CSS "margin" özelliği, tanımlanmış sınırların dışında, etiketlerin etrafında boşluk oluşturmak için kullanılır. CSS "margin" ile etiketlerin kenarların dış boşluklarını düzenleyebilirsiniz. Etikete ait kenarları tek bir seferde düzenleyebileceğiniz gibi tek tek düzenlemekte mümkündür.
Margin, bir elementin kenarlığının (border) etrafındaki boşluktur. Padding ise bir elementin kenarlığı ile içeriği arasındaki boşluktur. Başka bir deyişle, margin bir elementin dışındaki boşluğu kontrol eder. Padding ise bir elementin içindeki boşluğu kontrol eder.
Margin özelliği, elementin dört kenarına dıştan boşluk vermeye yarar. Negatif değer alabilir. Ayrıca kenar payları her kenar için ayrı ayrı margin-bottom , margin-top , margin-left ve margin-right özellikleri belirtildiği gibi tek bir özellikle(margin) de tanımlama yapılabilir.
Padding: İçerik ile border arasında olan boşluk. Border: Padding ile margin'i ayıran sınırdır. Margin: Kutunun diğer kutularla arasındaki mesafeyi ayarlayan boşluk.
margin-top özelliği elementin üst kenar boşluğunu bellibir değer kadar veya yüzde olarak belirler.Negatif değer alabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Margin nesneleri ortalamak için auto özelliği kullanılır. Ortalanacak nesnelerin satır içinde bir genişliğe sahip olması gerekir. Bu kullanım genelde sayfa tasarımlarında sitenin genelini tarayıcının tam ortasına getirmek için kullanılır.
CSS'de box-sizing özelliği, bir etiketin toplam genişliğine ve yüksekliğine padding ve border'ı dahil etmemizi sağlar. Box-sizing değeri olarak border-box değeri atarsak ; bir etikette, padding ve border genişlik ve yüksekliğe dahil edilir. Box-sizing özelliğini tüm etiketlerde kullanmak her zaman avantajlı olacaktır.
CSS padding özellikleri, eleman sınırı ile eleman içeriği arasında bir boşluk tanımlar. padding, elemanın içeriği etrafında (sınır içinde) bir alanı siler. Ayrı özellikler kullanılarak, üst (top), sağ (right), alt (bottom) ve sol (left) padding'ler bağımsız olarak değiştirilebilir.
padding özelliği hücre içi boşluk vermek için kullanılır.
padding-top özelliği içerik alanı ile üst kenarlık arasındakimesafeyi belirler.
** padding : top-bottom right-left; => iki değer şeklinde bir kullanım yapabiliriz. Örneğin; padding:10px 20px; demekle üst-alt için 10px ve sağ-sol için ise 20px' lik bir boşluk bırakmış oluruz. ** padding : top-right-bottom-left; => şeklinde 4 köşe için tek bir değer kullanımı da yapabiliriz.
Metni Ortalama Nasıl Yapılır ? Metni bir etiketin içinde ortalamak için text-align: center; kullanılır.
border-radius özelliği CSS3 ile birlikte geldi ve HTML elemanlarına yuvarlak kenar özelliği verme işine yarıyor. Web 2.0 ve yeni stiller ile birlikte bir çok sitede yerini alan yuvarlak kenarlı yapılar kullanılıyor, buda bu özelliği önemli kılıyor.
CSS width ( Genişlik ) Özelliğinin Kullanımı “width” HTML elementinin genişliğini belirlemede kullanırız. Bu özelliğin aldığı değerler ise auto, length, %, initial ve inherit tir. Auto : Otomatik değer alır.
Padding Nedir ? Padding, bir HTML elementinin kenarlarının içerisinde olan elemanlara olan uzaklığını belirleyebildiğimiz komuttur. Örneğin bir div içerisindeki yazı ile, div'in kenarlıkları arasında kalan boşluğu padding ile belirleyebiliriz.
Padding ise aşağıdaki gibi herhangi bir metnin, fotoğrafın içindeki bir alanla olan mesafesidir. Mesela siz padding-top:100px; dediğinizde metniniz belirlenen alan içerisinden 100 px aşağı doğru kayar, margin-righ:100px; dediğinizde belirlenen alan içerisinden 100 px sağa kayar.
CSS'de "float" özelliği, bir etiketin nasıl yaslanması ve konumlanması gerektiğini belirtir. Float özelliği, içeriğin konumlandırılması ve biçimlendirilmesi için kullanılır, örneğin bir resmin bir kapsayıcıdaki metnin soluna kaymasına izin verir.
CSS'de "text-align" özelliği , bir metnin yatay hizalamasını ayarlamak için kullanılır.Metin sola , sağa hizalanmış, ortalanmış veya iki yana yaslanmış olabilir. "text-align" özelliği "justify" olarak ayarlandığında, her satırın genişliği eşit olacak ve sol ve sağ kenar boşlukları düz olacak şekilde uzatılır.
CSS "padding" özelliği, etiketlerin iç boşluklarını tanımlar. CSS "padding" ile etiketlerin kenarlarının iç boşluklarını düzenleyebilirsiniz. Etikete ait kenarları tek bir seferde düzenleyebileceğiniz gibi tek tek düzenlemekte mümkündür.
Cascading Style Sheets (Basamaklı Stil Şablonları ya da Basamaklı Biçim Sayfaları, bilinen kısa adıyla CSS), HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir işaretleme dilidir.
Position Absolute Nedir ve Nasıl Kullanılır ? Bir nesnenin position özelliğini absolute yaptığımızda o nesne normal akış içinden çıkar ayrıca 4 köşeden konumlandırma yapmamızı sağlar. Relative ile Absolute nesnelerin farkı normal akış içinde olup olmadığı farkıdır.
Border özelliği tablo hücrelerinde ve kenarlarında kenarlık görünüp görünmeyeceğini belirtir. 1 değeri kenarlıkların görüntülenmesi gerektiğini belirtir. (Tablo biçimlendirme amacıyla kullanılmamalıdır.)
CSS "font-size" özelliği, metnin boyutunu ayarlar.Yazı tipi boyutu mutlak veya göreceli bir boyut olabilir. Bir yazı boyutu berlitmediğimizde varsayılan olarak 16px büyüklüğündedir.
max-width, max-height kapsayıcı kutunun maksimum alacağı değerleri belirtmek için kullanırız.
border-spacing özelliği ile de hücreler arası boşuğun uzunluğunu belirtebilirisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri