Cumhuriyetin Bize Kazandırdıkları…
Türkiye Cumhuriyeti, laiklik ilkesiyle din ve devlet işlerinin ayrılmasını sağlamış, bu da dini ve kültürel çeşitliliği kucaklamıştır. Adalet, eşitlik, insan hakları ve özgürlükler, Cumhuriyet'in temel değerleridir ve bu değerlerin korunması vatandaşlık sorumluluğumuzdur.
· Cumhuriyet, laiklik ilkesiyle Türkiye, çağdaş uygarlık yarışına katılmıştır. · Cumhuriyet, siyaset, hukuk, eğitim, kültür, sanat, ekonomi ve toplumsal alanlarda köklü devrimler yaparak yaşama geçirmiştir. · Cumhuriyet, insan yaşamına ve toplumsal düzene aklın ve bilimin öncülüğüyle yön vermiş ve aydınlatmıştır.
Şapka ve Kıyafet kanunu ilan edilmiş, modern giyim tarzı ortaya çıkarılmıştır. Cumhuriyet tanımına uygun biçimde çok partili siyasi hayata geçilmiştir. Laiklik ilkesi gereği tekkeler, zaviyeler ve türbeler kapatılmıştır. Kadınlara seçme seçilme hakkı tanınmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi.
İki kavramı birlikte kullanmaktaki amacı, cumhuriyetin, demokratik değerlerle donatılmasını, zenginleştirilmesini ve halkın ihtiyaçlarını karşılayacak esnekliğe sahip olmasını istediği içindir. Cumhuriyeti'ni ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.” Bu emanet, “Ey yükselen yeni nesil!
Cumhuriyet, siyasi gücün halk ve temsilcileri tarafından paylaşıldığı bir devlet yönetim şeklidir ve yapısı gereği monarşinin yokluğu üzerine kuruludur. Bir cumhuriyette temsil, genel vatandaşlar tarafından serbestçe seçilebilir veya seçimle belirlenebilir.
Fransa, 1789 Fransız Devrimi ile krallık rejimini devirerek cumhuriyet rejimini uygulamaya koyan ilk ülke olarak biliniyor.
SİYASAL DEVRİMLER: Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışı ve kısa süre sonra 20 Ocak 1921 tarihinde millî egemenliğe dayalı yeni anayasanın kabulü, 1 Kasım 1922'de Saltanatın Kaldırılması, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in İlanı, 3 Mart 1924'te Halifeliğin Kaldırılması ve aynı tarihte Şeriye Vekâletinin ...
Kurtuluş Savaşı'nı kazanmış ve Osmanlı Devleti'ni lağvetmiş olan TBMM, Lozan'dan sonra 29 Ekim 1923'te cumhuriyeti ilan etmişti. Bu tarih, günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş tarihi olarak kabul edilmektedir.
Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlu Olsun. Tam 100 yıl önce; 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanı, Ankara'da 101 pare top atışıyla duyurulmuş ve bütün yurtta bir bayram havasında kutlanmıştır. 1925'ten itibaren de 29 Ekim, Cumhuriyet Bayramı olarak resmen kutlanmaya başlanmıştır.
Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır. 1925 yılında çıkarılan bir yasa ile ulusal (millî) bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Cumhuriyet: Halkın seçim aracılığıyla yöneticilerini seçtiği yönetim şekli Cumhuriyet olarak bilinir. Bu yönetim şekli günümüzde bizim ülkemiz için de geçerlidir. Biz de yöneten insanları zamanı geldiğinde oy vererek seçeriz.
Büyük Önder Atatürk'ün ülkemize en önemli mirası Cumhuriyet değerleridir. Bu değerleri korumamız, refah ve özgürlüğün hüküm sürdüğü onurlu bir yaşamın teminatıdır.
Kurtuluş Savaşı ile Türkiye'nin bölünmez bütünlüğünü sağlamış, Türk ulusunu tutsaklıktan, dahası yok olmaktan kurtarmıştır. Türkiye topraklarının bölünmez bütünlüğünü, Türk ulusunun bağımsızlığını korumak; bu tür yıkımların bir daha yaşanmaması için cumhuriyeti kurmuştur.
Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün doğum günü ve burcu hakkında ilginç bir detay ortaya çıktı. Atatürk, astrolojik olarak İkizler burcuna ait. 21 Mayıs'ta doğan Atatürk, bu burcun özelliklerini taşıyor olabilir. İkizler burcu, zeka, iletişim becerisi ve adaptasyon yeteneği ile tanınır.
Gazi Mustafa Kemal'in sevdiği pek çok yemek bulunsa da favorileri sorulduğunda iki ana cevaba ulaşılıyor: Pirinç pilavı ve etsiz kuru fasulye. Sık sık tükettiği bu iki ana yemeğin yanı sıra sevdiği bir diğer yemek ise yoğurt-ekmek. Atatürk'ün en sevdiği yemekler arasında ıspanaklı su böreği de yer alıyor.
Başta da değindiğimiz üzere, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Black Stockings FC ismi altında 1899 yılındaki ilk girişiminde öncülüğünü yaptığı gençler ile, Kadıköy Futbol Kulübü (1902) ve ilerideki yıllarda kurulacak olan Fenerbahçe Futbol Kulübü (1907) ismi altında toplanan gençler, aslında yıllardır aynı ideali sürdüren ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri