Tavukları kaynamış sıcak suyun içerisine koyarak çözdürmeye çalışmak hatalı bir çözdürme yöntemi olacaktır. Bunun yerine içi sıcak su dolu bir kabın üzerine başka bir kap koyup içine tavuklarınızı koyun ve bu şekilde daha güvenli bir çözdürme yöntemi uygulayın.
Buzdolabına Alın
Buzdolabına koymak, donmuş tavuğu çözmenin en hızlı yoludur. Tavuğu 1 gece önceden buzdolabına indirip ertesi güne kadar orada bekletirseniz buzunun çözülmüş olduğunu göreceksiniz. Buzdolabının soğukluğu derin dondurucu gibi fazla değildir.
Tavuğu dondurulmuş halde pişirebilirsiniz. Sadece tarifinde önerilen süreden %50 daha fazla pişirilmesi gerekir. Yavaş pişiren ocakta yemek pişirmek ya da pişirmek gibi bazı pişirme yöntemleri ya da tavukları çorba ve güveçte kullanmak, dondurulmuş etleri pişirmek için daha iyi olur.
Dondurucuda muhafaza ettiğiniz tavukları da çok kolay şekilde haşlayabilirsiniz. Dondurucudan çıkan tavuk budu nasıl haşlanır diye düşünüyorsanız, etinizi buzdolabı içinde bir süre bekletebilirsiniz. Eğer vaktiniz yoksa musluk suyu altına tutarak buzların çözülmesini sağlayabilirsiniz.
Mikrodalga kullanın
Derin dondurucudan çıkardığınız tavuğu hızlıca çözmenin en bilinir yollarından biri mikrodalgaya atmaktır. Buz çözme kademesine getirdiğiniz mikrodalgaya tavuğu atın ve yaklaşık 4 dakika çalıştırın. Daha fazla çalıştırdığınızda tavuğunuz pişmeye başlayabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Tüm saklama kurallarını yerine getirdiğinizde yani uygun şekilde hazırlayıp buzluğa attığınız çiğ tavuğu 6 - 12 ay arasında saklayabilirsiniz. Eğer dondurucuya koyacağınız tavuk, bütün tavuk ise 9 aya kadar dondurucuda tutabilirsiniz. Pişmiş tavuk ise dondurucuda 2–6 ay saklanabilir.
çözülen gıdalar buzdolabında saklansa bile en geç 24 saat içinde tüketilmelidir.
Son kullanma tarihinden önce konmak kaydıyla, tavuk eti derin dondurucuda (-18 °C veya daha düşük sıcaklıkta) 6 ay süreyle saklanabilir. Tavuk eti, kemikli veya kemiksiz dondurulabilir. Bunun için pişirmeye uygun büyüklükte parçalara ayrılarak dondurma tercih edilir.
Donmuş tavuğun pişmesi iki katı zaman alsa da, bazı yemeklerde güvenle kullanabilirsiniz. Ancak tavuğu sote veya kızartma usulüyle pişirecekseniz, bu yöntem uygun değildir.
Nasıl olsa suyun içinde buzları erir gider diye düşünmemeli, biraz zaman ayırarak en sağlıklı şekilde tavuğunuzu haşlamalısınız. Eğer donmuş tavuğu hemen haşlamaya kalkarsanız tavuğunuz pişmeyecek ya da eklem yerlerinde kan toplanması gibi ne göze ne de mideye hoş gözüken durumlar oluşacaktır.
Dondurulmuş tavuk kızartabilir misin? Evet, donmuş tavuğu kızartabilirsiniz. için pişirme süresinin en az %50 artırılması tavsiye edilir. tavuğunuzu pişirirken buzunu çözün, böylece eşit şekilde pişirilir. Tavuğun iyice piştiğinden emin olmak için tavuğun sıcaklıklarını merkezde test etmek önemlidir.
Bunun yerine içi sıcak su dolu bir kabın üzerine başka bir kap koyup içine tavuklarınızı koyun ve bu şekilde daha güvenli bir çözdürme yöntemi uygulayın. Yine tavukları sıcak su altında yıkayarak çözdürmek de hatalı bir çözdürme yöntemi olacaktır.
Çiğ ya da pişmiş tavuğu, buzdolabında bekleterek çözüldüğü taktirde ikinci kez dondurabilirsiniz. Bu işlem sadece tavuğun normal bekleme süresi içinde yapılabilir. Tavuğu çözdürmek için dolapta beklettiğiniz, çiğ tavuk için 2, pişmiş tavuk için 4 günlük bekleme süresinin içindeyken ikinci kez dondurabilirsiniz.
Ayrıca tarihi geçmiş olan tavuk buzdolabında ise kesinlikle yenmemelidir. Ancak Tavuk eti tarihi geçmeden önce buzluğa atılmış ve dondurulmuş ise uzun süre dayanıklı şekilde kalabilir. Buna dikkat ederek tüketim yapmak gerekmektedir. Aksi halde gıda zehirlenmeleri yaşanabilir.
Kıkırdak boyunca kesip ikiye bölüyoruz. Tavuğun kanat kısımlarına geldiğinizde direkt kanatları havaya kaldırıp bıçak ile eklem yerlerini gövdeden kesebilirsiniz. Omuz eklem yerlerini kestikten sonra kanatları da gövdeden ayırıp kenara alabilirsiniz. Dilerseniz kanatları kestikten sonra da tavuk göğsünü kesebilirsiniz.
* Buzlar erirken su bırakacağı için bir kabın içerisine koyabilirsiniz ya da diğer yiyeceklere gelmemesi için buzdolabının en alt rafını kullanabilirsiniz. Yarım kilo tavuk yaklaşık 5 saat içerisinde çözülür. Bir bütün tavuk ise 9 saate yakın çözülür.
Marketten aldığınız fazla tavukları derin dondurucu içinde uzun süreler boyunca saklayabilirsiniz. Tavuk etini; kanat, but, göğüs ve parça et olarak ya da bütün tavuk halinde rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.
Buz katmanı olup olmadığına bak.
Tavuğun çevresinde kalın bir buz tabakası varsa o tavuk bozulmuş demektir. Buz katmanı buzluktaki uzun süredir çözülmeyen buzlar gibi olacaktır. Şokla dondurulmuş tavuk eğer düzgün ise üzerinde kalın buz tabakası olmaz. Eğer buz beyaz ise don yanığı sorunu olabilir.
Bozuk çiğ tavukta oldukça yoğun ekşi bir koku oluşur. Bu kokuyu fark etmemek çok zordur. Donmuş tavukta bu kokuyu biraz daha geç fark edebilirsiniz. Tavuk çözüldükten sonra ekşimsi koku daha net anlaşılacaktır. Eğer yoğun ve ekşi bir koku alıyorsanız kesinlikle pişirmeye kalkışmayın!
Pişmiş Tavuk buzdolabında 3 gün taze kalırken buzlukta ise 2-6 ay arasında taze kalabilir. Tabi pişmiş tavuğu başka ürünler ile karıştırmadan saklamak gerekmektedir. Yani pişmiş tavuğun yanına patates vs. ürün koymamakta fayda vardır. Pişmiş tavuğu uzun süre saklamanın en iyi yolu buzluktur.
* Buzluktan çıkardığınız tavuğu ya da tavuk etini buzdolabında çözdürdüyseniz ve üzerinden 1 ya da 2 gün geçtiyse tavuğu tekrar dondurabilirsiniz. Yani tekrar derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Peki tavuk zehirlenmesi kaç saat sonra ortaya çıkar? Gıda zehirlenmesi belirtileri genellikle bakteri, virüs veya mikroorganizma vücuda girdikten sonraki birkaç saat içinde ortaya çıkar. Hastanede gaita testi ile tavuk zehirlenmesi teşhisi konulabilir.
Tavuğun son kullanma tarihi geçmiş ise tüketmeniz önerilmez. Tarihi geçmiş tavuk buzdolabında ise asla tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri