Cunda Ev Yemekçileri Ağırlıklı olarak sarma, kabak çiçeği dolması gibi zeytinyağlı ev yemekleri, ot yemekleri, nohut ve bamya gibi sulu yemekler ve çorbalar var. Vejetaryenler için de güzel bir alternatif.
Bir balıkçı kasabası olan Cunda'dan adanın meşhur fener balığını (papalina), ızgara ahtapotunu yemeden dönme. Cunda zeytinlikleriyle meşhur, buradan halis sızma zeytinyağı, zeytin ve doğal sabunlar satın almayı ihmal etme.
Cunda'dan Ne Alınır? Cunda'dan almadan dönülmeyecek temel şeyler zeytin, zeytinyağı, sabun, sakızlı kurabiye ve lorlu kurabiye diyebiliriz. Sakızlı ve lorlu kurabiye için adresi biliyorsunuz : ) Bunun dışındaki şeyler için ise Atölye Patika'yı önerebiliriz.
Yöresel yemekler, Yunan mezeleri ve elbette taze balık, Ayvalık lezzetleri içinde en belirgin olanlarıdır. Ayvalık Tostu, Lor Tatlısı, peynir çeşitleri, Sakızlı Dolma, Papalina, Girit Leblebisi, Koruk Suyu başta gelen ve denenebilecek yöresel tatlar arasında gelmektedir.
Cunda Balık Evi, Cunda Ada Restaurant ve Cunda Meze Dünyası enfes papalinalar yemek için size önerebileceğimiz 3 güzel mekandır. Hemen Cunda Sahil'de yer alan teknelerde de ekmek arası papalinanızı afiyetle yiyebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Papalina balığının kilosu 20 lira.
Papalina balığı, gümüşi renkte olan ve gri renkte ete sahip olan bir balık türü olmaktadır. Bu balıklardan konserve yapımında faydalanılmaktadır. Hamsinin içinde pazarlarda sıklıkla karşılaşılan papa balıkları yağlı bir balık olmakla birlikte E vitamini bakımından da zengin sayılmaktadır.
Ayvalık deyince akla gelen yiyecek Ayvalık tostu.
Ayvalık'a özgü alabileceğiniz hediyelik eşya zeytinyağı ve zeytin ürünleridir. Dünyanın en leziz zeytinyağı Ayvalık'ta üretilir. Zeytin ve zeytine bağlı ürünler çeşitli sunumlarla beğeninize bırakılmıştır. Sabunun ham maddesinin de bölgede olmasına karşın sabun üretimi giderek azalmaktadır.
Ayvalık tostu derseniz kaşarla sucuk, salamla yapılan yeni versiyon verilir ki bu 7 TL civarında. Eğer tulum peynirli kasap sucuklu yani orijinalini isterseniz fiyatı 15 TL'ye çıkıyormuş diye duyduk.
Cunda Adasında Gezilecek Yerler
Hem deniz yolu hemde kara yolu ile ulaşım imkanına sahip olan Cunda Adasının etrafını araç ile turlamak yaklaşık bir saat sürmektedir.
Denizi kum, sığ ve durgun olduğu için balçıksı bir yapısı var. Çevrede birkaç tane işletme var. Bize en düzgünü Sakin Plaj göründü. Buralarda otopark ve şezlong, şemsiye, duş gibi plaj hizmetlerinin belli bir ücreti var.
Cunda Adası'nda bulunan Ayvalık Belediyesi Arka Deniz Plajı, uygun fiyatlı olmasından dolayı yoğun olarak tercih edilmektedir. Denizi sıcak olan Ayvalık Belediyesi Arka Deniz Plajı'nın plaj alanı ise kumludur.
Cunda'nın en bilindik yeri olan Aşıklar Tepesi'ne dar sokaklardan yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Cunda Adası'ndan Şeytan Sofrasına gitmek için 9 kilometre yol katetmeniz gerekiyor. Yaklaşık olarak 16 dakika sonunda tepeye ulaşabilirsiniz.
Cunda Adası mı Sarımsaklı mı? Plaj olarak düşünüldüğünde kum olmasını istiyorsanız kesinlikle sarımsaklı Plajını tercih etmelisiniz. Hem ulaşım konusunda hem merkezi olması sebebiyle oldukça uygundur. Cunda adası kum ve çakıl karışımıdır.
Ayvalık'ta geleneksel Gece Pazarı, kent yaşamına canlılık katıyor. Haziran ayının ilk haftasında kurulan pazar, Eylül ayı sonuna kadar Perşembe akşamları hariç her gün 20.00–23.30 saatleri arasında hizmet verecek.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
Ayvalık'ta denize girmek için en uygun dönem haziran ve eylül ayları arası. Yaz tatilinizi Ayvalık'ta geçirmek isterseniz bu dönemlerde gidebilirsiniz.
Balıkesir'de bulunan başlıca hediyelik eşyalar arasında Höşmerim tatlısı, Balıkesir kolonyası, Yağcıbedir halı ve kilimleri ve Zeytin Şekeri bulunmaktadır.
Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunan hakim büyük kayalık tepelerin üzerindedir. Mevkiden tüm Ayvalık Adaları ve Midilli Adası'nın manzarası gözükmektedir. Üzerinde Şeytan'ın ayak izi bulunduğuna inanılan, halkın madeni para atarak dilek dilediği eski bir lav birikintisidir.
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinin bilinen yöresel bir ürünüdür. Ayvalık tostu, tadını ekmeğinden ve bu da yapımında kullanılan özel undan almaktadır. Bozulmaya karşı dayanıksız olan bu ekmek buzdolabında muhafaza edilmelidir. Genellikle sosis, sucuk, kaşar, turşu, mayonez, ketçap malzemeli karışık olarak yapılır.
Ayva yemeği, ayva, yeşil mercimek ve kavurma ile hazırlanan ayvalı et yemeğidir. Van yöresel mutfağında yer alır. Ayva, yeşil mercimek, soğan, kavurma, tuz, salça, yağ.
Aslında Sardalya'nın yavrusudur bu küçük balık. Kılçığı yok denecek kadar esnek olduğu ve çok minik oldukları için ayıklamadan çerez gibi çıtır çıtır yenir, lezzetinden tadına doyulmaz. Cunda da papalina balığı yiyebileceğiniz en güzel ay Ağustos ayıdır. Av mevsimin bitmesi ile taze taze yiyebilirsiniz.
Ayvalık'a gelip de bu bölgeye özgü Hamsi'nin minyatürü denebilecek bu balığı yemeden dönmeyin. Çok lezzetli. Çıtır çıtır bir balık.
Ayvalık: Deniz ürünlerinden mercan , çipura, karagöz, barbun, papalina, kalamar, supya, ıstakoz, midye, karadiken avlanılan türlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri