Çene yapısı uygun olan bireylerde yirmilik dişlerin çekilmesi gerekmez. Bazı durumlarda ise yirmilik dişler uygun olmayan çene yapısı nedeniyle yanlış açı ile çıktıklarından diş etine gömülü şekilde kalabilir ve dışarıdan bakıldığında görünmeyebilir.
Bu nedenle, yeterli temizlik sağlanamazsa, dişlerde çürük oluşma riski artabilir. Eğer 20'lik dişler çene yapısına uygun şekilde çıkmazsa, çevresindeki dişlere baskı yapabilir. Bu da dişlerin arasındaki temizliği zorlaştırabilir ve çürüklere yol açabilir.
Her 20 yaş dişi çekilmeli diye bir zorunluluk yoktur. Toplumda 20 yaş dişleri çok gereksiz gibi bir algı var. Aksine 20 yaş dişleri fonksiyon gördüğü yani karşısındaki dişle üst üste kapanabildiği takdirde normal herhangi bir dişten hiç farklı değildir.
Enfeksiyon veya çürük olması durumunda vakit kaybetmeden yirmilik dişler çektirilmelidir. Yirmilik dişlerin yanlarındaki dişe zarar verme gibi bir durumu ortaya çıktığında çekilmeleri gerekmektedir. Kökler etrafında kemik kaybı görülmeye başlanır ise; yirmilik diş mutlaka çekilmelidir.
Bu durum; ağız kokusuna, ağrıya ve şişliklere yol açar. Bazen ise ağzın tam açma ve kapama yapma işlevini engeller. Bu durum ise trismus olarak adlandırılır. Eğer; bu durum bir an önce tedavi edilmezse; enfeksiyon, lenfler aracılığıyla yanak ve boyun bölgesine doğru ilerleyerek yayılım gösterirler.
İlgili 29 soru bulundu
Çekim Sırasında olabilecek komplikasyonlar:
Normal bir çekimde olabilecek kanama, ödem ve enfeksiyon riski bu dişlerde de vardır. Özellikle alt 20 yaş dişi çekimi sonucunda sinir zedelenmesi olabilir. Vakaların %10-12sinde birkaç günlük, %1inde birkaç haftalık bir hissizlik olabilir.
Sinire yakın operasyonlarda sinirlerin zarar görme riski bulunur. Özellikle alt çene işlemlerinde zedelenme görülebilir.
Diş etlerinde yeterli alan bulabilen ve olması gerektiği gibi çıkan yirmilik dişler sağlıklı bir şekilde gelişir ve herhangi bir rahatsızlık belirtisine yol açmaz.
Diş hekimleri genellikle 20'lik dişlerin cerrahi olarak alınmasını tavsiye eder. Bazı diş hekimleri ise sağlıklı 20'lik diş çekimini doğru bulmazlar. Zaten yirmilik dişlerin çıkması için yeterli alan varsa ve herhangi bir sorun yoksa dişler çekilmez.
Genellikle bu işlemin hazırlık aşamasıyla birlikte 15 ila 20 dakika içerisinde tamamlandığını söyleyebiliriz. Ancak 20 lik dişin çekimi ya da dişin gömülü olması gibi durumlarda işlem süresi de uzayabilir. Dişin konumuna ve durumuna bağlı olarak diş çekme işleminin 1 saate kadar uzayabileceğini belirtmek mümkün.
Üst çene 20 yaş diş ameliyatı
Alt çene yirmilik diş ameliyatına oranla üst çene ameliyatı oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Bunun sebebi üst çenenin kolay ulaşılabilir olmasıdır. Dişe ulaşma zorluğu ise alt çene ameliyatında olduğu gibi ameliyatın zorluk derecesini belirleyen unsurlar arasında yer almaktadır.
Kalıcı diş oluşumu tamamlanmış bireylerde azı dişleri çekildikten sonra yeni diş oluşumu görülmez. Çekilen azı diş yerine hekimin uygun gördüğü implant veya protez gibi işlemlerin uygulanması gerekir.
20 Yaş Diş Çekiminde Acı, Ağrı veya Sızı Hissedilir mi? Yirmilik diş çekim operasyonunda bölge tamamen uyuşturuluyor yani oraya dair hiçbir şey hissetmeyeceğiniz bir duruma getiriliyor. Ardından işlemler yapılıyor. Hastaların büyük çoğunluğu dişin çekildiğini bile fark etmiyor.
Kişinin ağız ve diş yapısı, 20'lik dişlerin ne zaman ve ne kadar sürede çıkacağını belirleyen temel faktördür. Akıl dişlerinin çıkma sürecinde aşağıdaki durumlar yaşanabilir. Ağız içinde 20'lik dişlerin çıkması için yeterli boşluk varsa ve diş düz bir şekilde büyüyorsa, 20'lik diş 15 - 30 gün içinde tamamen çıkabilir.
En uygun zaman 18-30 yaşları arasıdır. 20 yaş dişlerinin önündeki ikinci büyük azı dişleri 11-13 yaşlarında ağızda görüldükten sonra, dişlerin sürmesi için yeterli çene kemiği mesafesi var ise 20 yaş dişleri çıkabilir.
Özellikle sabah uyandığınızda baş ağrısı ile karıştırabileceğiniz çene ağrısı yaşayabilirsiniz. Uzun süre gömülü 20'lik diş ameliyatı olunmazsa ağız kokusu, ağızda metal tadı hissedilmesi gibi sorunlar da ortaya çıkabilir.
Ağrımayan 20'lik Diş Çekilir mi? Eğer 20'lik yaş dişinde herhangi bir ağrı ya da sızı yoksa çekilmesi için bir süre beklenebilir ancak bu durum kişiden kişiye göre değişir. Diş hekim kontrollerini bu aşamada aksatmamakta yarar olacaktır. Diş hekimi uygun görürse dişi çekebilir ya da bir süre daha bekleyebilir.
20'lik diş ağrısı nerelere vurur? Sorusu çok yaygındır. Genellikle 20'lik diş ağrısı başa, kulağa ve boyna vurmaktadır. Ayrıca ağrı çenenin tamamına yayılarak genel olarak ağızda ağrıya neden olabilir. 20'lik diş ağrısı ilerlediğinde lenflerin de şişmesine neden olabilir.
20'lik dişler toplamda 4 tane olarak çıkmalıdır. Bu dişler çıkmaya başladığında genelde çenede ağrı oluşturur.
Gömülü diş ameliyatı ortalama 1 saat sürer ve hasta uyutularak (genel anestezi) ya da sinir bloklarışeklinde bölgesel uyuşturmalarla yapılabilir. Hastalarda sinir blokları ile ilgili kalıcı uyuşukluklar tariflenmiştir. O nedenle genellikle hastanın uyutulmasını ya da dişin lokal olarak uyuşturulmasınıönermekteyim.
Yirmi Yaş Dişleri Faydalı mıdır? Bu büyük azı dişleri eğer doğru yerde konumlanmış ve çürümemişse çiğneme gibi işlerde çok faydalıdır. Çenenin arka kısmında yani yemek yerken en sık kullanılan kısım olan arka dişlere bu şekilde destek olmasın da bir problem yoktur.
20'lik dişler çene kemiğinde yeterli yerin mevcut olması durumunda ağızda yer alan diğer dişler gibi sorunsuz bir şekilde çıkarak çiğneme işlemine fayda sağlayabilmektedir.
Çoğu insanda ağzın arka kısmında iki adet üst ve iki adet altta olmak üzere dört yirmilik diş vardır. Gömülü yirmilik dişler ağrı, diğer dişlerede hasar oluşumu ve diğer diş sorunlarına neden olabilir. Bazı durumlarda, gömülü yirmilik dişler hiçbir belirgin veya acil soruna neden olmayabilir.
20'lik Diş Problemi
Ağız kokusunun önemli nedenlerinden biri, 20'lik dişlerinin çıkma aşamasında diğer dişlere zarar vererek diş çürüğüne yol açmalarıdır. Böyle bir durumda ağız kokusu kaçınılmaz olur. Dişlerin çıkma sürecinde ağız kokusunun oluşumu, 20'lik dişlerin çekilmesi ile ortadan kaldırılır.
Bu durumda dişeti dokusunun altında, kemiğin altında kalmasına veya başka bir dişin yanında 20'lik dişlerin gömülü kalmasına yol açabilir. Dişler gömülü kaldıkları takdirde şişme, iltihap, çene kemik erimesi, kist, tümör ve çene-dudak sinir felci oluşturabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri