Çukur ayna, cisimlerin görüntülerini büyütebilme ve gelen paralel ışınları bir noktada toplayabilme özelliğine sahiptir. Çukur aynalara makyaj aynaları, araba farları, el fenerleri örnek olarak verilebilir. Bir cismin aynadaki görüntüsünü çizmek için, cisimden aynaya en az iki ışın gönderilir.
Çukur ayna üzerinden ortaya çıkan görüntü genel olarak sanaldır. Yani aynanın arka tarafında oluşur ve meydana gelir. Eğer cisim odak noktasının dışında kalıyor ise o vakit cisme göre görüntüsü ters olur. Eğer ki görüntünün boyu cismin boyundan küçük ise o zaman büyük ya da eşit bir görüntü ortaya çıkabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Diş hekimlerinin, hastalarını muayene ederken kullandıkları dişçi aynası, çukur bir aynadır. Peki diş hekimleri neden çukur ayna kullanıyor? Diş hekimlerinin çukur ayna kullanmalarının sebebi ise aynanın yansıtıcı yüzeyinin çukur olması ve çukur ayna cisim boyunu daha büyük gösterir.
Yansıyan yüzeyi çukur şeklinde olan aynalara çukur ya da içbükey ayna denmektedir.
Genel olarak dikiz aynalarında tümsek ayna kullanılır.
Çukur aynada asal eksene paralel gelen ışığın odaktan geçmesi, paralel su dalgalarının çukur engelden yansımasıyla aynıdır. Odak Noktasındaki Işık Kaynağından Çıkan Işınların Yansıması: Çukur aynanın odak noktasına konulan noktasal ışık kaynağından çıkan ışınlar, aynada yansıdıktan sonra asal eksene paralel yansır.
* Görüntü cisme göre düzdür. * Görüntünün boyu cismin boyundan büyüktür. * Görüntü aynanın arkasında oluşur. (Zahiridir ya da sanaldır.)
Çukur aynada bir cismin sanal, cisimden büyük ve düz görüntüsü yalnızca cisim odak noktası ile ayna arasındayken oluşur. Odak noktasının dışındaki bir cismin görüntüsü daima cisimden küçük, ters ve gerçektir.
Cismin konumu merkezde ise görüntüde de merkezde bulunur. Bu yüzden büyük ve düz bir görüntü de olabilir, küçük ve ters bir görüntü de olabilir. Çukur aynaya örnek verecek olursak; El feneri, makyaj aynaları, kaşığın iç yüzeyi, güneş ocağı, araba farı, dişçi aynası vb...
Çukur ayna ışığı yansıtır.
Çukur (Konkav) Aynalarda Görüntü Oluşumu
Sonsuz ile merkez noktası arasındaki cismin görüntüsü, odak ile merkez arasında, ters, boyu cismin boyundan küçük ve gerçektir. (gerçek görüntü; görüntünün aynanın cisimle aynı tarafında olduğu durum veya görüntü bir ekrana düşürülebiliyorsa gerçektir.)
Aynalı teleskoplarda ışığı toplayan birincil ayna bir çukur aynadır.
El fenerinin içinde bulunan ayna, Çukur aynadır.
-Cisimlerin görünüşlerini büyütme özelliğine sahip bir aynadır. -El fenerlerinde, makyaj aynalarında, arabaların farlarında kullanılmaktadır. -Çukur aynalara paralel olarak gelmekte olan ışınlar, çukur aynaya paralel şekilde geçerek odaktan yansımaktadır.
Cismin aynaya mesafesine göre aynada oluşan görüntü düz büyük, ters küçük veya ters büyük şekillerde olabilmektedir. Görüntü, cisim aynadan uzaklaştıkça tersleşir. Görüntü, cisim aynaya yaklaştıkça büyümeye ve düzleşmeye başlar. Bu nedenle çukur ayna dev aynası olarak bilinmektedir.
Cevaplayalım: İçinde çukur ayna kullanılır.
Çukur ayna, yansıtan yüzeyi içbükey şeklinde olan aynadır. Cismin çukur aynadaki görüntüsü olduğundan büyük olacak şekilde görünecektir.
Tepe Noktası İle Odak Arasındaki Cismin Görüntüsü
Oluşan görüntünün boyu cismin boyundan küçüktür ve görüntü düzdür. Cisim aynaya yaklaştıkça görüntüsü büyür.
✏El fenerlerinin içerisinde çukur ayna kullanılır. Çukur ayna kullanılmasının sebebi ise çukur aynanın görüntüyü büyütmesidir. Bu sebeple fenerlerde ayna kullanılmaktadır.Fenerin içerisine konulan küçücük bir ampulün yaydığı ışık,aynayla büyütülür.
Çukur Aynalar
Bu özelliklerinden dolayı otomobil farları ile Güneş enerjisi sistemlerinde çukur aynaların ışığı bir noktaya toplama özelliklerinden yararlanılır. Tümsek aynalara göre daha dar bir alanı gösterir.
Mikroskop yapımında ÇUKUR AYNA kullanılır.Mercekte kullanılmakta ancak konuya dahil olmadığı için çukur ayna önceliktedir. Çukur ayna,kaşığın iç yüzüne benzer. Yansıtıcı yüzeyi çukur olan aynalara denir.
Cevap: Güneş ocağında “Çukur ayna” kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri