olmalı.
Fiyatlar uygulanacak yönteme (cerrahi müdahale, radyofrekans, skleroterapi, lazer tedavisi gibi) göre de değişiklik gösterebilir. Tedavi edilmesi gereken alanın büyüklüğü ve varislerin yaygınlığı da fiyatı etkilemektedir. Genellikle varis tedavisi fiyatları 3.000 TL – 3.500 TL'den başlamaktadır.
Kılcal varis tedavilerinde, çok ince iğnelerle yüzeyel bir tedavi yapıldığından ağrı minimaldir ve herhangi bir anestezi gerekmez. Venöz yetmezlikle birlikte olan büyük varislerin tedavilerinde ise anestezi uygulanmalıdır.
7-10 günlük istirahat sonrası normal yaşantısına dönebilir. En az 3 ay varis çorabı giyilmesi tedavinin başarısını artıracaktır.
Nasıl olsa geçer diye düşündüğünüz varis tedavi edilmediği taktirde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Varis sinsice ve yavaşça ilerler ancak daimidir. Varis tedavi edilmediğinde bacaklarda ağrıya, toplardamarda enfeksiyona ve hatta akciğerlere pıhtı atma sonucu hayati risk taşıyan durumlar ortaya çıkmasına neden olabilir.
Varis, son zamanlarda tedavi seçeneklerinde artış görülen ve eskiye kıyasla daha kolay tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bir çeşit damar problemi olan bu hastalık, varis ameliyatı ile de çözüme kavuşturulabilir. Ameliyat ile tedavi şart değildir fakat kimi durumlarda hastanın ve doktorun tercih ettiği bir yöntemdir.
Semptomatik varis tedavisinde yaş sınırlaması yoktur. Tedaviniz için, bir kalp ve damar cerrahisi uzman tarafından dikkatlice değerlendirme yapılmalı ve teşhis sonrası tedavi planlaması yapılmalıdır.
merhaba lazer ile varis tedavisini devlet sgk karşılıyormu masrafı varmı teşekkürler. Merhaba SGK karşılamıyor maalesef.
İşlem başarılı olduğunda kapatılan damar sertleşecek ve bir ay içerisinde vücut tarafından rezorbe edilip yok olacaktır. Bu süre zarfında kapatılan damarda sertlik ve gerginlik hissetmeniz normaldir ve geçicidir.
Klasik varis ameliyatlarında, hastaların yaklaşık %5 inde derin ven trombozu (toplardamar pıhtılaşması) gelişmektedir.
İyileşme süreci genellikle 1-2 hafta sürer ve bu süre içinde fiziksel aktiviteler sınırlı olabilir. Ancak, son yıllarda geliştirilen daha az invaziv yöntemler de varis tedavisinde kullanılmaktadır.
Varis Tedavisi
Yaygın olarak tercih edilen tedavi seçenekleri skleroterapi, lazer, radyofrekans ablasyonu, varis çorabı ile basınç uygulaması, pake eksizyonu ve açık cerrahi ile stripping uygulaması olarak sayılabilir.
Bunlar; enfeksiyon, anormal kanama, solunum problemleri ve alerik reaksiyonlardır. Varis ameliyatı sonrasında açığa çıkabilecek bir başka problem ise; ayak bileklerinde his kaybı, morluklar ve varis probleminin yıllar sonra tekrar etmesi problemleridir.
Kapalı varis ameliyatı, genellikle yaklaşık bir saat sürer ve genellikle aynı gün taburcu edilir. Ameliyat sonrası birkaç gün boyunca dinlenmek ve bacaklarınızı yüksekte tutmak önerilir. Ayrıca, doktorunuzun talimatlarına uyarak bandajlama veya kompresyon çoraplarını kullanmanız gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri