İman esaslarına (inanılacak şeylere) topluca inanmak. Kelime-i Tevhîd denilen: "Lâ ilâhe illallah, Muhammedün Resulullah" (Allah'tan başka ilâh yoktur, Hz. Muhammed, O'nun elçisidir) diyen kişi "icmalî iman" ile inanmış demektir.
Tafsili İman
Allahı ilah kabul etmek, Kuranı kitap, Hz. Muhammed aleyhisselam'ı rasul ve örnek kabul etmektir. 2- Allah'a, meleklerine, kitaplara, peygamberlere, ahiret gününe ve kaza/kaderin Allah'tan geldiğine inanmak tafsili imanın ikinci ana maddesini oluşturmaktadır.
b) Tafsili İman: Bu da iman edilecek şeylerin her birine. ayrı ayrı inanmaktır. Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, öldükten sonra.
a) İcmali İman: İman edilecek şeylere kısaca ve toptan inanmaktır. Kelime-i tevhid veya Kelime-i şehadeti diliyle söyleyip kalbiyle de tasdik eden kimse kısaca ve toptan iman etmiş olur.
Tafsili iman üç derece incelenmektedir. Birinci derece olarak Hz. Muhammed'e, Allah'a ve ahiret gününe kesin olarak inanmaktadır. İkinci derece; ahiret gününe, Allah'a, kitaba, peygambere, cehennem ve cennete, kadere ve kazaya, sevap ve azaba ayrı bir şekilde inanmaktır.
İlgili 16 soru bulundu
İcmâlî ve Tafsilî İman
Gerçekte Allah'ı ve O'nun elçisini tanıyıp kabul eden kişi, Allah'ın peygamber vasıtasıyla gönderdiği dini ve bu arada iman esaslarını da toptan kabul etmiş demektir. Tafsilî iman ise inanılması gereken şeylerin her birine ayrıntılı ola- rak inanmaktır.
İcmali iman kelime anlamı olarak toptan iman manasına da gelmektedir. Allah'ı ve peygamberimizi tanımak aynı zamanda Hz. Muhammed'in getirdiği dini ve diğer iman esaslarını da benimsemek manasına gelmektedir. Tafsili iman ise her şeye açık ve geniş bir şekilde inanmayı kapsamaktadır.
Kulların ayetlerin anlamını bilerek, araştırma yaparak ve müşahede ederek iman etmesine tahkiki iman denir. Tahkiki iman, imanın en üst derecesidir. Bu mertebeye erişen kişiler insan-ı kamil olarak nitelendirilir.
Nefsimizi, bu zamanda ancak tahkiki iman ile terbiye edebiliriz, tahkiki imanı da bu zamanda ancak Risale-i Nurlar ile kazanabiliriz, Risale-i Nurları da ancak çok okumak, çok dinlemek ve çokça mütalaa ve müzakere ile elde edebiliriz.
Tahkiki İman Kaça Ayrılır
Tahkiki iman 3 kısma ayrılır: Bu üç mertebe, kâmil bir imanın mertebeleridir. Yakîn; sağlam, şüphesiz ve kat'i olarak bilmektir. 1) İlmel yakîn, ilmen şüphesiz bir bilgiyle delilleriyle bilmek ve iman etmektir.
Tahkiki iman için şu şekilde örnekler bulunuyor: Başkalarını taklit etmeden, ihsan ile ibadet etmek. Kur'an-ı Kerim'i uzunca, tefekkür ederek okumak. Dini konularda araştırma yapmak.
Bu durumda namaz, oruç, hac ve diğer farzları, helâl ve haram olan davranışları öğrenip bütün bunların farz, helâl ve haram olduklarını yürekten tasdik etmek tafsîlî imanın üçüncü derecesini oluşturur.
36 Herkes için farz olan icmâlî imandır ki bu da imanın ilk derecesi sayılır. Matlup olan Hz. Peygamber'in tebliğ ettiği bütün haber ve hükümlere Allah'ın murad ettiği tarzda iman etmektir. Kur'an'da geçen ilme'l-yakîn kavramı da imanda tahkik ile yakından ilişkilidir.
İnanılacak olan oluşumların her birine, geniş ve açık şekilde detaylı olarak inanmaya tafsili iman adı verilir. Tafsîlî imanın ikinci derecesi ise amentüde şeklinde ifade edilen prensiplerdir.
Her bir davranışla ilgili hükmün dayandığı özel delil anlamındadır. Bir hükme delil olan tek bir âyet ya da hadis, tafsîli delil niteliğindedir.
Sual: Bir kalpte imanın bulunup bulunmadığının alameti, işareti var mıdır, varsa bu alamet nedir? Cevap: Allahü teâlânın emirlerini yapmamak, günahlardan sakınmamak, kalbin bozuk olmasındandır. Kalbin bozuk olması, İslâmiyete tam inanılmamasıdır. Mümin olmak için, yalnız kelime-i şehadeti söylemek yetişmez.
Birincisinde muhite ve telkine dayalı ve taklit esası üzere kurulmuş bir imandır. İkincisi ise, kendi nefsini ve kâinatı ilim ve hikmet nazarıyla tefekkür etmenin neticesi olarak, kalpte hasıl olan ve hiçbir şüphe ve tereddüt eseri kalmayan, hiçbir vesvese yahut batıl fikirle sarsılmayacak kadar kuvvetli olan imandır.
1- Buluğ çağına ermiş bir çocuğun annesi ya da babasından görerek namaz kılmaya başlaması. 2- Surelerin anlamını bilmeden namaz kılmak ya da dua etmek. 3- Ayetlerin sadece zahiri (görünen) anlamını öğrenip batıni manasını bilmemek.
Bu tanımlarda ön plana çıkan şey, inanç esaslarını kalben doğrulama (tasdik), bu doğrulamayı dil ile ifade etme (ikrâr) ve fiillerle gerçekleştirmedir (amel). Buna göre, iman ile küfrü belirleyen başlıca ayıraç kalbin tasdikidir.
“Şu üç özellik kimde bulunursa o kişi imanın tadına erer: Allah ve Resûlü'nü herkesten çok sevmek, sevdiği kişiyi sadece Allah için sevmek, ateşe atılmaktan nasıl korkuyorsa imandan sonra küfre dönmekten de öylece korkmak.”
Dinî bir terim olarak ----; kişinin Allah'ın (c.c.) varlığını, birliğini, sıfatlarını, peygamberlerini, ahiret gününü ve bunlardan başka inanılması gereken şeyleri kalp ile tasdik edip dil ile söylemesidir.
'İman: Kalp ile tasdik, dil ile ikrar ve erkân ile ibadet etmektir.
Taklide dayalı olmayıp düşünme ve araştırmaya bağlı iman olup, her Müminden istenen gerçek inançtır. İman esaslarından her biri üzerinde, elden geldiğince bilimsel çerçevede düşünerek, araştırarak, bunları kendine mal ederek, yürekten tatmin olarak inanmak, İslâm'ın ve Kur'ân'ın emridir.
490/1097) ile Kemâlettin el-Beyâdî (ö. 1098/1687) gibi âlimlere göre iman kalbin tasdiki ve dilin ikrarıdır.23 Ayrıca Gaylâniyye ile Neccâriyye mezhepleri imanı; “Allah'ı, peygamberlerini, farzlarını bilmek, Allah'a boyun eğmek ve dil ile ikrar etmektir.
Bu tanımlarda ön plana çıkan şey, inanç esaslarını kalben doğrulama (tasdik), bu doğrulamayı dil ile ifade etme (ikrâr) ve fiillerle gerçekleştirmedir (amel). Buna göre, iman ile küfrü belirleyen başlıca ayıraç kalbin tasdikidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri