Patates bitkisinin kök yumrularının hücreleri lökoplastlar (nişasta taneleri) içerir. Nişastayı çıkarmak için patatesler ezilir ve nişasta taneleri yok edilen hücrelerden serbest bırakılır. Nişasta daha sonra yıkanır ve kurutulur.
Bunun amacı patateslerin kesilmiş yüzeylerindeki nişastayı almak ki patatesler birbirine yapışmasın. Yapışmamalarını sağlamak içinse bir süre soğuk suda beklettiğiniz kesilmiş patateslerin suyunu boşaltmanız ve de birkaç kez duru suyla iyice durulamanız gerekiyor ki tüm yüzey nişastası fazlası akıp gitsin.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Patatesin nişastası neden alınır? Bunun amacı patateslerin kesilmiş yüzeylerindeki nişastayı almak ki patatesler birbirine yapışmasın.
Patatesteki nişastalı karbonhidratların vücutta hızla şeker haline dönüşerek, kan şekerini keskin bir şekilde yükselttiğine dikkat çeken uzmanlar, kan şekerinin sorunlara neden olabileceğini açıkladı.
İlgili 18 soru bulundu
Bitkinin toprak altında kalan yumruları “patates” olarak bilinir. Bu yumrular nişasta bakımından zengin olduğundan önemli bir besin maddesidir. Patateste nişastadan başka belli bir oranda protein de bulunur; nişasta %20, protein %2'dir. Besin değeri 90 kaloridir.
Patates nişastası yerine mısır nişastası, ararot tozu, pirinç unu, topyoka nişastası, badem ya da yulaf ununun kullanılabildiği bilinmektedir.
Patates nişastası, tipik olarak pudingler, soslar ve unlu mamuller gibi gıdaların dokusunu kalınlaştırmak ve iyileştirmek için kullanılan çok yönlü bir bileşendir. Ek olarak kullanıldığında sindirim, bağışıklık sağlığı ve kan şekeri kontrolü gibi sağlığın belirli yönlerini de artırabilir.
Nişasta suda çözünmez. Sindirilmesi hidroliz yoluyla olur, bu reaksiyonu katalizleyen amilaz enzimleri glikozlar arasındaki bağları keserler. Hayvanlar amilaz enzimlerine sahip olduklarından nişastayı sindirebilirler.
İlk olarak nişastanın yapımı için ana maddenin buğday olduğu bilinmelidir. Yıkana buğdaylar kazanlarda kaynatılarak bir miktar güneş altında bekletilir. Devamında bekletilen bu buğdaylar insan eli veya özel araç sayesinde dövülme işlemi gerçekleşir.
Patateslerinizi soyduktan ya da doğradıktan sonra hemen kullanmayacaksanız ya da o sırada başka bir işiniz çıktıysa mutlaka soğuk suyun içerisine atıp üzerine bolca tuz ilave edin. Soğuk su ve tuz patateslerinizin rengini korumaya yardımcı olacaktır.
Nişasta ve Lif: Beyaz ve tatlı patates hem nişasta hem de diyet lifinin zengin kaynağıdır. 100 gram beyaz patates 29 g karbonhidrat ve 2 gram şeker içerirken, tatlı patates 24 g karbonhidrat ve 7 gram şeker içerir. Vücut bu nişastayı basit şekere dönüştürür ve oluşan glikozu enerji kaynağı olarak kullanır.
Patates ve pirinç gibi nişastalı bir çok besin başlangıçta çok miktarda dirençli nişasta içermesine rağmen, pişirildikleri ya da püre haline getirildikleri zaman genelde sindirilebilir nişastaya dönüşüyorlar.
Patateslerin kabukları soyulur ve ince ince dilimlenir. Bir kapta soğuk suyun içerisine tuz ve karbonat atılıp karıştırılır ve dilimlenen patatesler suyun içerisine alınıp 30 dakika bekletilir.
Patatesler soyulup yıkanır. İyice kurulanıp ince dilimler halinde doğranır. Üzerine un, nişasta, tuz ve kabartma tozu eklenir, iyice harmanlanır. Ve direk kızgın yağa atılır.
Patatesler doğrama sırasında yumuşayabilir, bu durum patateslerin istenilen çıtırlıkta olmasını engeller. Bunun için patatesleri, dilimledikten sonra 1-2 damla sirke damlattığınız buz gibi soğuk suyun içine atın.
Soğuk suda çözünmez, sıcak suda kısmen çözünür ve pelte oluşturur.
Nişasta soğuk suda erimez, fakat ısıtıldığında su alarak şişer ve belli bir sıcaklıktan sonra jelleşmeye başlar.
Nişasta hidrolizi, nişastanın su ile tepkimeye girmesi sonucunda parçalanarak glikoz moleküllerini meydana getirmesi olayıdır. Nişastanın hidrolizi sonucunda hücrede glikoz moleküllerinin miktarı artar.
Patates, antibakteriyel bir besindir. Bu yönü ile ciltte oluşan leke ve mikropları yok eder. Çiğ şekilde cilde uygulanan patates, düzenli bir uygulama sonrasında cildin rengini açacaktır. Yaz mevsimi sonrasında oluşan güneş lekesine, doğum sonrası olan cilt kararması ve lekesinde çiğ patates ile maske deneyebilirsiniz.
SÜTLAÇ YAPARKEN İÇİNE NİŞASTA KONMALI MI KONMAMALI MI? Kıvam arttırıcı özelliği bulunduğu için ilk kullanılan ve başvurulan yöntemlerden biri nişastadır. Hem fırın sütlaçlar da hem de klasik sütlaçlarda nişasta kullanılabiliyor.
1 adet patatesi rendeledikten sonra sıkarak iyice suyunu bir kaba aktarıyoruz. Kalan diğer tüm malzemeleri de içine koyup karıştırıyoruz. Bir pamuk yardımı ile cildimize sürdüğümüz maskeyi 10-15 dakika beklettikten sonra ılık su ile yıkıyoruz.
Patates nişastası, patateslerden elde edilen nişastadır. Patates bitkisinin kök yumrularının hücreleri lökoplastlar (nişasta taneleri) içerir. Nişastayı çıkarmak için patatesler ezilir ve nişasta taneleri yok edilen hücrelerden serbest bırakılır. Nişasta daha sonra yıkanır ve kurutulur.
Kızartma kabımızda önceden yağımızın ısınmasını sağlıyoruz. Hemen un, nişasta, tuz, kabartma tozu karışımına patatesleri ilave ederek harmanlıyoruz. Sulanmamasına dikkat ediniz. Kızgın yağımıza harmanladığımız patatesleri ilave edip, kızarıncaya kadar kızartıyoruz.
En önemli malzemesi ise birbirine bağlamaya yardımcı olan un ya da nişasta. Bütün kurabiye hamurlarında un kullanılmıyor. Nişastanın undan rol çaldığı ve bambaşka bir kıvam verdiği durumlar mevcut.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri