Osmanlı İmparatorluğunun ilk başkenti olarak, Uludağ'ın Kuzey-Batı eteklerine kurulmuş olan Bursa ile aynı dönemde Osmanlı vakıf köyü olarak kurulan Cumalıkızık, 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedilmiştir.
Cumalıkızık Köyü kendine has tarihi dokusu, bozulmamış mimari yapısıyla 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır. Bunda burada çekilen filmlerin önemli bir payı vardır. Kınalıkar, Yeşeren Düşler dizileri ile ün kazanan köy her yıl binlerce turistin akınına uğramaktadır.
Türkiye'nin söz konusu listede 19'u kültürel, 2'si karma olmak üzere 21 miras alanı bulunmaktadır.
UNESCO Dünya Miras Listesi, Dünya Miras Komitesi'nin üstün evrensel değere sahip olduğunu onayladığı kültürel, doğal ve karma miras alanlarını içermektedir. 869'u kültürel, 213'ü doğal ve 39'u karma olmak üzere 2020 yılı itibariyle güncel miras alanı sayısı 1121'dir.
İlgili 31 soru bulundu
UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydedilmeye hak kazanan değerleri açıkladı. Buna göre Türkiye'nin aday gösterdiği "Ahlat yöresindeki taş ustalığı geleneği" acil korunması gerekenler listesine yeni kayıt olarak eklendi.
Bu bağlamda, son yıllarda ''Afrika'' ve ''cinsiyet eşitliği'' konuları öncelik kazanmıştır. UNESCO'nun idari mekanizması Genel Konferans, Yürütme Kurulu ve Sekretarya olmak üzere üç ana yapıdan oluşmaktadır.
Kültürel miras alanlarının Dünya Miras Listesi'ne kaydedilebilmesi için Dünya Miras Komitesi'nin belirlediği (i-vi) seçim kriterlerinden en az birini karşılaması, özgünlük ve bütünlüğünün devam ediyor olması ve yönetim planına sahip olması gerekmektedir. Bunlar üstün evrensel değerin üç önemli yapı taşlarıdır.
- Türkiye Cumhuriyeti, UNESCO'nun 20 kurucu üyesi arasında yer almaktadır. UNESCO Kurucu Yasası (Anayasa), dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından 16 Kasım 1945 tarihinde imzalanmıştır. Ülkemiz, 1971 yılından bu yana UNESCO nezdinde Daimi Temsilci bulundurmaktadır.
14.04.1982 tarih ve 2658 sayılı Kanunla katılmamız uygun bulunan bu Sözleşme, 23.05.1982 tarih ve 8/4788 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla onaylanarak, 14.02.1983 tarih ve 17959 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.
İstanbul Tarihi Yerler
UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 1985 yılında giren şehir 4 ana bölüm şeklinde listede yer almaktadır. (Hipodrom, Ayasofya, Aya İrini, Küçük Ayasofya Camisi ve Topkapı Sarayı'nı içine alan “Arkeolojik Park”.
Adıyaman ili Kahta ilçesi sınırları içerisinde bulunan, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle Kommagene Krallığı'nın kutsal alanı olarak nitelendirilen Nemrut Dağı, 1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'nde kültürel varlık olarak yerini almıştır.
Uludağ'ın kuzey eteklerinde kurulmuş yedi kızık köyünden biri olan Cumalıkızık, 1300 yıllarında Oğuzların “Kızık” boyu tarafından kurulmuştur.
Cumalıkızık, içlerinde yaşamların sürdüğü evleri, tarihi, doğal ve kültürel değerleriyle UNESCO dünya tarihi miras listesine de adaydır. Son yıllarda tarihi dokusu nedeniyle sık sık dizi ve film çekimlerine sahne olan Cumalıkızık, günümüzde doğal bir film platosu haline gelmiştir.
Köy kestane, böğürtlen ve ahududusu ile meşhur. Turisti bol bir yer olduğu için köyde çoğu evin önünde ev yapımı ürünlerin ve hediyeliklerin bulunduğu tezgahlar görebilirsiniz.
Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir.
Unesco, 'Lahey Toplantısı' gibi dünya kültür mirasının askeri ve siyasi çatışmalardan dolayı zarar görmemesi ve korunması, ayrıca Dünya Kültür Mirası Toplantısı ile de yasa dışı yollarla tarihi eserlerin yurt dışına kaçırılmasını önlemek için birçok etkinlik düzenliyor.
Dünya Miras Komitesi tarafından UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan bu mirasların yanı sıra bir de bu listeye önerilmesi öngörülen ancak henüz adaylık süreçleri tamamlanmayan miraslardan oluşan Geçici Liste bulunmaktadır.
UNESCO ismi Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün kısaltması olarak kullanılıyor. Birleşmiş Milletler'e bağlı olan bu uluslararası örgütün amacı; dünya çapındaki kültürel varlıkların yok olmasını engellemek ve onları dünyaya tanıtmak.
1,052 Dünya Mirası Alanının 814'ü kültürel, 203'ü doğal, 35'i karma özelliktedir. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.
Konferansın sonunda otuz yedi ülke Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu'nu kurmuştur. 16 Kasım 1945 tarihinde imzalanan UNESCO Kuruluş Sözleşmesi yirmi ülkenin onamasının ardından 4 Kasım 1946 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
UNESCO 2023 Âşık Veysel Yılı İlan Edilmesi Kapsamında "Âşık Veysel'i Anma Programı" Geçekleştirildi.
UNESCO kelimesi, İngilizce “United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization” kelimelerinin baş harfleri alınarak oluşturulmuş ve dilimizde "Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu" biçiminde karşılanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri