Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Cumhuriyet savcısı tutuklama kararı verebilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Cumhuriyet savcısı tutuklama kararı verebilir mi?

Hakim tutuklama şartlarının varlığı halinde bile kişi hakkında tutukluluk kararı vermeyebilir. Çünkü ceza yargılamasında kural tutuksuz yargılamadır. Tutuklu yargılama istisnadır. Cumhuriyet savcısı tutuklama kararı veremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halilkaanemektar.av.tr

Savcılık tutuklama kararı verebilir mi?

Tutuklama kararı, ister soruşturma ister kovuşturma aşamasında olsun mutlaka hakim tarafından verilmelidir. Savcılığın belli şartların gerçekleşmesi halinde yakalama kararı çıkartma yetkisi varsa da tutuklama kararı verme yetkisi yoktur. Savcı resen şüpheliyi serbest bırakabilir. Fakat tutuklayamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Tutuklama kararini kim verebilir?

Tutuklamayı yalnızca hâkim yapabilir. Tutuklamanın gerçekleşmesi koşulların sağlanması ile mümkündür. Öncelikle sanık ya da şüpheli hakkında kuvvetli bir suç şüphesine gerek duyulur. Somut delillerle desteklenmesi gereken kuvvetli suç şüphesi ortaya çıktığında hâkim tutuklama kararı verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Cumhuriyet savcısı ceza verebilir mi?

5326 sayılı Kanun'un 23. maddesinin ilk fıkrasında, Cumhuriyet savcısının kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde bir kabahat dolayısıyla idari yaptırım kararı vermeye yetkili olduğu ifade edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Tutuklama kararı neye göre verilir?

Tutuklama, suç işlediği yönünde kuvvetli şüphe bulunan kişilerin, kesin hükümden önce hakim veya mahkeme karan ile özgürlüğünün sınırlanmasıdır. Tutuklama zorunlu olarak özellikle de ağır nitelikte kabul edilen suçlarda mutlaka başvurulacak bir koruma tedbiri değildir, ihtiyaridir. Asıl olan tutuksuz yargılamadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

BERAAT- KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞI KARARI -SAVCI TARAF MI?- CUMHURİYET SAVCISI DOÇ.DR.CENGİZ APAYDIN.

İlgili 34 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hangi suçlarda tutuklama olur?

Tutuklama Gerektiren Suçlar
  • İnsanlığa karşı işlenen suçlar ya da soykırım.
  • Kasten adam öldürme suçu.
  • Silahla kasten yaralama.
  • İşkence.
  • Cinsel saldırı
  • Çocuğa cinsel istismar.
  • Hırsızlık, gasp, uyuşturucu suçları
  • Suç örgütü kurma.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Ilk duruşmada tutuklama olur mu?

Öncelikle Sanık, duruşma salonuna bağsız olarak alınır. Yani sanığa duruşma salonunda kelepçe takılmaz. Daha sonra Hakim yoklama yapar. Sanığın ve müdafiinin hazır bulunup bulunmadığı, çağrılmış tanık ve bilirkişilerin gelip gelmediklerini saptar ve duruşmaya başlandığını söyler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alicinaz.av.tr

Başsavcı mı üstün Cumhuriyet savcısı mı?

Türkiye'de savcılık

Cumhuriyet başsavcısı cumhuriyet savcısının hiyerarşik amiridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Başsavcı savcıya emir verebilir mi?

kanun en üsttür.bir hakim savciya emir veremez,bir savci da hakime,hakim bir suc varsa savcilga suc duyurusnda bulunabilir.is mahkemeye duserse kanun ne diyorsa hakim o cezayi vermek zorun da kafasina gore hukum veremez verirse yargitaydan ceza bozulur.savci polisin adli amiridir,idari amiri degildir.savci kanuna ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forum.donanimhaber.com

Cumhuriyet savcısı hangi kararları verir?

Cumhuriyet savcısı yürüttüğü soruşturma sonucunda kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edemediği veya kovuşturma olanağının bulunmadı- ğı hallerde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Tutuklama kararı verilebilmesi için en az hangi şüphe?

1. Kuvvetli Suç Şüphesi: Tutuklama kararı verilebilmesi için ilk şart, şüpheli veya sanık hakkında “Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin” bulunmasıdır. Kuvvetli suç şüphesi, şüpheli veya sanığın suçu işlediğine dair yüksek bir ihtimal bulunmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kamu davasında tutuklama olur mu?

Kamu davasının duruşmasına gelmeyen sanık tutuklanabilir. Ancak şahsi davanın duruşmasına gelmeyen sanık hakkında bu tedbir uygulanmayacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Arama kararı kim verir?

1) Sulh Ceza Hakimi; Kural olarak adlî aramaya karar verme yetkisi Sulh Ceza Hâkimine aittir. 2) Cumhuriyet Savcısı, Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcıları adli arama kararı verebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: icisleri.gov.tr

Cumhuriyet savcısı adli kontrol kararı verebilir mi?

Buna göre, soruşturma ve kovuşturmada adli kontrol tedbirine karar verme usulü şu şekildedir (CMK md.110): Soruşturma aşamasında; Cumhuriyet savcısının istemi ve sulh ceza hakiminin kararı ile şüpheli soruşturmanın tüm aşamalarında adlî kontrol altına alınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nildervis.av.tr

Savcı ifade almadan tutuklamaya sevk edebilir mi?

Kolluk görevlileri, suç işlendikleri şüphesiyle yakaladıkları kişileri veya uyguladıkları tedbirleri derhal Cumhuriyet savcısına bildirmek zorundadır. Kolluk, Cumhuriyet savcısından talimat almadan ifade alma veya diğer karakol işlemlerini yapamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Savcı tutuklamaya itiraz edebilir mi?

Kaçaklar hakkındaki gıyabi tutuklama usulü de yalnızca kovuşturma evresiyle sınırlıdır. CMK'nın 101. maddesine göre, Cumhuriyet Savcısı'nın tutuklama istemi hakkında sulh ceza hakiminin vereceği, ret veya kabul kararlarına karşı itiraz yasa yoluna başvurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Cumhuriyet savcısı polise emir verebilir mi?

Savcı, kolluk görevlilerine emirleri yazılı, acele hallerde ise en kısa sürede yazılı olarak bildirilmek şartıyla sözlü olarak iletebilir. Adli kolluk görevlilerinin kendiliğinden el koydukları vakıaları derhal savcıya bildirmek durumundadır. Savcılık makamı tüm kamu görevlilerinden her türlü bilgiyi isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: lawtudent.com

Savcı polislere emir verebilir mi?

Genelge ile en üst dereceli kolluk amirinin adli kolluk sorumlusu olarak belirlenemeyeceği benimsenmişse de, Kanunda yer alan yetkiye göre cumhuriyet savcısı dilediği durumlarda en üst dereceli kolluk amirine bu emir ve talimatlarda bulunması mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Cumhuriyet Başsavcısı üstü kimdir?

Yargıtay cumhuriyet başsavcısı ve Yargıtay cumhuriyet başsavcıvekili, Yargıtay Büyük Genel Kurulunun kendi üyeleri arasından gizli oyla belirleyeceği beşer aday arasından cumhurbaşkanı tarafından 4 yıl için seçilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Cumhuriyet savcısı kime bağlıdır?

Hakim ve savcılar idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığına bağlıdırlar. Denetim, inceleme, soruşturma ve kovuşturma: Madde 6 – Hakim ve savcılar hakkında denetim, inceleme, soruşturma ve kovuşturma yapılması bu Kanun hükümlerine tabidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Cumhuriyet savcısı ile savcı arasındaki fark nedir?

Hakimler ve savcıların maaş ve özlük hakları anlamında bir farkları yoktur. Savcı ve cumhuriyet savcısı anlamında bir fark yoktur, tüm ceza mahkemelerindeki savcılar cumhuriyet savcısıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yetkiuzem.net

Cumhuriyet savcıları hangi davalara bakar?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının ilgili kanunlar gereği üst düzey kamu görevlileri hakkında soruşturma yapma, iddianame düzenleme, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verme, açılan davalarda iddia makamını temsil etme ve kanun yoluna başvurma görevleri bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yargitaycb.gov.tr

Tutuklama kararı verilirse ne olur?

Tutuklama tedbiri, yargılama aşamasında kişinin özgürlüğünü kısıtlar niteliktedir. Eğer bu sürecin nihayetinde kişi hakkında mahkumiyete karar verilirse yine mahkemenin vereceği kararla o güne kadar tutuklu kalınan gün sayısı, kişinin ceza olarak aldığı gün sayısından indirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Tutuklama en fazla ne kadar sürer?

Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde tutukluluk süresi en çok bir yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek altı ay daha uzatılabilir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Tedbir amaçlı tutuklama ne kadar sürer?

CMK'nın 102. maddesine göre, Ağır Ceza Mahkemesinin görevine girmeye suçlarda tutuklulukta kalma süresi altı aydır. Bu süre zorunlu- luk hallerinde dört ay daha uzatılabilir. Yani atılı suç ağır ceza mahke- mesinin görevine girmiyorsa tutuklama süresinin üst sınırı en fazla on aydır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT