Ezân okunurken, ezânla kâmet arasında ve kâmet getirildiğinde yapılacak dualar da bu kabildendir. Bu konuda Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Ezân okunduğunda sema kapıları açılır ve yapılan dualar kabul olur. Kâmet getirildiğinde dua reddedilmez.” (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 6/31 [29248]).
Seher vakti, yalvararak dua etmek, bid'atlerden sakınmak, gafil olmamak, uyanık olmak, helal yemek, haramlardan kaçmak... Cuma günü ve gecesi, Recebin ilk, Şabanın 15. gecesi, Bayramın birinci geceleri, Arefe günü, Ramazan gün ve geceleri, iftar zamanı edilen dualar makbuldür.
“Allâhümme Rabbe hâzihi'd-da'veti't-tâmmeh ve's-salâti'l-kâimeh, âti Muhammeden el-vesîlete ve'l-fazîlete (ve'd-derecete'r-rafîah).
Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası günün çeşitli zamanlarında istenildiği zaman denebilir. Fakat genellikle bu duayı ezan sesini ve sözlerini duyan kişiler demektedir. Yani Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası ezan okunduğu zaman denir.
Dolayısıyla ezan okunurken Kur'an okunmaz, vaaz edilmez, selâm verilip alınmaz, konuşulmaz, müzik çalınmaz.
İlgili 34 soru bulundu
“Ezan okunurken müezzinin söylediklerini tekrar etmekten başka bir şeyle meşgul olmak, konuşmak uygun değildir.” Fakat, yetiştirilmesinde âciliyet olan bir işi bir an önce bitirmeye çalışmak gibi meşrû meşguliyetlerde bulunan bir kimsenin, ezan okunurken işine devam etmesi onu günaha sokmaz.
Ezan duası Türkçe okunuşu şu şekildedir: Allahumme Rabbe hazihi'd-da'veti't-tamme. Vesselatil kâimeti ati Muhammedenil vesilete vel fazilete ved-dereceter-refîah. Vebashu makamen Mahmudenillezi veadteh. İnneke lâ tühlifü'l-mîâd.
Ezan okunurken dualar edilmesi uygun olmaktadır Fakat en önemlisi ezanı dinlerken Kelimeyi Şehadet getirilmesidir. Kelimeyi Şehadet Eşhedü enna İlahe İllallah ve Eşhedü Enne Muhammeden Abdühu ve Resullühu Yani Şahidlik Ederim ki Allah tektir.
Allah Rasulü Muhammed (sav) ezanı duyan kimsenin ezanda söylenilenleri aynen tekrar etmesini bildirmiş ve bu sırada “hayye ale's-salâh ile hayye ale'l-felâh” bölümünde bu sözler yerine bütün güç ve kuvvet Allah'a aittir anlamına gelen “La havle ve kuvvete illa billah” denilmesini buyurmuştur.
Okunan ezanı işiten kimsenin “Aziz Allah (Allah izzet, güç ve kuvvet sahibidir, kıymetli ve değerlidir)” demesine dair kaynaklarda bir rivayet yoktur. Bu yönü ile bidattir. Ama söylenen şey nihayet Allah (c.c.)'ın isimlerinden bir isimdir ve Allah'ı zikir anlamı taşır. Söylenmesinde de bir sakınca olmaz.
Abdülehad Serhendi hazretleri bir müjde verip buyuruyor ki: (70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.) Allah rızası için okumalı.
'Estağfirullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh. ' Bu çok etkili olan dilek duasının Arapça okunuşu şeklidir.
Allah'a en büyük ismiyle dua etmek, dualar içerisinde en hayırlı olanlardandır. Dolayısıyla Esmâ'ül Hüsna içerisinde yer alan bu isimle yapılan duaya, anında kabul olan mucize dua diyebiliriz. Yani bir dileği olan kimse, bu duayı okuyup ''Yüce Allah'ım İsmi Azam hürmetine'' diye isterse duası kabul olur, muradına erer.
d) Israrla dua edilmelidir. Bir mümin, ettiği duanın kabul edilmesi hususunda aceleci olmamalıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Sizden herhangi biriniz 'dua ettim de kabul olunmadı' diyerek acele etmediği sürece duası kabul olunur.” (Buhârî, De'avât, 22 [6340]; Müslim, Zikir, 90-92 [2735] ).
Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Ezân okunduğunda sema kapıları açılır ve yapılan dualar kabul olur. Kâmet getirildiğinde dua reddedilmez.” (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 6/31 [29248]). Başka bir rivayette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Ezânla kamet arasında yapılan dua reddedilmez.” buyurdu.
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Bunlar Recep'in ilk Cuma gecesi, Şaban'ın ortasında bulunan Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban Bayramı geceleridir."
Ezan okunurken konuşmak haram değildir, ancak adaba aykırıdır. Ezan ve ikamette müezzinin okuduklarını tekrarlamanın sünnette yeri var mıdır? Ezanı dinlemek sünnettir. Bu bakımdan ezan okunurken artık dünya işlerini bir tarafa bırakıp Allah'a ve O'na ibâdete yönelmek gerekir.
Peygamber (asm)'in müezzinleri kıbleye yönelerek ezan okurlardı. Ezanda Allah'a karşı yakarış ve münacat vardır. Böyle bir durumda kıbleye dönülür. "Hayye alessalah" derken yüzü sağa ve "Hayye alel felah" derken yüzü sola çevirmek müstehaptır.
Ebu Hureyre -radıyallahu anh-'den rivayet edildiğine göre, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu: «Namaz için ezan okunduğu zaman, şeytan ezanı duymamak için arkasını dönüp yellenerek kaçar. Ezan bitince tekrar geri gelir. Namaz için kamet edilince yine arkasını dönüp kaçar.
Resûlullah (sas) şöyle buyurmuştur: “Kim ezanı işitince, "Ey bu mükemmel davetin ve kılınan namazın Rabbi olan Allah'ım! Muhammed"e sana yaklaştıran her türlü vesileyi ve fazileti ihsan et. Onu, kendisine vaad etmiş olduğun Makâm-ı Mahmûd"a kavuştur." derse kıyamet günü şefaatim ona helâl olur.”
- Ezan okunurken başparmaklarımızı şehadet kısımlarında iki elimizin başparmaklarını öpüp "Birsin, gözümün nurusun Ya Muhammed" diyerek başparmaklarımızı göz kapaklarımıza sürmek, göz hastalıklarından koruyormuş.
Ezan bitince şu duayı da okuyunuz. "buyurulmuştur: "Allahümme rabbe ha zihid-davetit-tammeti ves-salatil-kaimeti ati Muhammedenil-vesilete vel fadilete ved-dereceter-refiate veb'ashü mekamen mahmüdenil-lezi ve'adtehü inneke la tuhlifül-miad. La havle vela kuvvete illa billahil'aliyyil'azim".
Sabah ezanı da imsak vaktinin başlamasıyla birlikte okunmaktadır. Bundan dolayı ezanın okunmaya başlaması ile birlikte yeme ve içmeyi terk etmesinin gerekliliği söz konusudur. Ezan okunmaya başladığı esnada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak su içilmemelidir.
Dilek duası esasen, Allah'ın hikmetine sığınıp bir şeye ulaşabilmek için okunmaktadır. Dilek duasını okuyan kişilerin istekleri ve dilekleri Allah tarafından kabul edilmektedir fakat duayı saf bir kalp ile okumak çok daha doğru olmaktadır. İmkan var ise bu duanın okunmasından önce abdest almak gerekmektedir.
Ezan duası okurken abdestli olmak şart değildir. Ezan duasını, her ezanın arkasından abdestli ya da abdestsiz olarak gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri