Daha geniş anlamıyla cumhuriyetin ilanı, Türk toplumunu çağdaşlaştırmayı amaçlayan Atatürk Devrimleri'nin bir parçasıdır, diğer yenileşme ve reformların da önünü açan bir siyasal inkılap hareketidir.
TBMM'nin açılması, saltanatın Kaldırılması, cumhuriyetin ilan edilmesi, halifeliğin kaldırılması, Anayasanın kabul edilmesi, siyasi partilerin kurulması, kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesi Atatürk'ün Cumhuriyetçilik ilkesi doğrultusunda yaptığı inkılaplardır.
Bu amaçla devletin rejimi ve temel niteliklerini belirleyen üç temel siyasal inkılap (Saltanatın Kaldırılması, Cumhuriyet'in İlanı, Halifeliğin Kaldırılması) gerçekleştirilmiştir.
Cumhuriyetçilik :
Türk İnkılâbının siyasal görünüşüdür. Cumhuriyetçilik devlet yönetiminde ve düzeninde millet iradesinin egemen olmasıdır. Devletin biçimini belirleyen yönetim tarzıdır şeklinde de tanımlanabilir. Bu açıdan devlet hayatında kişisel otorite ve keyfiliği önlemenin güvencesini oluşturur.
Halkcilik - Millî Eğitim Bakanlığı cumhuriyetçilik hem de milliyetçilik ilkelerinin zorunlu bir sonucudur. Atatürk'e göre millet ile halk aslında tek anlama gelmektedir. Halkçılık ise millet içindeki çeşitli insan gruplarının çıkarına ve yararına bir siyaset izlenmesi, halkın kendi kendini yönetmeye alıştırılmasıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Ait olduğu milletin varlığını sürdürmesi ve yüceltmesi için diğer bireylerle birlikte çalışmaya, bu çalışmayı ve bilinci, diğer kuşaklara da yansıtmaya "milliyetçilik" denilir.
İnkılapçılık veya reformizm toplumda gerekli değişikliklerin aniden, devrim şeklinde değil, reformlar yoluyla olması gerektiğini savunan bir dünya görüşüdür. İnkılapçılık ilkesi temel ilkeler doğrultusunda yenilikçi bir ilkedir. Eski kurumları yıkarak yerine yenisini yapmaktır.
T.B.M.M.'nin açılması, 1921 Anayasasını kabulü, Osmanlı Saltanatını kaldırılması Cumhuriyetin ilanı, Halifeliğin kaldırılması, 1924 Anayasa değişiklikleri, dinsel eğitim kurumlarının kaldırılması, Seriye Evkaf Vekaletinin Kaldırılması, hukuk ve devlet sistemini çağdaşlaştırmak amacıyla yapıldığı için hukuk alanında da ...
Daha geniş anlamıyla cumhuriyetin ilanı, Türk toplumunu çağdaşlaştırmayı amaçlayan Atatürk Devrimleri'nin bir parçasıdır, diğer yenileşme ve reformların da önünü açan bir siyasal inkılap hareketidir.
Atatürk'e göre "inkılâp milletin esenliği için halk adına yapıldı". "Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılâpların amacı, Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen modern ve bütün anlamı ve biçimiyle uygar bir toplumsal heyet durumuna getirmektir".
Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nda yapılan değişikliklerin kabulü ile Cumhuriyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilmiş oldu. Cumhuriyetin ilanı, Ankara'da 101 pare top atışı ile duyuruldu ve 29 Ekim gecesi ile 30 Ekim 1923 tarihinde başta Ankara olmak üzere tüm ülkede bir bayram havasında kutlandı.
Bu suretle, milli egemenlik vazgeçilmez bir ilke olarak daha sonra yapılmış anayasalarımıza da intikal etmiştir. "Amasya Tamimi" nde ifadesini bulan "Milli Egemenlik" kavramı, 23 Nisan 1920'de kurulan Büyük Millet Meclisi'nin ve Cumhuriyetin ilanıyla da Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temel esasını oluşturmuştur.
Cumhuriyet; egemenliğin halkta olduğu devlet yönetimi demektir. Cumhuriyet, demokrasinin bir uygulama şekli olup halkın kendi kendini yöneterek yönetimde söz sahibi olduğu rejim demektir. Cumhuriyetçilik ise devlet yönetiminde cumhuriyetin bulunması demektir.
Bağımsızlık, millî egemenlik, cumhuriyetçilik, milliyetçilik, laiklik, halkçılık, devrimcilik, barışçılık ve akılcılık Atatürkçü düşünce sisteminin temel ilkeleridir. Bu ilkeler gerek anlamları, gerekse amaçları bakımından birbiri ile çok yakından ilişkili, birbirini tamamlayan ilkelerdir.
Vatandaşlar arasında iş bölümü ve dayanışmayı öngörür. Ulusun devlet hizmetlerinden eşit bir şekilde yararlanmasını sağlar. Atatürk'ün halkçılık ilkesinden anlaşılan; toplumda hiçbir kimseye, zümreye ya da herhangi bir sınıfa ayrıcalık tanınmamasıdır. Herkes kanun önünde eşittir.
Atatürk'ün tanımladığı milliyetçilik; din ve ırk ayrımı gözetmeksizin, ulus tanımını vatandaşlık ve üst kimlik değerlerine dayandıran sivil milliyetçi bir vatanperverlik anlayışıdır.
Çağdaş devleti kuran bir ulusun çağdışı niteliklerden kurtulması gerekirdi. İşte, Türk ulusunun, çağdışı niteliklerden kurtulmak, çağdaşlaşmak için giriştiği atılımların tümü devrimcilik ilkesinin kapsamı içine girer.
Devletçilik, devlet yetkilerinin artması, genişlemesi, kamu hizmet ve faaliyetlerinin yayılması demektir. Devletçilik, bir tür devlet müdahelesi, daha önce devlet faaliyet alanına girmeyen konularda, kamu menfaati nedeni ile devletin bu alana karışması, katılması, müdahalesi demektir.
Halifelik makamının kaldırılması, 3 Mart 1924. Dinsel eğitim sisteminin kaldırılması ve ulusal eğitim sistemine giriş, 3 Mart 1924. Dinsel mahkemelerin kapatılması, 1924-1937. Başta Türk Medeni Kanunu ve Türk Ceza Kanunu'nun kabul edilerek yasaların laik devlet yapısına dönüştürülmesi, 1924-1937.
Devletçilik İlkesi Doğrultunda Yapılan İnkılaplar
Beş Yıllık Kalkınma Planı açıklanmış ve bu plan uygulamaya konulmuştur. Sümerbank ve Etibank kurulmuştur. Türkiye coğrafyasına yer alan madenleri aramak ve tespit etmek için Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) kurulmuştur. 1936 yılında Çubuk Barajı inşa edilmiştir.
Dolayısıyla Kılık-kıyafet inkılabı, bir yönüyle Halkçılık ilkesinin bedene yansımasını ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri