Cismin aynaya mesafesine göre aynada oluşan görüntü düz büyük, ters küçük veya ters büyük şekillerde olabilmektedir. Görüntü, cisim aynadan uzaklaştıkça tersleşir. Görüntü, cisim aynaya yaklaştıkça büyümeye ve düzleşmeye başlar. Bu nedenle çukur ayna dev aynası olarak bilinmektedir.
Çukur Aynada Görüntü Özellikleri
1- Nesne, odak noktası ile ayna arasında ise; Görüntü düzdür. Görüntü nesneye göre simetriktir. Nesnenin boyu, yansıyan görüntünün boyundan küçüktür.
Çukur ayna üzerinden ortaya çıkan görüntü genel olarak sanaldır. Yani aynanın arka tarafında oluşur ve meydana gelir. Eğer cisim odak noktasının dışında kalıyor ise o vakit cisme göre görüntüsü ters olur. Eğer ki görüntünün boyu cismin boyundan küçük ise o zaman büyük ya da eşit bir görüntü ortaya çıkabilir.
Çukur (Konkav) Aynalarda Görüntü Oluşumu
Sonsuz ile merkez noktası arasındaki cismin görüntüsü, odak ile merkez arasında, ters, boyu cismin boyundan küçük ve gerçektir. (gerçek görüntü; görüntünün aynanın cisimle aynı tarafında olduğu durum veya görüntü bir ekrana düşürülebiliyorsa gerçektir.)
Çukur ayna, cisimlerin görüntülerini büyütebilme ve gelen paralel ışınları bir noktada toplayabilme özelliğine sahiptir. Çukur aynalara makyaj aynaları, araba farları, el fenerleri örnek olarak verilebilir. Bir cismin aynadaki görüntüsünü çizmek için, cisimden aynaya en az iki ışın gönderilir.
İlgili 37 soru bulundu
1.) Tümsek aynada görüntü daima sanal, düz ve küçüktür. 2.) Tümsek aynada; cisim aynaya yaklaştıkça görüntü boyu artar.
Küresel aynalar kendi içinde çukur ve tümsek ayna olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Küresel aynalarda görüntü simetrik olmadığı gibi yansıma da dağınık olarak gerçekleşir. Çukur ayna içe yansırken, tümsek ayna dışa yansır. Yansıyan yüzeyi çukur şeklinde olan aynalara çukur ya da içbükey ayna denmektedir.
Bütün aynalar aynı özelliklere sahip değildir. 🔹 Çukur ayna, görüntüyü ters gösterir.
Gerçek Görüntü : Cisimden çıkan ışınların aynada yansıdıktan sonra aynanın içinde değil de önünde oluşturduğu görüntüdür. Gerçek görüntüler cisme göre terstir ve bir ekran üzerine düşürülebilirler.
Bir çukur aynada düz bir görüntü elde etmek için cisim odak noktası ve tepe noktası aralarında bulunması gerekir.
Genel olarak dikiz aynalarında tümsek ayna kullanılır.
Çukur ayna gelen ışınları toplar, tümsek ayna dağıtır. Düzlem ve tümsek aynalarda daima sanal görüntü oluşur, gerçek görüntüsü oluşmaz. Ama çukur aynada odak noktasının dışındaki cisimlerin gerçek görüntüsü oluşur.
Tepe noktası ile odak arasındaki cismin görüntüsü zahiridir (sanaldır, gerçek değildir). Oluşan görüntünün boyu cismin boyundan küçüktür ve görüntü düzdür. Cisim aynaya yaklaştıkça görüntüsü büyür.
Görüntünün boyu cismin boyuna eşittir. Cismin aynaya olan uzaklığı, görüntünün aynaya olan uzaklığına eşittir. Cismin görüntüsü sanaldır. Sanal görüntüler düz olup perde üzerine düşürülemez.
Çukur ayna, yansıtan yüzeyi içbükey şeklinde olan aynadır. Cismin çukur aynadaki görüntüsü olduğundan büyük olacak şekilde görünecektir.
*Çukur aynada odak noktasındaki cismin görüntüsü sonsuzdadır. *Çukur aynada diğer durumlarda görüntü ters ve gerçektir. Cevabımız: Düz aynadaki görüntü daima sanaldır. Çukur aynadaki görüntü ise değişiklik gösterir.
Çünkü bilinçaltınız, bu verileri yüzün asimetrik özellikleriyle bütün olarak algılar ve o şekilde kaydeder. Aynaya baktığınızda ise kendinizi farklı açılardan gördüğünüz için yüzünüzün simetrik olduğunu düşünürsünüz. Aslında aynada gördüğünüz şey gerçek görüntünüz değil, sadece yansıyan görüntünüzdür.
hayır düz oluşmaz. Tümsek ayna önünde bir cisim her nerede olursa olsun görüntüsü her zaman odak ile tepe noktası arasında oluşur. Görüntü daima düz, daima sanal ve daima cismin boyundan küçüktür.
Çukur aynada bir cismin sanal, cisimden büyük ve düz görüntüsü yalnızca cisim odak noktası ile ayna arasındayken oluşur. Odak noktasının dışındaki bir cismin görüntüsü daima cisimden küçük, ters ve gerçektir.
Zira ayna, görüntünüzü olduğu gibi alıp, iki boyutlu hale çeviriyor. Yani siz, aynanın yüzeyine presleniyorsunuz. Bu yüzden, yatay düzlemde ters gibi geliyor.
Gerçek cisimden çıkan ışınlar ayna yüzeyinden yansıyarak sanal görüntünün oluşmasını sağlar. Düzlem aynada, gerçek cisim ve sanal görüntüsü simetrik olur ve aynanın her iki tarafında eşit uzaklıklarda görünür.
Düzlem aynada yer alan cisim aynaya göre simetrik bir şekil alır. Mevcut görüntünün boyu ise cismin boyuna eşittir. Cismin aynaya olan uzaklığına bakıldığında, bu uzaklık görüntünün aynaya karşı olan uzaklığına eşit olmaktadır. Cismin görüntüsü sanal bir şekildedir.
Tümsek Ayna Görüntü Özellikleri
Dağılarak yansır. Görüntü simetrik değildir. Görüntü sanaldır. Nesne aynaya yaklaştıkça görüntü büyür ama hiçbir zaman gerçek boyutuna eşit olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri