Evde Tütsü Yakmak Günah Mıdır? Tütsünün günah olmasıyla ilgili ne İslamiyet'te ne Hristiyanlık'ta ne de diğer herhangi bir dinde veya kutsal kitaplarda bir ayet bulunmuyor (bkz: islamansiklopedisi.org.tr). Tam aksine tütsü kullanımı günümüzde pek kullanılmasa da tüm dinlerde yaygın olarak gerçekleştirilen bir ritüel.
Tütsü yakmak kötü kokuyu temizlediği için dinen bir sakıncası görülmemiştir. Adaçayı yakmak faydaları düşünüldüğünde oldukça pozitif bir ritüeldir.
Evde tütsü yakmak; baş ağrılarını hafifleterek, depresyon gibi problemlerin üstesinden gelme imkanı tanır. Bununla beraber evin pek çok odasında farklı kokuya sahip olan tütsü türlerini kullanmak mümkündür.
Aynı zamanda da meleklerle iyi ruhları tütsü çevresine toplarken güzel şeylerden hoşlanmayan şeytanlarla kötü ruhları da kaçırmaktadır. Dolayısıyla tütsülenen yer ve kişiler kötülüklerden uzak tutulup iyiliklere yaklaştırılmış, böylece mânen temizlenmiş sayılmaktadır.
Bir de tütsü yakılan evlere cinler musallat oluyormuş. Doğru mu? Doğrudur.
İlgili 42 soru bulundu
Tütsülerin yakılmasıyla havaya karışan küçük parçacıklar, solunum yollarını tahriş edebilir, astımı tetikleyebilir, çeşitli cilt yakınmalarına neden olabilir hatta kansere yol açabilir. Gebelik ve emzirme döneminde evlerinde tütsü yakılan çocukların ileride lösemi risklerinin arttığı gösterilmiştir.
Tütsü kullanımı aynı zamanda bir tedavi yöntemi olarak da kullanılmıştır. Yapılan araştırmalarda tıbbın kökeninde büyü ve dini uygulamaların olduğunu açıklamaktadır.
Muhammed (s.a.v) “Cuma günlerinde mescitlerinizi buhurla tütsüleyiniz” diye emir buyurmuştur (İbn Mace 2012: 27/502). Aynı zamanda Şa'bi de, mescide güzel koku sürmek sünnettir demiştir (2012: 508).
Bir tütsü demeti yaktıktan sonra, dumanı savurmak için bir tüy veya yelpaze kullanabilirsiniz. Tütsü yaktığınızda, önce ellerinizi yıkıyormuş gibi dumanla ellerinizi temizleyin. Daha sonra, dumanı; başınızın, gözlerinizin, kulaklarınızın, ağzınızın ve vücudunuzun üzerine çekin.
Nazar tütsüsü kullanmak oldukça kolay bir işlemdir. Öncelikle küçük bir tava veya tencere çıkarıp içerisine üzerlik tohumunu veya bitkisini atmaya başlayın. Yeterince yandıktan ve dumanı çıktıktan sonra ateşin altını kapatın. Tütsü hazır hale geldikten sonra öncelikle evde yer alan insanlar tütsünün üzerinde atlar.
Cin, büyü, nazar gibi negatif enerjiyi bertaraf etmek ve güzel koku hasıl etmek için tütsü yakmak caiz ve iyidir.
Tütsünün ne sıklıkla yakılması gerektiğine dair bir kural yoktur. Bulunduğunuz ortamı, eşyalarınızı ve bedeninizi tütsüleme ihtiyacı duyduğunuz veya rahatlamak istediğiniz her an tütsü yakabilirsiniz.
Tütsü, yakılarak kullanılan ve de hoş bir kokunun ortama yayılmasını sağlayan bir maddedir. Buna bağlı olarak oda kokusu olarak da kullanılabildiği görülmektedir. Yakılan ortamda hoş bir kokunun duyulmasını sağlamasının yanı sıra iyi bir enerji yaydığı da düşünülmektedir.
Paçuli (Tefarik) Tütsüsü : Daha fazla bolluk
Tefarik, bolluğun ve doğurganlığın tütsüsüdür. Toprağın zenginlikleriyle ilişkili olduğu için dualarımızda ve yaşamımızda daha fazla zenginliğe sahip olmamız adına bize ilham verir.
Klasik hepimizin yakından tanıdığı nazar ve kem göze karşı yakılan tütsüdür. Özellikle evde yakılıp karanlık köşeleri tütsülemek, evdeki kötü enerjilerin kovulması ve enerji temizliği için önemlidir.
Tütsü sevenlerin en çok yöneldikleri kokulardan biri de üzerliktir. Tütsü otu kötü enerji kovucu dumanı ile halk arasında nazara karşı kullanılır. Tütsünün çok eski zamanlardan beri bu özelliği öne çıkar.
Tütsü ne zaman yakılır? Evinizde tütsüyü istediğiniz zaman yakabilirsiniz. Bunun için özel bir gün veya Dolunay, Yeniay gibi ay döngülerini beklemenize gerek yok. Her gün kullanmak ya da haftalık ve aylık ritüeller yapmak da gayet iyidir.
Bir çubuk tütsünün tamamen yanarak sönmesi 50 ile 90 dakika arasında sürebilir. Tütsü yakıldığında artık başka bir şey yapmana gerek yoktur; kendi kendine sönecektir. Unutmamak gerekir ki tütsü doğal olarak bir yangın tehlikesidir. Dolayısıyla tütsü kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar vardır.
Her tütsü çubuğu tek kullanımlıktır.
Evlere güzel kokuların sinmesi için “buhur” ve “günlük” yakılırdı. Hz. Peygamber (a.s.m)'in evinde de “misk, kâfur, amber, ud / öd gibi ağaç yongaları yakılır ve bu suretle çıkan güzel kokulu dumanlarla ev tütsülenirdi.(İbn Sa'd, ½ s.113; M Hamidullah, İslam Peygamberi-trc. Salih Tuğ-2/1063).
Sual: (Tütsü yakmak bâtıl bir inançtır. Tütsü son 15 yıldır bizim ülkemizde yaygınlaştı. Budizm inancında vardır.
Bu iş bidattır, caiz değildir.
Yasemin: Gerginliği giderir, yatıştırıcı etkisi ile tazelik hissi verir. Limon otu: Sakinleştirir, zihinsel berraklığı artırır ve duygusal yorgunluğu giderir. Lotus ve beyaz misk: İç huzur ve sükunet duygusunu pekiştirir. Opium: Gevşemeye yardımcı olur, uyku düzenini iyileştirir.
Çörek otu, günlük, kuru karanfil ve üzerlik ise nazara karşı yapılan tütsüde kullanılmaktadır.
Limon (Lemon) Tütsü Limon tütsü, limon çiçeğinden üretilir. İçi kıpır kıpır eden ferahlıktaki kokusu tütsülediği ortama neşe ve coşku getirir. Şifada, aşk acısı dindirmede ve yatıştırıcı olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri