SASS'ın daha yeni yazım şeklide olan SCSS'te ise CSS'e daha yakın bir format kullanılmış, kod blokları süslü parantez ile kurallar ise noktalı virgül karakteri ile ayrılmıştır. Bu değişiklik sayesinde geçerli CSS kodları SCSS kodu olarak kullanılabilir hale gelmiştir.
Scss da aynı bir programlama dilinde değişken tanımlar gibi istediğimiz değişkeni tanımlayarak istediğimiz yerde kullanmamıza olanak sağlıyor. Bu küçük bazlı projelerde belki işime çok yaramayabilir ancak uzun soluklu projelerde çok işimize yarayacak özelliklerden.
SCSS ile SASS'ın mantığı ve kullanımı aynıdır. SASS'ın aksine SCSS noktalı virgül ve köşeli parantezler ile yazılır. İlk başta CSS'e alışkın olanlar için SASS yerine SCSS tercih etmek daha mantıklı görünebilir. Ancak temiz ve kurallı kod yazımı nedeniyle SASS da tercih edilmektedir.
SCSS dosya esas SASS (Sözdizimsel Müthiş Style Sheets), profesyonel bir CSS uzatma dili ile ilişkilidir. Bu stil dil böyle iç içe kurallar, değişkenler ve Mixins gibi ek bilgilerle web sitelerinin içeriklerini biçimlendirir.
SASS , CSS yazmayı daha dinamik bir hale getirmek için ortaya çıkmıştır. Kısaca CSS 'e bir programlama dili havası katmaktadır. CSS' de bulunmayan pek çok özellik barındırır. (Değişken tanımlama, İç içe yapılar kullanma, Fonksiyon tanımlama,...)
İlgili 31 soru bulundu
CSS, öğrenmesi kolay ama uzmanlaşması zor olan bir alandır. Harry Roberts'ın CSS Wizardry, BEM metodolojisi ve yeniden düzenleme gibi, ölçeklenebilir ve sürdürülebilir CSS yazmanın temeli hakkında en iyi makaleleri içerir.
CSS kolay öğrenilebilen bir dildir. Kullanımı da kolay, hatta zevklidir.
İmport işlemini şu şekilde yapıyoruz: ⇒ @import yazdıktan sonra tek tırnak (') içerisinde import etmek istediğimiz dosyanın ismini yazıyoruz ve noktalı virgül (;) koyarak bitiriyoruz. Ayrı dosyalarda yazmış olduğumuz tüm kodları main.scss dosyasında import ederek birleştiriyoruz.
SCSS nedir? SASS yazım şekli programlama dillerine daha yakındır. SCSS ise SASS diline CSS'te kullanılan süslü parantez ve noktalı virgül eklenmiş halidir.
1994 yılında Håkon Wium Lie, web tasarımcılarının web sitelerinin düzenini, renklerini ve yazı tiplerini değiştirmelerine izin vermek için CSS fikrini ortaya attı. 1996 yılında CSS'in ilk versiyonu icat edildi. 1998 yılında CSS2 çıktı ve ardından CSS3 üzerinde çalışmalar başladı.
CSS (Cascade Style Sheet), bir HTML dokümanının şeklini ve/veya görüntüsünü tasarlayan olgudur. Diğer bir ifadeyle CSS, HTML'i basit bir iskelet olmaktan kurtaran metin şekillendirme dilidir. Bu nedenle büyük öneme sahiptir. Çünkü bir sitedeki görselliği dolayısıyla da kullanıcı memnuniyetini sağlayan CSS'tir.
Üç çeşit CSS türü vardır.
Web site sayfalarını kendi stil kurallarına göre şekillendirebilme olanağı verir. Kendine özgü kuralları bulunan CSS, javascript ve HTML ile üst düzey web sayfaları hazırlanabilir. Web tasarım alanında yoğun olarak kullanılan CSS, html kavramından sonra karşınıza çıkan ilk biçimlendirme dilidir.
CSS'in açılımı “Basamaklı Stil Sayfasıdır. CSS bir HTML öğesinin masaüstü cihazlarda, mobil cihazlarda ve yazdırıldığında kağıt üzerinde nasıl görüneceğini belirlemek için kullanılmaktadır. Css eklendiği her HTML sayfasını stillendirebildiği için birden çok web sayfası aynı anda stillendirilir ve şekillendirilir.
Bootstrap. css bir web sitesinin düzenini yoluna koyan ve yöneten bir CSS framework'üdür. HTML bir web sayfasının içeriğini ve yapısını yönetirken CSS ise sitenin düzeni ile ilgilenir. Bu nedenden dolayı bu iki yapının belirli bir eylemin gerçekleştirilmesi için bir arada olmaları gerekir.
CSS'de var() metodu, bir CSS değişkeninin değerini eklemek için kullanılır. CSS değişkenlerinin DOM'a erişimi vardır; bu, yerel veya global kapsamda değişkenler oluşturabileceğiniz, değişkenleri JavaScript ile değiştirebileceğiniz ve değişkenleri medya sorgularına göre değiştirebileceğiniz anlamına gelir.
CSS ön-derleyici, ön-işlemcinin kendi benzersiz sözdiziminden (syntax) standart CSS kodunun oluşturulmasını sağlayan bir programdır 3. İhtiyaçlar ve özellikler bağlamında tercih edilebilecek pek çok CSS ön-işlemci bulunmaktadır.
CSS (Cascading Style Sheets), HTML dokümanlarındaki elementleri nasıl görüntüleyeceğini tanımlayan bir stil dilidir. CSS, renk, boyut, tipografi, düzen ve diğer birçok özellikle birlikte sayfa stilini belirleyebilir.
Sefik.net - Stil Şablonu (CSS) Temelleri. CSS, açılımı “Cascading Style Sheet” olan ve dilimize Stil Şablonları olarak yerleşen basit ve kullanışlı bir işaretleme dilidir. Stil şablonu HTML ögelerine (yazı, paragraf, kenar çizgisi, resim, bağlantı...) stil vermek amacıyla kullanılır.
HTML kodlarına CSS 3 farklı şekilde eklenebilir ; Satır içi (Inline) ; HTML etiketlerinin içerisinde style parametresi kullanarak. Dahili (Internal) ; HTML'deki < head > etiketleri arasında < style > etiketi kullanarak. Harici (External) ; Harici bir CSS dosyası kullanarak.
Bir biçim (style) sayfasını eklemenin üç farklı yolu mevcuttur: Dış stil sayfası (External Style Sheet), İç stil sayfası (Internal Style Sheet), Çevrimiçi (Inline) stil.
Bu kodlar, web dökümanının <HEAD> ... </HEAD> bölümü içine yazılmalıdır. Eğer, CSS dosyası ile web dökümanı aynı dizinde değillerse, CSS dosyası için URL yazılmalıdır.
HTML, CSS ve JavaScript'i öğrenmek maksimum bir ay sürer, her gün kafa yorarsan.
Önce HTML, HTML üzerine CSS inşa ediyoruz.
ne html ne de css çok zor değil, internetteki dökümanlar ve vidyolarla öğrenebilirsin. bunları öğrendikten sonra gerçek programlamaya geçebilirsin (php, asp.net gibi). Öğrenme sıran HTML ardından CSS olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri