Tarihçe. Brokoli, isminden de anlaşılabileceği gibi, İtalya yarımadası ile özdeşleşmiş bir sebzedir.
Brokolinin anavatanı Akdeniz olduğuna inanılmaktadır; Eski Yunanlılar ve Romalılar düzenli olarak Brokoli tüketimi yaparlarmış. Avrupa'nın geri kısmında brokolinin tanımı 16. yüzyılda italyanlar tarafından yapılmıştır. Brokoli, yüksek besin değeri nedeniyle oldukça popüler bir sebzedir.
BROKOLİ HANGİ BÖLGEDE YETİŞİR? Ülkemizde en çok tüketilen sebzelerden biri olan brokoli anavatanı Akdeniz Bölgesi olarak biliniyor. Yeşil renkli olgunlaşmamış çiçek taslakları oluşturan brokoli çeşitlerine 'calabrese' olarak isimlendirilir.
İlkbahar döneminde ekim işlemi yapılırsa, bitkiler yaz aylarında hasat için hazır olacaklardır. Öte yandan ise, sonbahar döneminde ekim işlemi yapıldığında brokoli bitkileri kış aylarında hasat için hazır olurlar.
Doğrulanmış Cevap. - Brokali turpgiller ailesinin üyelerinden bir tanesidir. Eski Roma İmparatorluğunda yetiştirildiği söylenmektedir. - Türkiye'de yaklaşık olarak 20 ile 25 yıl öncesi arasında üretime başlanmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Tarihçe. Brokoli, isminden de anlaşılabileceği gibi, İtalya yarımadası ile özdeşleşmiş bir sebzedir.
Brokoli pişmiş veya çiğ olarak yenebilir ikisi de tamamen sağlıklıdır ancak farklı besin profilleri sağlar. Kaynatma, mikrodalgada pişirme, tavada kızartma ve buharda pişirme gibi farklı pişirme yöntemleri, sebzenin besin bileşimini değiştirir, özellikle C vitamininin yanı sıra çözünür protein ve şekeri azaltır.
Sararan brokoli zehirli değildir, tüketen kişiler zehirlenmez. Ancak yenmemesi tavsiye edilir. Eğer brokolinin bir kısmı sarı ise, o kısmı çöpe atılır ve geri kalan yeşil kısmı kullanılır. Çiğ brokoli nasıl acı ise, sarardığında özellikle de piştiğinde acılığına acılık katar.
Bayraktar, Türkiye'de brokoli üretiminin yüzde 72'sinin Antalya, İzmir, Manisa ve Mersin'den karşılandığına işaret ederek, "Son yıllarda brokolinin üretimi sürekli artmaktadır. 2010-2015 döneminde brokoli üretimimiz yüzde 73,7 artarak 26 bin 493 tondan 46 bin 29 tona çıkmıştır" dedi.
Fatsa İlçesi Tarım Müdürü Ahmet Doğruca, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ilçede deneme amaçlı 20 hektar alanda Brokoli ekimi gerçekleştirdiklerini belirterek, "Fındığa da alternatif olarak gösterilen Brokoli sebzesi için Karadeniz Bölgesi'nin iklimi son derece ideal.
Brokoli, ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Özellikle Antalya, İzmir, Mersin ve Manisa brokoli üretiminde önemli bir yere sahiptir.
Brokoli, insan sağlığı için oldukça faydalı ve besin değeri yüksek bir besindir. Aynı zamanda düşük kalorili olması sayesinde sağlığını ve formunu korumak isteyenler için vazgeçilmezdir. Sindirim sistemini güçlendirmesi, bağışıklığı artırması, enfeksiyonları önlemeye yardımcı olması brokolinin faydalarındandır.
"Şükür ki, gördüler artık brokoli de yetişir Diyarbakır ikliminde. Yeter ki nasıl yetiştireceğinizi bilin."
Hıyar veya salatalık (Cucumis sativus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından bir bitki türü ve meyvesine verilen ad. Anayurdunun Kuzey Hindistan olduğu sanılan bitkinin tarımı çok eski dönemlerden beri yaygın olarak yapılmaktadır.
İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan sebzelerin tarihçesini araştıran uzmanlar, dünyanın bilinen en eski sebzesinin bamya olduğunu belirledi.
Lahana (brassica oleraceae, diğer adı kelem) : Anavatanı bilinmemektedir, yabani örneklerine Güney Avrupa'da rastlanmıştır.
Yine bilimsel açıdan bakacak olursak, sebze bir bitkinin yenebilen yaprak, kök ve sap gibi öteki bölümlerine verilen genel bir addır. Örneğin yediğimiz maydanoz, ıspanak ve marul aslında bitkilerinin yapraklarıdır; karnabahar, brokoli ve pırasa saptır.
Büyüme ve olgunlaşma döneminde hem güneşi hem de serinliği sevdiği için ancak kış başına doğru yetişmesini tamamlar. Karnabaharın büyüme mevsimi ilkbahar – sonbahar; tüketim mevsimi kış olarak ifade edilir. Kış sebzesi olarak bilinse de karnabahar don olaylarına karşı dayanıksızdır.
Brassica oleracea olarak bilinen bitki türlerine aittir. Vitamin ve mineral değeri çok zengin olan brokoli aynı zamanda vücuttaki sağlıklı hücreleri ve dokuları destekleyen çok sayıda güçlü antioksidan içerir. Brokoli, vitaminler, mineraller, lif ve antioksidanlar bakımından oldukça zengin bir sebzedir.
Brokoli, kalp sağlığı için harikadır ve genel olarak kardiyovasküler hastalıkları önler. Kötü kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olur. Ayrıca tansiyonu düzenler ve yüksek tansiyonun da önüne geçer.
Besin değerini korumak açısından brokoliyi buharda pişirmek en sağlıklı yöntemi. Buharda pişirdiğiniz brokolinin yanına hem renk olarak hem de lezzet olarak çok yakışacak iki sebze daha var ki patates ve havuç! Bir güzel buharda yumuşatılan bu sebzeleri yoğurtla servis ederek sağlıklı bir salata hazırlayabilirsiniz.
Alkali sebzelerden biri olan brokoliyi çiğ ya da pişirme yöntemi ile yiyebilirsiniz. Pişirme yöntemi olarak haşlama ve buharlamayı kullanabilirsiniz. Ancak brokolinin besin değerini kaybetmemesi için en faydalı tüketim şekli buharda pişirilmesidir. Böylelikle brokoliden en yüksek fayda alınabilir.
Brokoli ve yoğurdu birlikte yemek bağırsak kanserini önlüyor hatta tedavi ediyor. Brokoli, kanserle mücadele eden sülforan maddesini içeriyor. Yoğurt ise içerdiği probiyotikler ile mide ve bağırsaktaki bakterileri önlemeye yardımcı oluyor.
Lahana gibi brokoli ve karnabahar da sülfür içeren sebzelerdendir. Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri