Lastik Patlaması Durumunda Kasko Yol Yardım Hizmeti Kasko sigortası, herhangi bir kaza ya da dış etken olmadan patlayan lastiğin değişim ücretini karşılamaz; ancak sigorta poliçesi, yol yardım hizmetlerini kapsıyorsa çekici hizmetinden faydalanılabilir.
Aracın aksesuarları kasko sigortalarına dahil midir? Araç sahiplerinin akıllarında olan bir başka soru ise araç aksesuarlarının kasko sigortalarına dahil olup olmadığıdır. Aracın standart lastik ve jantları zaten teminat kapsamı içinde yer almaktadır.
Lastikte meydana gelen hasarın herhangi bir kaza ya da sabotaj sonucu meydana gelmesi halinde hasar sigorta tarafından karşılanmaktadır. Bunun dışında yol hatalarından dolayı meydana gelen lastik hasarları da kasko kapsamında değerlendirilmektedir.
Kasko sigortası, aracın fabrika çıkışındaki orijinal aksesuarlarını kapsar. Ek aksesuarların kasko yapılırken acenteye bildirilmesi lazımdır. Acenteye bildirilen ek aksesuarlar, sigorta kapsamına ancak ek primlerle alınır.
Kasko kapsamı; çarpma, çarpılma ya da hırsızlık gibi ana teminatlarıyla aracını hasar masraflarına karşı koruma altına alır. Bu nedenle kasko neyi karşılar sorusuna temel olarak kendi aracının zararını ödemesidir diyebiliriz fakat kasko teminatları aracın korunması açısından oldukça geniştir.
İlgili 38 soru bulundu
Kasko Nedir? Kasko; sigorta sahibini ve aracını trafikte karşılaşabileceği her türlü riske karşı güvence altına alan bir sigorta türüdür. Söz konusu riskler; trafik kazaları sonucu oluşan hasarlar, aracın yanması, aracın çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi ve ferdi zararların oluşmasıdır.
Kasko sigortası, herhangi bir kaza ya da dış etken olmadan patlayan lastiğin değişim ücretini karşılamaz; ancak sigorta poliçesi, yol yardım hizmetlerini kapsıyorsa çekici hizmetinden faydalanılabilir.
Garanti Kapsamı Hangi Hasarları karşılıyor? Darbeye bağlı hasar ve balon oluşumlarının yanı sıra çivi, vida gibi parçaların lastiğe girmesi vb. dış etkenler sebebiyle lastiğin zarar görmesi ve ayrıca lastiğin ani hava kaybetmesi, patlaması ve parçalanması sonucunda oluşan hasarlar kapsam dahilindedir.
Kiralık araçta oluşan hasar kasko tarafından karşılanır. Kasko, bu bedeli kusurlu olan sürücünün trafik sigortasından temin eder.
Kasko her zaman sizin aracınızdaki hasarı karşılamak ile görevlidir. Kusurlu siz olsanız bile kasko sizin aracınızın hasarını karşılayacaktır. Karşı tarafta oluşan hasar ise trafik sigortası aracılığı ile karşılanır.
Cevap : Binek otolar için ; Lastik ve jant Amortismana tabidir. Tamamı gider yazılmaz. Amortisman listesindeki orana göre (İki yıl %50) amorti edilir.
Patlayan lastiği, yedek lastik ile değiştirebilirsiniz. Önce lastiğin somonları gevşetilir sonra kriko ile araç kaldırılır. Çıkarılan lastik güvenlik amaçlı lastiğin altına alınır daha sonra yerine yedek lastik yerleştirilir. En son tekrardan somonlar takılır, bijonla sıkıştırılır.
Örneğin arka lastiğiniz yüksek hızda patlar ise, otomobilin dengesi bozulacaktır. Arka lastiğin patlaması, ön lastiğe nazaran kaza riskini fazlasıyla arttırır. Eğer ki ön lastiğiniz patlar ise direksiyon aniden sertleşir. Aracın kontrolü zorlaşır.
Garanti süresi, lastiğin fatura tarihinden itibaren başlar ve 2 yıldır. Almış olduğunuz her dış ve iç lastik; üretim, malzeme ve işçilik hatalarına karşı üretici firmaların garantisi altındadır. Lastiğin garanti süresi içerisinde arızalanması durumunda, tamirde veya incelemede geçen süre garanti süresine eklenir.
Ancak bazen bunu yapamayacağımız bir yerde olabiliriz. Örneğin, otobanda gidiyorsak ve yanaşabileceğimiz bir cep yoksa bir süre böyle gitmek zorunda kalabiliriz. Patlak lastikle, tekerleğe zarar vermeden birkaç yüz metre gidebilmek mümkün. Tabii bunun için hızınızın saatte 30 kilometrenin altında olması gerek.
Kasko sigortasının temel görevi, aracınızın hasarını karşılamasıdır. Yani kusurlu taraf siz olsanız dahi kasko aracınızın hasarını karşılar. Karşı tarafın hasarı ise trafik sigortası tarafından karşılanır.
Kasko ürünlerine göre teminat kapsamları değişse de yol yardım teminatı olan bir kasko sigortası tercih ederek bu hizmetten ücret ödemeden yararlanabilirsin.
Birçok kasko poliçesi, anahtar kaybı veya çalınması durumunu ek teminatlarla kapsayabilir. Bu ek teminatlar, aracınıza ait anahtarın kaybı, çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi durumunda oluşabilecek zararları içerebilir. Ancak, her sigorta şirketi farklı kurallar ve koşullar belirler.
Örneğin, "Arabamla direğe çarptım, sigorta karşılar mı?" ve benzeri durumlar tek taraflı kaza anlamında gelir. Peki, tek taraflı bir kaza durumunda kasko ödeme yapıyor mu? Aracınızın bir duvara ya da bariyere çarpması gibi olaylar, sigorta şirketinize göre değişmekle birlikte kasko kapsamındadır.
Aracın aldığı her hasar hasarsızlık indirim hakkının kaybedilmesine ve sigorta priminin artmasına sebep olur. Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde, 3. basamakta %45, ikinci yılı hasarla kapatılırsa 2. basamakta %90, üçüncü yıl da hasarlı kapatılırsa 1. basamakta %135 oranında artış uygulanır.
Kasko Sigortası Genel Şartları
Trafik sigortalarıyla kaza ve hasar gibi durumlar tehlike altına alınır. Poliçe sahibi eğer söz konusu kazada hatalıysa karşı tarafın masrafları sigorta tarafından karşılanmaktayken, hatalı olan sizseniz karşı tarafın masrafları ödenmekte fakat masraflarınız sigorta dışında tutulmaktadır.
Seyir halindeyken aracınızın tekerinin patlaması halinde en önemli kural sakin olmak. Zira panikle aniden frene basmak ya da direksiyonu aracın patlayan lastiğinin çektiği yöne doğru kıvırmak kaza yapmanıza neden olur.
Jant üzerinde bulunan hasarlı iç yalıtım lastiğin inmesine yol açar. Bunun yanı sıra astar ve mikro çatlak da lastik havasının inmesinin başlıca nedenleri arasında yer alır. Lastiklerin çelik tel kısmında monte ya da sökme esnasında herhangi bir hasar oluşmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri