Mideye fayda sağlaması ve tokluk hissi vermesinin yanı sıra bağırsakları düzenler, ishale iyi gelir.
Ancak tüm besin maddelerinde olduğu gibi beyaz leblebi de aşırı tüketildiğinde mide krampları ve hazımsızlık gibi problemlere neden olabilir. Yüksek lif içeriği ile dikkat çeken besinin aşırı tüketimi bağırsaklarda şişkinlik, gaz ve kabızlık yaratır.
Çitlekçi Çıtır Leblebi Ürün İçeriği
İçerisinde pek çok vitamin ve mineral bulunan çıtır leblebi, enerji deposudur. Bunun yanı sıra açlık hissini bastırarak tok tutmaya yardımcı olmaktadır. Kilo vermek isteyen bireyler, diyet listelerine Çitlekçi Çıtır Leblebi ürününü rahatlıkla ekleyebilir.
Leblebinin ishali önlediği ve iyileşmesine yardımcı olduğu bilinmektedir fakat kabızlık şikâyetlerini artırıcı özelliği de olabilir. Bu nedenle kronik kabızlık sorunu yaşayan kişilerin leblebi tüketimi konusunda hekimlerine danışmalarında yarar vardır.
Leblebi gibi kavrulmuş ve tuzlu yiyecekler sindirim sistemine ağır gelebilir ve bazı insanlarda mide problemlerine yol açabilir. İshal için leblebi tüketirken porsiyon miktarını küçük tutarak başlamanız önerilebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Leblebi nohuttan yapılır. Nohutlar önce kurumaya bırakılır. Kurumanın ardından fırına atılır. Çıtır hale getirilene kadar fırında kalırlar.
Leblebi Kabızlık Yapar mı? Fazla tüketimde kabızlık yapar çünkü içerisinde yüksek posa barındırmaktadır.
Tuzlu Leblebi'nin Faydaları; Magnezyum, fosfat, kalsiyum ve K vitamini gibi vitamin ve mineralleri içerir ve kemiklerin güçlü kalmasını sağlar. Mide öz suyunun emilmesini sağlar ve mide ağrılarına iyi gelir. Demir bakımından zengin olması bağışıklılığın güçlenmesine yardımcı olur.
Gün içerisinde leblebiyi sık tüketmek, sadece mide krampı değil, mide bulantısı ve ishale de sebep olabilmektedir.
Leblebi A ve C vitamini bakımından oldukça zengin bir besindir. Leblebi içerisinde lif içermektedir. Bu sayede günde yeterli bir miktar tüketildiği zaman açlığı bastırır ve daha az yemek yemenizi sağlar bu sayede kilo vermenize yardımcı olur.
Dışındaki nefis çıtır kaplama sayesinde lezzetli bir alternatif sunmaktadır. İçindekiler : Leblebi Unlu Çerez % 60 (Buğday Unu(gluten içerir), Leblebi Unu, Mısır Nişastası, Tuz, Şeker.)
1) Anne Sütünü Artırır
Leblebinin emziren anneler için de faydası vardır. Gün içinde bir avuç tüketilen sarı leblebi, anne sütünün miktarını yükselteceği için emzirme döneminde kolaylık sağlar.
Aşırı miktarda tüketilmemelidir. Fazla miktarda tüketilirse şişkinlik, gaz ve hazımsızlık yapabilir. Bazı kişilerde yan etki olarak gaz, hazımsızlık, bağırsaklarda kramp ve şişkinliğe sebep olabilir.
Leblebi A ve C vitamini açısından çok zengin bir besindir. Leblebi içinde ise bol miktarda lif içerir. Ama leblebiyi kontrolsüz bir şekilde tüketmek için vücuda alınan kaloriyi arttırdığı için kilo aldırabilir. Bu nedenle de günlük olarak tavsiye edilen tüketim miktarını geçmeden yemeniz önerilir.
İlk olarak, sarı leblebi lif bakımından zengindir, bu da sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olabilir. Lif, bağırsak hareketliliğini artırarak kabızlığı önlemeye ve sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur.
İçeriğinde yer alan besinler kişi vücudundaki asit fazlasını almakta ve midenizi rahatlatmakta olacaktır. Tuzlu sarı leblebi kuruyemişi kolesterol düzeyini de arttırmaktadır, Sigara ve alkol kullananlarda oluşacak olan bazı olumsuzlukların etkilerini de azaltacaktır.
Tuzlu leblebi normal leblebinin kavrulması esnasında bol tuz eklenerek oluşturulan bir çeşididir. Kararında tüketiminde bir problem oluşturmasa da aşırı tüketimi içinde bulunan tuz nedeniyle vücuda zarar verebilmektedir. Barındırdığı tuz oranıyla gaz ve şişkinlik gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
Diyette beyaz leblebi tok tutucu özelliği ve mide asidini dengelemesinden dolayı da tercih edilir. Tek başına kilo aldıran ya da verdiren bir besin değildir. Fakat lifler sayesinde bol su desteği ile kilo vermeye yardım eder.
Çıtır leblebinin 100 gramında 390 kalori bulunmaktadır. 1 avuç çıtır leblebi (20 gr) 78 kaloridir. Çıtır leblebinin 100 gramı 68.9 gram karbonhidrat, 16.42 gram protein, 4.5 gram yağ içermektedir.
LEBLEBİ KABIZ YAPAR MI? Aşırı tüketildiği taktirde hazımsızlık, şişkinlik ve kabıza yok açabilir. Bu durumda kabızlık yerine ishal için kullanılabilir. Basit ve kısa süreli görülen ishallere karşı tüketilebilir.
Leblebi için özel olarak üretilen ve seçilen nohutlar, odun ateşinde yanan fırında bir miktar kurutulur. Kurutulan nohutlar 3 gün boyunca çuval içinde bekler. Bekleyen nohutlar ikinci bir kurutma işleminden geçer. Bu aşamadan sonra da yeniden çuvalda beklemesi ve nemlenmesi sağlanır.
Genellikle genç kadınlar tarafından leblebi sivilce yapar mı gibi merak edilen bazı sorular sorulmaktadır. Leblebi içeriğinde çok az miktarda yağ bulundurmaktadır. Bu yağsız özelliğinden dolayı cildiniz de sivilce yapmaz, tam tersi cildinizi korur bu yüzden rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Leblebi; karbonhidrat, B grubu vitaminler, protein, fosfor, potasyum, çinko, demir ve lif içeriği yüksek olan bir besin kaynağıdır. Lif oranı yüksek olduğu için bağırsak hareketlerini hızlandırır ve bağırsak tembelliği rahatsızlığının ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Beyaz leblebi daha fazla protein ve lif içerdiğinden sizi daha uzun süre tok tutabilir. Tabi, beyaz leblebinin şekerle süslenmiş olanları diyet için tercih edilmemelidir. Zayıflatır olanı sade çeşitleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri