Sporcular genellikle balın faydalarından yararlanır çünkü dayanıklılığı artırır ve enerji verir. Bunun yanı sıra bal, kasların geri kazanımı için önemli olan B1, B2, B3, B5 ve C vitaminlerini içerir.
Bal, üstün bir antioksidan kaynağıdır
Hem aerobik gibi egzersizleri hem de kuvvet antrenmanları serbest radikallerin üretilmesine neden olur, konsantre miktarlarda olan bu moleküller, doku hasarına neden olabilir.
Genel olarak açık hatları ile bal birçok farklı faydası üzerinde önemli bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda bir doğal tatlandırıcı olarak tüketilir. Dengeli ele alındığı ve abartı olmadığı takdirde bal kilo aldırmaz.
Balın diğer tatlandırıcalardan farklı olmasının nedenlerinden biri de çeşitli sağlık faydaları sağlamasıyla birlikte metabolizmanın da hızlanmasını sağlayarak kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Bu sebeple, porsiyon kontrolüne dikkat ederek diyette bal yenilebilir.
BAL KİLO YAPAR MI? Balın içerisinde vitamin, mineral ve amino asitler bulunur. Bu besin türleri kilo yapmaya değil kilonun kontrol altında tutulmasını sağlar. Ayrıca obeziteyi önleyerek kilo vermeye de yardımcı olur.
İlgili 22 soru bulundu
Muz içerdiği vitamin ve mineraller ile gerçek bir şifa deposu olarak bilinmektedir. Çocuklar tarafından büyük bir iştah ile tüketilen muz yüksek kalorisi ve sahip olduğu şeker oranı ile birlikte kilo aldıran meyveler arasında yer alır.
Bal, kilo kaybı için gerekli olan metabolizmanızı hızlandırır. Balın hiç kolesterolü yoktur. Günlük bal tüketimi, vücuttaki aşırı kolesterolle savaşabilen antioksidan bileşiklerin seviyesi üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir.
Karatay, yaptığı açıklamada, ekmek, bal ve pekmezden uzak durulması gerektiğini ileri sürdü. Balın sıvı şeker olduğunu iddia eden Karatay, "Yüzde 60 fruktoz, yüzde 40 glikozdur. Bal da pekmez de sıvı şekerdir.
Bal Ne Zaman Yenmez? Bir süper gıda olarak lanse edilen balı, ne zaman tükettiğiniz önemli değildir. Önemli olan ne kadar tükettiğinizdir. İhtiyaç duyduğunuz anlarda önerilen tüketim miktarlarını aşmamaya dikkat ederek bal tüketebilirsiniz.
1 adet Cici Bebe: 18 kalori. 10 adet Cici Bebe: 177 kalori. 1 paket Cici Bebe: 1105 kalori.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
1 gram bal 3 kalori. 1 çay kaşığı bal 9 kalori. 1 tatlı kaşığı bal 15 kalori. 1 yemek kaşığı bal 31 kalori olmaktadır.
Sabahları aç karnına bal yemek, mide asidinin dengelenmesine yardımcı olarak mide ağrılarını hafifletir. Kronik mide rahatsızlığı çekenlerin düzenli olarak sabahları bal tüketmeleri tavsiye edilir. Balı direkt olarak yemek ağır geliyor ise de balı ılık su ile seyrelterek içilmesi önerilmektedir.
Sporcular genellikle balın faydalarından yararlanır çünkü dayanıklılığı artırır ve enerji verir. Bunun yanı sıra bal, kasların geri kazanımı için önemli olan B1, B2, B3, B5 ve C vitaminlerini içerir.
"ANTRENMAN GÜNÜ BAL TÜKETEBİLİRSİNİZ"
Bu şekilde enerji sağlayan glikojen depolarınızı desteklemiş olursunuz. Protein tüketimi hem kas kaybını önlemek ve hem de kas yenilenmesini desteklemek için önemlidir. Fakat antrenman sonrasında az bir miktar tüketilmesi çoğumuza yetecektir.
B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Uykusuzluğa, astım ve bronşit hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Bal mineral, vitamin ve amino asitler içerdiği için kilonuzu korumanıza yardımcı olur ve obezite riskini azaltır. Bal, prebiyotiktir.
Ödüllere doymayan Eğriçayır balı, İtalya'da yapılan organik bal yarışması BİOLMİEL 'de altın madalyayı kazanmıştır. 46. Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor.
''Bal 43 derecenin üzerinde sıcaklığa maruz kaldığında besin değerini yitirir, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan bal tatlandırıcıdan öteye geçmez. Ilık süt, su veya meyve suyuna, çaya konulabilir. Balın kaynatılması ise bütün besin değerini yitirmesine neden olur.
Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
Halk dilinde 'deli bal', 'acı bal' ya da 'tutan bal' olarak bilinen orman gülü balının gereğinden fazla tüketilmesi ölümcül olabiliyor. Nedeni ise damar açıcı özelliği bulunan balın tansiyonu hızla düşürmesi.
Doğal Bal rahatlamanıza yardımcı olan, ve vücuda 'Yatma Zamanı' sinyalini veren bir hormon olan triptofan adlı bir kimyasal içerir. İyi bir uyku için yatmadan önce bir kaşık doğal bal alırsanız, triptofan serotonine, serotonin melatonine dönüşürüz. Böylece iyi bir uyku alırsınız. Vücut daha hızlı yağ yakmaya başlar!
BALIN ZARARLARI
- Fazla kilolu ve şeker hastalığı olan kişilerin bal tüketmesi önerilmez. - 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesi sakıncalıdır. - Fazla tüketimlerde kusma, yüksek ateş, ishal, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. - Yüksek kalorili olduğu için kilo alımını hızlandırır.
Peygamber Efendimiz buyurmuş ki; Her sabah aç karnına bal yiyen büyük hastalıklara yakalanmaz.Sabah ve akşamları aç karnına yenilecek bir çorba kaşığı bal, beynin daha iyi çalışmasını sağlıyor.
Bal içerisinde folat ve bolca C vitamini barındırmasından dolayı yoğurtla beraber tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirerek vücuda enerji veriyor. Sinirleri sakinleştirir. Psikolojik hastalıkları tedavi ettiği söylenmektedir. Diş ve diş eti hastalıklarını tedavi edici özelliği olduğu söylenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri