Cevap. a/çelo romanı Cumhuriyet Dönemi romanlarından değildir.
- 1923 ve 1950 Arası Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında romanların çoğu realizm etkisi ile kaleme alınmıştır. - Cumhuriyet rejimi, Anadolu yaşamı, Atatürk devrimleri ve yoksulluk gibi konulara yer verilmiştir. - 1940 yılından itibaren romanda gerçekçiliğin bir uzantısı olarak köy insanına yöneliş başlamıştır.
Cumhuriyet döneminde yazarlar, daha çok topluma gerçekleri anlatan konuları ön plana çıkardı. Bireysellikten çok toplumsal konular ele alınmaya başlandı. 1950'li yıllarda köy enstitüsü mezunları daha çok ön plana çıktı. Hem köy hem de kasabada yaşanan zorluklar bu dönemde romanlarda kaleme alındı.
İlgili 21 soru bulundu
*Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Fakir Baykurt, Talip Apaydın, Kemal Tahir bu konuların önde gelen yazarları olarak yer alırlar. *1950-60 yıllarının romancıları olarak, İlhan Tanus, Necati Cumalı, Tarık Dursun K., Oktay Akbal, Tarık Buğra, Aziz Nesin ve Attila İlhan da sayılabilirler.
Başlıca temsilcileri: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Attila İlhan, Hasan Hüseyin, Ercüment Behzat Lav, Arif Damar, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Enver Gökçe, Şükran Kurdakul ve Mehmet Başaran'dır.
Cumhuriyet Dönemi Özellikleri
- Gerçekçi bir anlayış kabul edilmiş ve toplumcu bir karakter ortaya çıkarılmıştır. - Yazı ve konuşma dilindeki farklılık ortadan kaldırılmış ve sade bir anlatıma yönelim sağlanmıştır. - Aruzun yerini hece ölçüsü almıştır. - Şiirlerde günlük konuşma dili işlenmiştir.
Cumhuriyet'in ilk yıllarında roman türünde en çok toplumsal konular işlenmiştir. Bunun sebebini söyleyecek olursak ilk belirtmemiz gereken şey edebiyatın yapısı gereği toplumun o dönemdeki ihtiyacını yansıtması ve toplumu gözlemleyerek aktarması demek mümkün olacaktır.
Milli ve dini konular, Doğu-Batı çatışması, milli mücadele, toplumsal sorunlar, ahlaki bozukluklar, köylü, kasabalı sorunları, işçi sorunları gibi konular bu dönemde sıkça işlenmiştir. Toplumdaki aksakların giderilmesi amaçlanmıştır. Toplumsal konuların yanında bireysel konular da hikayelerde işlenmiştir.
Türk Edebiyatında Cumhuriyet dönemi 1923 yılında başlayıp 1950'ye kadar sürmüştür. Yaklaşık 30 yıl süren dönemde başta roman, şiir ve öykü olmak üzere farklı dallarda birçok eser kaleme alındı. Avrupa ülkelerine giden yazarların gözlemlerinden oluşan gezi kitapları da en çok okunan eserler arasında yer aldı.
Ortadirek, Yaşar Kemal'in Dağın Öte Yüzü üçlemesinin ilk romanıdır. 1959'da Cumhuriyet'te tefrika edildikten bir yıl sonra, 1960 yılında, yayımlanmıştır. Toros Dağları'nın bir yüzünde yaşayan köylülerin Çukurova'ya iniş süresince karşılaştığı güçlüklerin, insanın doğayla mücadelesini ele almaktadır.
Cevap. Cevap: *Yusuf Atılgan, Oğuz Atay, Ferit Edgü, Adalet Ağaoğlu modernist çizgide romanlar vermişlerdir. *Hüseyin Nihal Atsız, Mustafa Necati Sepetçioğlu, Bahaeddin Özkişi, Münevver Ayaşlı, Emine Işınsu, Sevinç Çokum millî ve dinî duyarlılıkları yansıtan romanlar yazmışlardır.
24. Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Dönemi, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi'nin, Tanzimat Dönemi'nde vb.
*Bu yılların üç önemli yazarı Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Reşat Nuri Güntekin'dir. *Bu üç yazar, Tanzimat döneminde başlayan köye ve Anadolu'ya yönelmeyi, açılmayı bilinçli olarak geliştirmişlerdir.
Bir nevi hazırlık ve deneme süreci olarak geçen tercüme ve uyarlamalardan sonra ilk telif piyesi olan tek perdelik Üç Kahraman 1942'de yayımlanmıştır.
1950 ve 1980 arası Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında roman türü diğer birçok tür gibi oldukça gelişim göstermiştir. Bu dönem romanlarında birçok farklı yönelim ortaya çıkmıştır. 1950 ve 1980 roman türü incelenirken ortaya çıkan bu yönelimler de göz önünde bulundurulmalıdır.
Cumhuriyet Dönemi Şairleri ve Şiir Örnekleri
Ozansoy, Y. Z. Ortaç, Enis Behiç Koryürek ve O. S. Orhon olarak sıralanır. Milli edebiyat akımının en önemli savunucuları olan bu şairler, şiirlerini hece vezni şeklinde kullanarak oluşturur.
Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatındaki konular ise roman ve öykülerde Kurtuluş Savaşı ve savaş konusu işlenirken bazı romanlarda yanlış Batılılaşma ve kültürel değişimin neden olduğu karmaşalar ele alınmıştır.
Cumhuriyet dönemi Türk mutfak kültürü, 1923'ten günümüze kadar süren ve Türkiye'nin modernleşme süreciyle şekillenen bir dönemi kapsar.
Türk edebiyatının 1923 - 1940 yıllarını ve 1940'dan sonrasını kapsayan Cumhuriyet Dönemi, Cumhuriyet'in ilanından hemen sonra ortaya çıkmıştır. Çağdaş anlayışları ile de zamanla gelişerek devam etmiştir. Kurtuluş Savaşı nedeniyle Anadolu'ya ve Anadolu insanının özelliklerine ağırlık verilmiştir.
Öz (saf) şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri