Süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri, aşırı yağlı veya işlenmiş etler, glüten ve kafein içeren ürünler; patates, muz, lahana gibi sebze ve meyveler özellikle hastalık zamanında vücuttaki balgam üretimini arttırır.
Balgamı söktüren besinler arasında şunlar yer almaktadır: Limon, portakal, ananas, greyfurt.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Kalorifer petekleri üzerine bir kase su koymak solunumu kolaylaştıracaktır. - Bol bol su tüketmek, oluşmuş olan balgamı atmada yardımcı olacaktır. - Duş alırken sıcak suyu yaklaşık on dakika kadar solumak ya da okaliptüs veya nane yağını bir kase suya damlatarak koklamak da nefes almayı kolaylaştıracaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Genellikle bakteriyel pnömonilerde balgamlı öksürük olurken koronavirüs ve grip gibi viral pnömoni durumlarında balgamlı öksürük olur. Ancak yukarda görüldüğü gibi koronavirüs vakalarının %27'sinde balgamlı öksürükte olabilmektedir.
Her durumda vücuttan atılması ideal olanı olsa da, günlük hayatta balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon var ise, bu durum tehlikeli olabilir. Mide asidinin çeşitli bakteri veya mikropları yok edebilmesine rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski de vardır.
Öksürüğü keser ve balgam söktürücüdür. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda ağız içi yaralarının tedavisinde oldukça etkilidir. Pekmez manganez, magnezyum, bakır, kalsiyum, potasyum ve B6 vitamini içerir.
Balgam, rahatsız edici bir durum olasa da solunum sistemi için hayati öneme sahiptir. Mukus, ağız, burun, sinüsler, boğaz, akciğerler ve gastrointestinal sistem hatları için son derece faydalıdır. Ancak balgam, burun ve göğüs tıkanıklıklarına, diğer yandan da, şiddetli öksürüklere neden olabilmektedir.
4-Öksürük için elma sirkesi ve acı biber
Kapsaisin, güvenilir bir kaynak tarafından yapılan araştırmaların ağrı kesici, anti-inflamatuar ve balgam söktürücü özelliklere sahip olduğunu gösteren bir bileşiktir.
Bir çay kaşığı limon suyu ve bir çorba kaşığı sıcak suya, iki çay kaşığı limon suyu ekleyin. Bu balgam söktürücü karışım ile balgam üretimini azaltmak için günde en az üç kez içmeniz gerekir.
Sıcak su, boğazın yumuşamasına ve balgamın atılmasına yardımcı olur. Bitki çayları ise hem boğaz tahrişlerini azaltır, hem de balgam söktürücü bir etki verir. Kekik çayı, papatya çayı ve nane çayı balgam söktürücü etkisi en yüksek olan çay çeşitlerindendir.
Anne sütünü arttırdığı da bilinen faydaları arasında yer almaktadır. İltihap söktürücü özelliği bulunmaktadır. Öksürüğü keser ve balgam söktürücüdür.
Nane çayı içmek, boğazı yumuşatır, öksürüğü geçirir. Nane çayının buharını solumak, ciğerlerin açılmasına yardımcı olur. Hatta, nane yağı ile boğaz ve göğüs bölgesine masaj yapmak, grip rahatsızlıklarına iyi gelir.Nane çayı, balgam atılmasını kolaylaştırır, ciğerleri temizler.
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, hayvansal kaynaklı yağlar, işlenmiş yiyecekler, beyaz un, çikolata, kahve, alkollü içecekler ve şeker içeren tüm içecekler de dahil olmak üzere bir çok yiyecek ve içecek balgam birikimine neden olmaktadır.
Kırmızı balgam tehlikeli sayılabilecek bir balgam türüdür. Kan ile birlikte kırmızı balgam da görülür. Bu durum kanda bir balgamın olduğuna işaret etmektedir. Solunum yollarında ortaya çıkan enfeksiyonlar kırmızı balgama neden olmaktadır.
Şiddetli öksürük ve boğaz ağrısına mucizevi bir şekilde şifa olan tahin yağı, içildiği an boğazları rahatlatmaktadır. Özellikle uzun süre geçmeyen ya da geçse de öksürüğü geride bırakıldığı hastalıklarda tahin yağı doğal bir ilaç olarak tüketilebilir.
Tereyağlı pekmez öksürük ve balgam söktürücü denilince akla ilk gelen bitkisel reçetelerdendir. 1 bardak suyu tencerede kaynatın. İçerisine 1 kaşık pekmezi ve 1 kaşık tereyağı ekleyin. Karışım ocakta kaynadıktan sonra ılıması için bekletin.
Balgam normalde de akciğerlerimizde üretilir ancak akciğerlerimiz hastalandığında üretim artar. Fazla balgam öksürük yoluyla atılmaya çalışılır. Ağızda üretilen tükürük, geniz akıntısı ve kusma yoluyla mideden atılan sümüksü sıvı balgam olarak kabul edilmez.
Balgam, akciğerde solunum yolları tarafından üretilen, hava yollarının nemli tutulmasını sağlayan mukus tabakasıdır. Solunum yollarını nemli tutarak bakteri, virüs ve yabancı maddelere karşı bir filtre görevi görür. Her gün belli bir miktarda üretilen şeffaf ve sıvı balgam bir sorun oluşturmaz.
Soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi solunum yolu enfeksiyonları, balgam üretiminin artması ve öksürük sık görülen nedenleridir. Alerjik reaksiyonlar, balgam üretiminin artmasının bir başka nedenidir. Baharatlı yiyeceklerin tüketimi bile burun pasajlarında aşırı mukus üretimine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri