telefonlarının yaydığı mikrodalga radyasyonun yarısını emiyor. Telefon ile konuştuğumuz zamanlarda mikrodalga radyasyon nedeni ile beyin hücrelerimizin bir kısmı ölmeye başlıyor'' diye konuştu. Konferansta konuşan Prof. Dr.
Yoğun cep telefonu kullanımının en azından beyin yorgunluğuna sebebiyet verdiği neredeyse kesin gibidir. Ayrıca, baş ağrıları, uyku düzensizliği, hafıza zayıflaması, yoğun stres ve yorgunluk, konsantrasyon ve dikkat dağınıklığı gibi durumlara yol açabilmektedir.
Akıllı telefonlardan yayılan her dalga boyundaki ışığın, görme bozukluklarından dikkat dağınıklığına, uyku bozukluklarından öğrenme güçlüğüne yol açtığı biliniyor. Ancak asıl tehlike uzun vadedeki uykusuzluğun beyinde nörotoksinler birikmesine yol açmasıdır.
Beyinde önemli fonksiyonları kullanmamızı sağlayan gri madde; aşırı telefon kullanımı sebebiyle azalıyor. Bu bulgu, Almanya'da yapılan bir araştırmadan. Üstelik bu araştırmaya göre telefon bağımlılığının etkileri, uyuşturucu bağımlılığına benziyor. Sinir sisteminin, düşünmenin, kısaca yaşamın merkezi beyindir.
Karbonhidrat, şeker, yağ ve hazır gıdalardan zengin, B1, B6, B12, D, folik asit gibi vitaminler veya demirden eksik beslenmek, egzersiz yapmamak, alkol-sigara kullanmak gibi hatalı alışkanlıklar beyinde zamanla hasara yol açıp erken yaşlanmasına neden olur.
İlgili 25 soru bulundu
Fransız bilim insanları, çok düşünmenin neden fiziksel işler kadar yorabileceğini yeni araştırmalarında ortaya koydu. Beynin işlevi için gerekli moleküllerin, çok fazla bilişsel efor sarfettiren görevlerde daha da fazla üretildiği, bunun da sinir sistemine zarar verdiği bulundu.
Uzmanlar, uzun süre telefonla ve bilgisayarla uğraşmanın beyne zarar verdiğini söylüyor. Başta fiziksel anlamda zararlı olan bu davranışlar göz bozukluğu ve zeka geriliğine kadar gidebiliyor. Bu yüzden teknolojik aletler ile çok fazla vakit geçirmemeye özen gösterin.
Cep telefonlarıyla sürekli mesajlaşmak veya oyun oynamak, bilek ve parmak eklemlerinizi yorarak ağrılara sebebiyet verebilir. Cep telefonları ile sürekli meşgul olmak, ceptelefonlarının yaymış olduğu radyasyona maruz kalmayı da beraberinde getirir. Bu durumda meme kanserinin riskini arttırır.
İşte bu yüzden geceleri telefonunuzun ekranına bakmak son derece kötü bir fikir. Vücutlarımız gündüzleri uyanık kalmamıza, geceleri de gerektiği gibi uyumamıza yarayan doğal bir döngü takip eder. Fakat, vücudumuz uyumaya hazırlanırken telefonun/bilgisayarın vb. ekranına bakmak beynimizi yanıltır.
Merak etmeyin. Bu sorunun yanıtı kocaman bir “Hayır”.
Cep telefonu kullanımının ve elektromanyetik alanlara maruziyetin, beyin kanseri ve lösemi riskini artırdığı, genetik yapı ile hücrelere zarar verdiği, kan beyin bariyerini bozduğu, uyku düzenini etkilediği, dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye neden olduğu belirtildi.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
Yediğiniz sağlıksız yiyecekler, tükettiğiniz alkol, sigara, dünledğiniz yüksek sesle müzik, ve benzeri alışkanlıklar beyne zara veriyor olabilir ancak özellikle 1 Nisan 2022 Harvard Sağlık Dergisinde yayınlanan bir makale beyne zarar veren alışkanlıklar konusuna önemli bir açıklık getiryor.
Beyin yorgunluğu; iş, ev, okul veya günlük yaşamda kişinin bir türlü kafasını toparlayamaması, odaklanamaması, yanlış ve doğruyu ayırt edemeyip kararsızlık yaşaması ve en önemlisi unutkanlık sorunuyla mücadele etmesi gibi zihinsel rahatsızlıkların komplike adıdır.
Öncelikle 2 yaş altında ekrana maruziyet önermiyoruz. Telefona bakma süresini 2-4 yaş arası çocuklar için yarım saat, 4-7 yaş arasında en fazla 1 saat ve 7-10 yaş grubunun yine 1 saat,10-14 yaş arası grubun ise 1,5 saat ile sınırlandırılmasını öneriyoruz.
Ülkemizde uyandıktan sonra direkt akıllı telefona bakma oranı %78 olarak bilinmektedir. Telefon Bağımlılığı (Nomofobi), olmadığını düşünen kişilerde dahi, gün içinde ekran kullanım süreleri 4-5 saati bulabilmektedir.
Yeşilay tarafından da çocukların ve gençlerin ekran karşısında çok fazla zaman geçirdikleri belirtilmiş, 0-3 yaş grubu ekranla tanışmamalı, 3-6 yaş arası 30 dakika, ilköğretim 45 dakika, ortaöğretim 1 saat ve lise çağındaki gençler ise 2 saatten fazla ekran karşısında kalmamaları tavsiye ediyor.
Evet IQ yükseltmek mümkün,ihtiyaç duyduğun şey beyninize egzersiz yaptırmaktır. Çok yüksek bir IQ beynin uygun bir şekilde kullanıldığını gösterir. IQ geliştirilebilir ve IQ testinde başlangıçta iyi puan alamayan bir kişi belli beyin egzersizlerini takip ettikten sonra diğer testte daha iyi yapabilir.
Bulgular, her gün sigara içen katılımcıların beyin hacimlerinin ortalama 7,1 santimetreküp daha küçük olduğunu ortaya koydu. Buna göre sigara kullanımı, beyin hücrelerinin yoğunlaştığı beynin gri maddesinde de 5,5 santimetreküp azalmaya neden olmuştu.
Gereğinden uzun çalışma saatleri, yorgunluğa ve fiziksel ve/veya psikolojik strese yol açabiliyor. Bu da bilişsel fonksiyonların zarara uğramasına neden oluyor.
Alkol insan beyninin hücrelerini uyuşturur. Sarhoşluk hali, beyin hücrelerinin metabolizmasının bozulmasına ve tüm zihinsel fonksiyonlarda kontrolün ortadan kalkmasına neden olur. Kan yağları, kolesterol ve benzeri yağlar tıpkı kalp ve bedenin diğer yerlerinde olduğu gibi insan beyninin damarlarına da oturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri