Diş çürüğü tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon yayılacaktır. Bunun sonucunda üst solunum yolu hastalığı olan faranjite yol açabilir.
Diş çürüğü kendi kendine iyileşmez ve tedavi edilmezse ilerler.
Plak, dişlerdeki sert dokuların çürümesine neden olur ve bu çürüme sonucu dişlerdeki dokuların yıpranmasına neden olur. Çürük dişler, dişlerdeki sert dokuların yıpranması sonucu ortaya çıkan boşluklardır. Bu boşluklar, dişlerdeki plak ve bakterilerin etkisiyle ortaya çıkar ve bu boşluklar dişlerin içine yayılır.
Örneğin diş çürümesinin, dişin yüzeyinden diş kemiğine kadar ilerlemesi dört ile sekiz yıl alıyor.
Tedavi edilmeyen çürükler zamanla ilerleyerek daha uzun süren kanal tedavilerine hatta diş kayıplarına yol açabiliyor. Bunun yanı sıra önemsenmeyen diş çürükleri; kalp-damar, mide, karaciğer ve böbrek gibi pek çok sistemik hastalığı tetikliyor.
İlgili 28 soru bulundu
Düzenli diş fırçalama, diş çürüğü oluşumunu önleyebilir ve mevcut çürükleri ilerlemesini durdurabilir. Ancak, diş çürüğü tamamen fırçalama ile geçirilemez. Diş hekiminize düzenli kontroller yaparak çürükleri önleyebilir ve erken teşhis ile tedavi edebilirsiniz.
Diş çürüğü; diş doktoru ile önce gözle muayene edilmelidir. Hekim, dişe baktığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından ucu ince olan aletle rengin olduğu yere dokunulur. Dişte yumuşama bulunuyorsa, alet dişin içinde ilerliyorsa dişte kesinlikle çürük bulunur.
Buna göre en fazla çürüyen dişlerin alt sol ve sağ birinci büyük azı dişler olduğu ve çürüme sıklığının sırasıyla %88,9; %86,3 olduğu görüldü.
Eğer çürük tedavi edilmezse diğer dişlerede bulaşabilir. Yüz bölgesinde iltihaba bağlı şişlikler ve ağrılarda meydana gelebilir. Çürük ilerlerse de erken dönemde süt dişler kaybedilir. Bu kaybedilen dişler ise çarpaşıklığa neden olabilir.
Ağız hijyeni rutini, çürümeye neden olan plak birikintilerinden kurtulmanın en geçerli yoludur. – Doğru beslenme: Şeker ve nişastası yüksek olan yiyecekleri sınırlandırmak hatta mümkünse ortadan kaldırmak, ağız ve diş sağlığı bakımından en uygun beslenme seçeneğidir.
Dişte oluşan çürük, enfeksiyon ve iltihaplanmalar ilk olarak çeneye, başa, yüze, kulağa, boyna ve gözlere vurur.
Diş çürümesi sinirlere ulaştığında, bu kısımda kalıcı hasarlara neden olur. Bu nedenle, sinire ulaşmış diş çürükleri hızla tedavi edilmelidir. Bu tedavi işlemine dentin çürüğü kanal tedavisi ismi verilir. Kanal tedavilerinde, çürümüş kısımlar sinirler ile birlikte alınır.
Şayet tedavi edilmez ise, çürük büyür ve daha ciddi diş problemlerine neden olabilir. Eğer çürük dişin ortasına doğru yayılırsa ve hassas sinirlerin bulunduğu yere ulaşırsa, diş iltihaplanabilir veya ağrı yapabilir ve diş etinde apse belirebilir.
Günümüzde birçok hastalığın sebebi olarak gösterilen stres faktörünün, vücuttaki çoğu organı etkilediği gibi diş çürükleri ve diş eti hastalıklarına da neden olduğu belirtildi. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Çürük diş çekilmek zorunda mı? Eğer çürük, dişin köküne kadar ilerlemişse veya diş eti hastalığı nedeniyle kemik dokusunda kayıp meydana gelmişse, dişin çekilmesi gerekebilir. Ayrıca, diş sallanmaya başlamışsa da çekilmelidir.
Diş Çürükleri ve Kalp Krizi Riski
Dişlerin çürümesine sebep olan bu bakteriler, kan dolaşımıyla kalp kaslarına yerleştiği için kalp krizi riskini artırmaktadır. Öte yandan 45 ile 55 yaşları arasında kalp krizi geçirmiş olan erkeklerin yaklaşık %70'inde diş eti sorunlarının yaşandığı görülmüştür.
Bu durum; ağız kokusuna, ağrıya ve şişliklere yol açar. Bazen ise ağzın tam açma ve kapama yapma işlevini engeller. Bu durum ise trismus olarak adlandırılır. Eğer; bu durum bir an önce tedavi edilmezse; enfeksiyon, lenfler aracılığıyla yanak ve boyun bölgesine doğru ilerleyerek yayılım gösterirler.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına ve dişhekimlerinin kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadırlar.
Dişlerde oluşan plaklar çürüklerin oluşmasına yol açan ana sebeptir. Çok fazla şekerli ve nişastalı gıda tüketmek, bunun ardından gerekli diş temizliğini yapmamak çürüklere neden olur. Şekerli ve nişastalı gıdaların tüketiminden sonra dişlerin temizlenmemesi halinde, plaklarda bulunan bakteriler beslenir.
Dişte oluşan siyah leke sadece diş veya diş etlerinin sağlığını tehdit etmez. Aynı zamanda kötü bir görüntü oluşturur. Tartar, yapısı gereği daha gözenekli olduğu için dişte siyah leke oluşumunu artırır. Bu nedenle de fazla kahve – çay tüketimine dikkat etmek ve diş taşı oluşumunu önlemek özellikle çok önemlidir.
Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir. Çürük genel olarak, rutin şekilde diş hekiminin yaptığı muayenede ya da röntgenler esnasında tespit edilmektedir.
Kırık ya da çürük sebebi ile kullanılamaz hale gelen dişler, eğer dolgu yada kanal tedavisi ile tedavi edilemeyecek bir hale geldiyse çekilmesi şarttır. Bu durumda diş hastaya her geçen gün daha fazla zarar verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri