Custodia (gözetim) sorumluluğu, ariyet, satım, istisna gibi söz leşmeler gereği, başkasına ait bir malı herhangi bir amaçla elinde tutan kişinin, mala gelecek olan bir takım zararlardan kusuruna bakıl maksızın sorumlu olmasını gerektirir.
Custodia sorumluluğu, başkasına ait bir malı kendi yararı için elinde bulunduran kişinin, mala gelecek zararlardan kusuruna bakılmaksızın sorumlu olmasıydı26. Custodia sorumluluğunda borçlu, en titiz kimseden beklenen dikkat ve özeni (diligentia exactissima) göstermeliydi.
2) İhmal (Culpa)
Bir kişinin hukuk düzeninin, kanunun beğenmediği, hoş görmediği ve kınadığı hareketleri bilerek veya isteyerek değil, şartların gerekli kıldığı gerekli özeni göstermeyerek gerçekleştirmesi ihmal olarak adlandırılır.
A) Ağır İhmal (Culpa Lata)
Bu ihmalin tespiti bakımından uygulanan ölçütlerden soyut ölçüte göre, herkesin benimsediği ve uyguladığı hareket tarzının dışında hareket etmek; normal ve makul insanın benzeri durumlarda gösterdiği dikkat ve özeni göstermemektir.
Günümüz haksız fiil sorumluluğun temel esasları ve unsurları ise MÖ 286 yılında yürürlüğe giren “Lex Aquilia”ya dayanır, bu yasa ile kişilerin mal varlıklarına haksız surette verilen zararların tazmini kabul edilmiştir. “Lex Aquilia” kusur sorumluluğunun da tarihsel kökenini oluşturur.
İlgili 15 soru bulundu
Diligentia: malların idaresinde ve borçların ifasında gösterilmesi gereken dikkat ve özendir. Diligentia, klasik hukuk döneminde custodia'nın sübjektif şekli iken Iustinianus dönemine gelindiğinde ise objektif sorumluk anlayışına en yakın ve en ağır sorumluk biçimidir.
Yardımcı şahsı seçmede kusur nedeniyle sorumluluk (culpa in eligendo) düşüncesi, özellikle aile ve kölelik kurumlarının yarattığı ihtiyaçlar sebebiyle klasik hukuk dönemi itiba- riyle kabul görmüş, sözleşmeye dayanan sorumluluk ve sözleşme dışı sorumlu- luğun dayanağı olmuştur.
İfa uğruna edim: Borçlu ile alacaklının anlaşarak asıl borç yerine başka şeyin verilmesi fakat borcun sona ermemesidir. İfa amacıyla edimde borç sona ermez. Söz konusu edim paraya çevrilir ve alacaklının tatmin edildiği kadarıyla borç sona erer.
Alelade vedia, tüm emanet sözleşmeleri ve diğer sözleşmelerdeki muhafaza borcunun niteliğini belirleyen, bu edimle birlikte doğabilecek yan borçları gösteren bunları sistemleştiren, sorumluluk şartlarını belirleyen ve emanet ilişkisinin hükümlerini gösteren bir sözleşmedir.
Roma Hukuku'da "societas" adı verilen şirket akdi, iki veya daha fazla ki- şinin meşru bir menfaat temin etmek gayesiyle mal ve emeklerini bir araya ge- tirmeyi taahhüt etmeleriyle kurulan tam iki taraflı rızaî bir akittir (1).
Efendiye karşı açılan bu dava noxal dava, efendinin sorumluluğu ise noxal sorumluluk olarak adlandırılmaktaydı. Noxal sorumluluk gereğince, efendi ya delictum için belirlenen para cezasını ödüyor ya da suçlu köleyi zarar görene bırakarak sorumluluktan kurtuluyordu1.
Hukuken lex commissoria yasağı, borç muaccel olmadan önce, borcun vaktinde ifa edilmemesi durumunda rehine konu mal veya malların mülkiyetinin doğrudan doğruya alacaklıya geçmesine dair sözleşme yapılmasının veya sözleşmelere bu tip kayıt konulmasının yasak olması anlamına gelmektedir.
Tarifi: Ariyet, bir şeyin bir şahıs tarafından ücretsiz (bedava) olarak mu ayyen veya gayri muayyen bir zaman için kullanılmasına cevaz veren bir mukaveledir.
Vedia(Bailments)
Bir çok durumda menkul mallar, çeşitli ihtiyaçlar yüzünden diğer kimselere emanet olarak bırakılırlar. Örneğin, bir lokantaya girerken paltoların, vestiyere bırakılması, saatin tamir amacıyla, bir kimseye bırakılması hallerinde durum böyledir.
Precarium, ücretsiz olarak, taşınmaz bir malın (ya da bir hakkın) kullanılması için bir başkasına bırakılmasıdır.
Temerrüt, borçlu veya alacaklı kaynaklı olabilir. Borçlu olan tarafın borcunu zamanında ve belirlenen kurallara uygun bir şekilde gerçekleştirmemesi borçlu temerrüdü; alacaklının alacağını zamanında ve kurallara uygun bir şekilde tahsil etmemesi veya kabul etmemesi durumu ise alacaklı temerrüdü olarak tanımlanır.
İfa (ödeme) günü gelmiş olan borç “muaccel” olmuş (acelesi olan) borç demektir (Kocayusufpaşaoğlu vd., 1998: 56). Temerrüdün alacaklı açısından olumlu etkisi, alacaklının temerrüt tarihinden itibaren gecikme faizine hak kazanması olarak gerçekleşmektedir.
Ani edim, borçlanılan edimin bir defada, tek bir davranışla yerine getiril- mesinin mümkün olduğu halleri kapsar. Alacaklının ifaya olan çıkarının zaman birimiyle ölçülemeyecek bir an içinde gerçekleştiği durumlarda ani edimin varlığından söz edilir.
ACTIO PUBLICIANA IN REM
Kazandırıcı zamanaşımının zaman şartı hariç diğer şartları yerine getirmiş olan kişinin mülkiyet hakkının korunmasını sağlayan davadır. Praetor'un tanıdığı bir dava biçimidir, çağdaş hukuklarda yeri yoktur.
Roma Hukuku'nda iniuria'nın, kişi varlıklarına karşı gerçekleştirilen her türlü tecavüzü kapsayan bir konuma gelmesi ve dolayısıyla buna ilişkin geniş çerçeveli hukuki mekanizmalara sahip olması, hukuk düzlemine çıkmasının üzerinden hayli uzun bir sürenin geçmesi sonrasında mümkün olabilmiştir.
Borçlu bazen özenli bir aile babasının davranışını (diligens pater familias) göstermeliyken, bazen de kendi işlerinde gösterdiği dikkat ve özeni (diligentia quam in suis) yaptığı işte de göstermeliydi.
Klasik hukuk döneminde, bazı borç ilişkilerinde, yani custodia sorumluluğunun bulunduğu hallerde, borçlu beklenmeyen haller den de sorumlu idi. "casus" adı verilen bu tür olayları öncelikle 'vis maior (zorunlu neden)' den ayırmak gerekir. Çünkü, "vis maior" nedeniyle kişi, hiç bir hukuk döneminde sorumlu tutulmamıştır.
Hile (dolus), bir kimsenin zihninde yanlış fikirler oluşturarak gerçek durumu bilseydi yapmayacağı bir hukuki işlemi yapmasını sağlamaktır. Bir kişiyi aldatmak ve yanıltmak için kurnazca hareketlerde bulunmak hile olarak ifade edilir (Akıncı, 2003: 124).
Borçlunun alacaklıya karşı borçlanmış olduğu edinimi ifayla yükümlü olması akdi sorumluluktur.
Fıkıh literatüründe mufâvada terimi, ağırlıklı olarak Hanefî doktrininde ele alındığı şekliyle ortakların birçok bakımdan tam eşitliği esasına dayalı şirket tipini ifade etmek üzere kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri