Cumhuriyet, siyasi gücün halk ve temsilcileri tarafından paylaşıldığı bir devlettir ve bununla birlikte monarşinin zıttıdır. Bir cumhuriyette temsil, genel vatandaşlar tarafından serbestçe seçilebilir veya seçimle belirlenebilir.
Cumhuriyet yönetiminin birinci özelliği, seçim esasına dayanan bir idare olmasıdır. Bu seçim de gerek seçme gerekse seçilme hakkı bakımın- dan belli bir kişiye, belli bir zümreye, belli bir sınıfa ait değildir; bütünüy- le millete aittir.
Cumhuriyet, hükümet ya da devlet başkanının belli bir süre için ve önceden belirlenmiş yetkilerle ve halk tarafından demokratik yöntemlerle seçildiği bir yönetim biçimidir. Cumhuriyet, ulusun egemenliğini kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı devlet biçimidir.
"Türkiye Devleti'nin hükümet şekli cumhuriyettir." hükmünün yer aldığı tasarı üzerinde TBMM'de yapılan konuşmalardan sonra cumhuriyetin ilânı kabul edildi.
Cumhuriyet, halkın yönetimde söz sahibi olduğu yönetim biçimidir. Cumhuriyet, genel kapsamıyla temsili demokrasiyi ifade eder. Cumhuriyetler bu kapsamda iki ana başlık altında değerlendirilir. Başkanın geniş yetkilerinin bulunduğu ve hükumet üzerinde bağlayıcı olduğu yönetim biçimine etkin cumhurbaşkanlığı adı verilir.
İlgili 45 soru bulundu
Cumhuriyet, siyasi gücün halk ve temsilcileri tarafından paylaşıldığı bir devlettir ve bununla birlikte monarşinin zıttıdır. Bir cumhuriyette temsil, genel vatandaşlar tarafından serbestçe seçilebilir veya seçimle belirlenebilir.
Cumhuriyet: Halkın seçim aracılığıyla yöneticilerini seçtiği yönetim şekli Cumhuriyet olarak bilinir. Bu yönetim şekli günümüzde bizim ülkemiz için de geçerlidir.
Madde 1 – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
Bütün dünya devletleri, Türkiye'nin bağımsız bir devlet olduğunu kabul ettiler. Yurdumuz yeniden egemenliğine kavuştu. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 29 Ekim 1923'te cumhuriyeti ilan etti. Devletimizin adı Türkiye Cumhuriyeti oldu.
Cumhuriyetin ilanı, hukuksal olarak İkinci Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923 günü gerçekleşen oturumunda Mustafa Kemal'in hazırladığı anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesiyle Türkiye Devleti'nin yönetim şeklinin cumhuriyet olarak belirlenmesidir.
Cumhuriyet: "Milletin, egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimi." Demokrasi: "Halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimi, el erki, demokratlık."
Cumhuriyet, 18 yaşını doldurmuş herkesin oy verme hakkına sahip olduğu demokratik bir yönetim şeklidir. Monarşi ve oligarşiden farklıdır. Monarşide tek bir kişi ülkeyi yönetirken, oligarşide de söz sahibi olan seçkinler sınıfıdır.
Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür.
Atabek, Cumhuriyetimizin 10 temel değerini de şöyle sıralar: bağımsızlık – akılcılık – bilimcilik – üreticilik – etkin olma – dayanışmacılık – özgüven sahibi olma – yetkin birey olma ve beraberinde örgütlü toplum olma – sorumluluk – Cumhuriyetin cinsiyet kimliklerine getirdiği değer.
Atatürkçü çağdaşlaşmanın temelinde devlet olarak tam bağımsızlık, millet olarak egemenlik, birey olarak hak ve hürriyetler söz konusudur. Çağdaşlaşma ilkesi de Ulusal Egemenlik ve Halkçılık anlayışının zorunlu bir sonucudur.
Türkiye'nin İsmi Nereden Geliyor? Türkiye (veya İngilizcesi olan "Turkey") sözcüğü, Orta Çağ Latincesindeki Turchia veya Turquia sözcüklerinden gelmektedir. Bu kelimenin anlamı "Türklerin Toprakları"dır.
Türkiye, Aralık 2021'den beri uluslararası platformlarda ülke adı olarak Turkey yerine "Türkiye"yi kullanıyor.
"Türk" sözcüğüne yakın ifadeler Çin kaynaklarında M.Ö. 3. yüzyılda geçmektedir. Çin yıllıklarında T'ieh-lê, T'u-cüeh, Ting-ling şeklinde değişik biçimlerle ifade edilmiştir. Eldeki belgelere göre Türk adının resmî olarak kullanımı 6. yüzyıldaki Göktürk Devleti'nde kesinleşir.
Mustafa Kemal Atatürk (1881, Selanik, Osmanlı İmparatorluğu - 10 Kasım 1938, İstanbul, Türkiye), Türk asker ve devlet adamı. Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. (1935'ten sonra mareşal.) I.
Günümüzde bağımsız olan 7 Türk ülkesi, yarı bağımsız olan 15 adet Türk devleti var.
Cumhuriyetten önce Osmanlı İmparatorluğuydu. Cumhuriyetten sonra ise Türkiye Cumhuriyeti olmuştur.
'Bütün halkın idaresi' demektir. Bu kelime 'cumhur'dan yani halktan çıkar. Cumhuriyette egemenlik, kral, kraliçe, padişah, sultan gibi tek bir kişiye ait değil halka aittir.
Eğer cumhuriyet sözcüğü özel isim içerisinde kullanılırsa büyük harfle başlayarak yazılır, aksi takdirde cumhuriyet kelimesi bir cins isim olduğu için küçük harfle başlar. - Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Atatürk Stadyumunda kutlamalar yapıldı.
➩Cumhuriyet kelimesinin eş anlamı yoktur. Ama cumhuriyet kelimesi ile yakın anlama gelen bir kelime vardır o kelime ise bağımsızlıktır.Bunlar eş anlamlı değil yakın anlamlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri