Dünya çapında ortak olarak kullanılan günlerin 5 günü hafta içi geriye kalan 2 gün ise hafta sonu olarak ifade edilmektedir. Bu doğru da hafta içi yani çalışma günleri pazartesi, salı, çarşamba, perşembe ve cuma olarak öne çıkıyor. Hafta sonu ise Cumartesi ve Pazar olarak ifade edilmektedir.
Cümle bozukluklarını önlemek için hafta sonu sözcüğü ayrı yazılmalıdır.
Cumartesi Cuma ertesi kelimelerinin birleşmesinden gelir. Pazar Pazar kelimesinden gelir.
Türkiye Türkçesinde gün isimleri, pazar, pazartesi (< Pazar ertesi), salı, çar- şamba, perşembe, cuma ve cumartesi (< cuma ertesi) şeklindedir.
Haftanın ilk günü Pazar'dır.
İlgili 35 soru bulundu
TDK'da yer alan bilgilere göre hafta sonu kelimesi haftanın son günlerini yani cumartesi ve pazar günlerini ifade ediyor.
Yukarıda görüldüğü gibi sırasıyla haftanın başlangıcı Pazartesi olarak öne çıkıyor. Daha sonra sırası ile giden günler pazar günü sona ermektedir. Yani haftanın son günü pazardır.
Hafta sonu teknik olarak cuma iş saati bitiminde başlıyor. Ama resmi olmayan ama bayağı meşru kabule göre cuma öğleden sonra hafta sonudur.
Hafta Kavramının Tarihçesine Genel Bir Bakış
Sonuç olarak Babiller sayesinde haftanın yedi gün olduğu anlaşıldı. Yedi rakamını kabul etmelerinin nedeni, yedi gök cisminin gözlemlenmesiydi. Bunlar Güneş, Ay, Merkür, Jüpiter, Mars, Venüs ve Satürn'dü.
haftanın pazar günü başlamasının sebebi, pazar gününün güneş'e ithaf edilmesindendir. bilindiği üzere hafta 7 gündür çünkü her biri gökyüzünde çıplak gözle görülebilen hareketli 7 cisme, 7 tanrıya atanmıştır. bu "atama" işi yapılırken, tabii ki en büyük ve en yüce olan cisimden, güneş'ten başlanmıştır.
Arapça "üçüncü gün" anlamına gelen yevm-es-sâlis, yevme's-selâse ibaresinden, önce salî, sonra salı olarak Türkçeye geçtiği düşünülmektedir. Salı gününe Eski Türkçede üçünç (üçüncü) denir.
Köken. Arapça Salı gün adı dilimize iki ayrı dilden gelmiştir; ilki Arapça üçüncü gün anlamında ثلاثة (θela:θe(tun)) kelimesi, ikincisi de Farsça-Süryanice yine üçüncü gün anlamında Seşenbe kelimesidir.
Zamanı takip etmek isteyen atalarımız, Güneş'in gökyüzündeki iki belirişi arasındaki zamanı "gün" olarak belirlemiştir. Gecelerimizi aydınlatan Ay'ın iki hilal evresi arasındaki süreyi ise "ay" olarak belirlemişlerdir.
Sonuç olarak, Yargıtay'ın ilke kararına göre, 4857 sayılı Kanuna göre, hafta tatili 45 saatlik çalışmadan sonraki 24 saatlik bir gündür (m.46, 63). Bu nedenle kural olarak cumartesi günü iş günüdür.
Hafta sonu ✅ (Doğru kullanım)
Hafta içi kelimesinin de nasıl yazıldığı en çok araştırılan konulardan bir tanesidir. Türk Dil Kurumuna göre hafta içi kelimesi cumartesi ile pazar dışında kalan tüm günler için kullanılan bir ifadedir. Eş anlamlısı da hafta arası şeklindedir.
Bir haftada yedi gün vardır. Bunlar, Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi ve Pazar olarak adlandırılırlar. Haftanın günleri gece yarısı 24.00'da başlar ve ertesi gece aynı vakitte sona erer.
Hızlı bir hesap yapan kişi ise 12x4=48 hafta sonucunu çıkarmaktadır. Ancak 1 haftada 7 gün vardır.
Buna göre 1 senede yer alan toplam hafta sayısı 52 şeklinde bilinir. 1 haftanın uzunluğu ise 7 gün olarak belirlenmiştir.
Tanrı'nın kâinatı altı günde yarattığı yedinci gün dinlendiği ve bu yedinci günün Tanrı tarafından dinlenme günü olarak belirlenip, kutsal kılındığı inancından gelmekteydi. Bu dinlenme yani sebt günü, Müslümanlar için cuma, Yahudiler için cumartesi ve Hristiyanlar için pazar günüydü.
Cumartesi gününün işgünü sayılıp sayılmadığına dair bir yargıtay içtihadı bulamamış olmakla birlikte 4857 sayılı kanunun gerekçesi cumartesi gününün fiilen çalışma olmasa dahi işgününden sayılacağını belirtmektedir.
Eğer bireysel veya toplu iş sözleşmesinde cumartesi gününün açıkça hafta tatili (akdi tatil) olduğu düzenlenmemiş ise o gününün iş günü sayılması gerektiği kabul edilmiştir. Dava konusu işyerinde ise haftanın 6 günü iş günü, 1 günü ise hafta tatilidir.
Pazar, Cumartesi ile Pazartesi arasında, haftanın yedinci ve son günüdür. Eski medeniyetlerde haftanın ilk günü olarak kabul edilmiştir.
Pazartesi, haftanın pazar ile salı arasındaki günü. "Pazardan sonraki gün" anlamına gelen "pazar ertesi" sözcüklerinin birleşmesiyle türemiştir. Uluslararası ISO 8601 standardına göre haftanın ilk günü, ancak pazar gününü haftanın ilk günü kabul eden ülkelerde haftanın ikinci günüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri