TEDAVİ EDİLMEZSE... Şakası yoktur onların. Bu nedenle kortizol hormonunun aşırılığı gibi bir durumu tedavi etmemek hayati tehlike yaratıyor. Sendromunun prognozu çok kotu ve miyokard infarktusu, hipertansiyon, enfeksiyon veya kalp yetmezliğine bağlı ölümle sonuçlanabiliyor.
Şeker hastalığı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, enfeksiyona yatkınlık, kaburga kırıkları ve ayaklardaki kemik kırıkları gibi olağandışı kemik kırıkları, kas kütlesi ve kas gücü kaybı, bacak ve akciğerde pıhtı oluşumu, inme ve kalp krizi, depresyon gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Bazı hipofiz tümörleri, böbrek üstü bezlerini uyaran ve aşırı kortizol üretmelerine neden olan adrenokortikotropik hormon (ACTH) adı verilen bir hormon üretir. Bu şekilde oluşan durum Cushing hastalığı olarak adlandırılır. Bu hipofiz tümörleri çoğunlukla iyi huyludur ve genellikle kansere yol açmazlar.
Cushing hastalığında kortizon yükselir. Cushing hastalığında ameliyattan sonra hasta kortizon kullanmak zorunda kalıyorsa ameliyat son derece başarılı geçmiştir. Bu durumda tümörün tekrar etme riski çok azdır. Ameliyattan sonra kortizon kullanmak zorunda kalmıyorsa o zaman daha dikkatli takip etmek gerekir.
Cushing sendromu tanısı
Genellikle 20-50 yaş aralığındaki erişkinlerde görülür. Yüksek kan kortizolünün nedeni böbreküstü bezinin aşırı kortizol salgılamasıdır. Cushing Sendromu'nun belirtileri kortikosteroid ilaçları kullananlarda, depresyonda, alkolizmde de görülebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Son olarak Cushing, tedavisi mümkün olan bir hastalık. Böbrek ustu bezinden aşırı kortizol salımını normal değerde tutmaya yönelik tedavi uygulanmak zorunda. Tedavi sonuc vermediğinde böbrek ustu bezi çıkarılabilir ya da bunları devre dışı bırakan ilaçlar kullanılabilir.
Kortizol hormonu yüksekliği, uzun süreli stres, depresyon, anksiyete, adrenal bezlerin aşırı çalışması (Cushing sendromu) veya kortizol ilaçlarının uzun süreli kullanımı gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Cushing sendromu tanısı hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayan hormon düzeyi değişikliklerinin biyokimyasal olarak tespit edilmesi ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi radyolojik tetkikler ile sendromun nedeni olan kitlenin görüntülenmesi ile gerçekleştirilebilir.
Bugün için eğer ilaç tedavisi kullanılacaksa, metirapon ve ketakonazol gibi steroidogenez inhibitörleri en yaygın ilk seçenek ilaçlardır, fakat en azından Cushing sendromunun en sık rastlanılan formu olan Cushing hastalığında kabergolin gibi nöromodulatuar bileşenler etki göstermektedir.
Cushing Sendromlu hastaların ilaç tedavisinde; ACTH inhibitörleri, adrenal enzim inhibisyonu ve glukokortikoid antagonistleri kullanılır. Tıbbi beslenme tedavisinde; basit şekerden uzak, kalsiyum, potasyum ve proteinden zengin diyet hazırlanarak sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
Astım ve romatoid artrit gibi inflamatuar hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar kortizol benzeri ilaçlardır. Kortizol benzeri ilaçların bırakılması sonucu Cushing sendromu genellikle düzelir. Cushing sendromu çoğunlukla genetik değildir.
Türkiye'de Sezen Aksu hastalığı olarak bilinen ve geçtiğimiz yıllarda Türkan Şoray'ın da yakalanmasıyla adını bir kez daha duyuran Cushing Sendromu, böbrek üstü bezlerinden salgılanan ve yaşam için olmazsa olmaz olan kortizol hormonunun yüksek seviyede salgılanması sonucu ortaya çıkıyor.
Özellikle “endojen” olarak adlandırılan yani vücutta aşırı kortizol üretimine bağlı gelişen Cushing sendromu nadirdir ve sıklığı milyonda 40-70 arasında bildirilmektedir. Kadınlarda, erkeklerden yaklaşık 3 kat daha sık görülmektedir.
Endokrin hipertansiyonun önemli saçayaklarından biri olan Cushing sendromu suprafizyolojik konsantrasyonlardaki glikokortikoidlere kronik maruziyet sonucu ortaya çıkan bir tablodur.
Kortizolun yüksek olduğu durumlarda hasta kilo alır, cildinde çatlaklar oluşur, kemik erimesi meydana gelir, ailesinde şeker hastalığı geçmişi olmadığı halde şekere bağlı iyileşmeyen yaralar ortaya çıkar, tansiyon yüksekliği ve cildin incelmesi gibi sorunlar korzitol yüksekliğinin belirtileri arasında olabilmektedir.
Kortizol seviyesini düşürmeye çalışan bir kişi sağlıklı, dengeli beslenmeli ve şeker alımına dikkat etmelidir. Bitter çikolata, muz ve armut, siyah veya yeşil çay, yoğurt gibi yiyeceklerdeki probiyotikler, lifli besinler ve bol su içmek kortizol seviyelerini düşük tutmaya yardımcı olur.
Karın, göğüs ve baldırda da kıllanma olabilir, %35 hastada sivilce (akne) ve cilt yağlanması (sebore) vardır. Psikolojik Değişiklikler: Hastaların çoğunda depresyon, halüsinasyon, paranoya, manik davranışlar ve uyku bozuklukları olabilir.
Fakat normal değerler sabahları 7-29 mg/dL, akşam değerin ise 7-17,50 mg/dL arasında olması gerekir. Bu değerlerin altında veya üstünde çıkan değerler normal sayılmaz.
Uygulanan testler sonucu kortizol düzeyi yüksek, ACTH düzeyi düşük ise hastada böbrek üstü bezi tümörü görülür. Uygulanan testler sonucu kortizol düzeyi düşük, ACTH düzeyi yüksek ise hastada Addison hastalığı (böbrek üstü bezi hasarı) ve Hipopituitarizm hastalıkları görülür.
Adrenal bezlerde sürekli kortizol üretimine yol açan iyi veya kötü huylu tümörlerin varlığında kan kortizol düzeyi kontrolsüz şekilde arttığından Cushing sendromu ortaya çıkabilir. Hipofiz bezinin ACTH salgısının baskılanması gerçekleşse de kortizol üretimi kontrolsüz şekilde devam eder.
Bradikardi, hipertansiyon ve solunum hızındaki azalma ile karakterize tabloya Cushing refleksi (Cushing triadı/üçlüsü) denir. Basınç artışı devam ederse; taşikardi ve hipotansiyon başlar. Bu durum artık beynin kanlanmadığını gösterir.
Özellikle salınım ritmi nedeniyle Kortizol ve ACTH testleri için örnekler mutlaka 08:00-10:00 veya 16:00-18:00 saatleri arasında alınmalıdır.
Fazla kortizol vücudunuzun yaktığı kalori miktarını yavaşlatabilir. Metabolizmanın yavaşlaması sistemin çalışma biçimindeki bir değişiklik kilo alımı, tükenmişlik, depresyon, yüksek tansiyon veya tip 2 diyabet bağışıklık sisteminin yavaşlaması gibi potansiyel sorunlara neden olabilir.
Kortizol vücutta adrenal (böbrek üstü) bezlerde doğal olarak üretilen bir hormondur. Kortizon ise vücuttaki doğal kortizolün etkilerini taklit etmesi için dışarıdan sentetik olarak alınan bir hormondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri