Dinimizde vatana hıyanet etmek, devlete karşı ayaklanmak ve fitne çıkarmak kesinlikle yasaktır.
İmamı Azam Ebu Hanife zalim yöneticiye itaat caiz değildir. Ona isyan vaciptir, şeklinde fetva vermiştir. Nitekim kendisi de zalim Emevi ve Abbasi halifeleriyle daima mücadele etmiş ve asla itaat etmemiştir. Nitekim bu Kur'anî davranışının bedelini de zindanda işkence altında can vererek ödemiştir.
Meşru Devlet Başkanına Biat Etmek Şarttır. “Yaşadığı zamandaki imama biat etmeden ölen kimse sanki cahiliye ölümü ile ölmüş olur...” Buyuruyor. Bütün Meşru Konularda Devlet Başkanına İtaat Şarttır.
Bütün müçtehidler, müceddidler ve diğer İslâm âlimleri, itaat etmemekle isyan etmeyi birbirinden tamamen ayrı mütalâa etmişlerdir. Onlar, Allah'ın emrine muhalif durumlarda hiç kimseye itaat etmemişlerdir. Bununla beraber kat'iyyen isyana teşebbüs yahut teşvik de etmemişlerdir.
İslam dinine göre, din alimlerine düşen, yaşanan zulmü dile getirmektir. Buna karşı gelmektir. Nasıl ki namaz, zekat, hac, kelime-i şahadet getirmek ve oruç tutmak Müslümanlar için farz ise, tüm yaşananların karşısında durarak dile getirmek de o kadar farzdır. Zulme karşı gelmek 6. farzdır.
İlgili 35 soru bulundu
İslam dininin temel ilkesi Tevhid'dir. Zulüm haksızlık yapmak, başkasının hakkını ihlal etmektir. Allah'a şirk koşmak en büyük zulümdür.
Dinimizde vatana hıyanet etmek, devlete karşı ayaklanmak ve fitne çıkarmak kesinlikle yasaktır.
Değerli kardeşimiz, İnsan, iman ve küfrü tercih etme özelliğinde yaratılmıştır. İmtihan yeri olan bu dünyada, insanoğlu küfür yolunu seçip Rabbini inkâr etme yanılgısına düşse de hatasını anlayıp Rahim ve Ğafur olan Rabbine yönelince Allah da onu affeder.
Günah, Allahü teâlâya isyan demektir, onun yasak ettiği şeyi çiğnemek demektir. Bu yasakların en büyüğü elbette şirktir, küfürdür. Onun için şirk, küfür, bazen büyük günahlar arasında sayılır. İsyan etmenin en büyüğü demek oluyor.
Küfürde; Allah'ı kabul etmemek vardır. İsyanda ise; Allah'ın varlığı kabul ediliyor. Ancak emirlerine baş kaldırıp isyan etme söz konusudur. İsyan ile günah arasında, önemli bir fark vardır.
Hiçbir mezhebin fıkhı, devlet, siyaset ve hukuk sistemi olarak uygulanamaz. Devlet, siyaset ve hukukta referans alınacak kaynak, mezhep değil, insan aklı ve ihtiyaçlarıdır. Taliban dahil bütün siyasal İslamcıların asli sorunu, insan dışı olmalarıdır. Siyasal İslam ideolojisinde insan yoktur.
İtaat kelimesi Kur'an'da geçmemekle birlikte üç âyette taat ismi yer almakta, bundan başka yedisi isim, diğerleri fiil kalıplarında olmak üzere itaat kavramı seksen beş yerde geçmekte, kırk iki âyette de aynı kökten gelip “güç yetirmek” mânasında kullanılan istitâat kavramı yer almaktadır (M. F.
Cenab-ı Hakk'tan sonra onun son peygamberi Hz. Muhammed'e (S.A.S.) en üst seviyede itaat yapılır. Ondan sonra kime veya kimlere nasıl, ne ölçüde itaat edileceği Cenab-ı Hakk'ın ve onun resulü Hz.
Meşrû devlet başkanına silâhla karşı koyma, isyan etme anlamında bir fıkıh terimi. Meşrû emir ve isteklere uymama anlamında bir terim.
Allah'ı, peygamberlerini, indirdiği vahyi ve vahyin barındırdığı ahkâmı dikkate almayanlar, onları değiştirmeye, kendi heva ve arzularına göre hareket etmeye kalkışan birey ve yönetimler zalimdir. Allah'a kulluk yapılmasına ve insanların inançlarını yaşamalarına engel olanlar zalimdir.
Zalimlere meyledip mazlumları desteksiz bırakan, zalimlerle birlikte belâsını bulur. İmam-ı Şâfii rahimehullah; “Kur'an-ı Kerim'de öyle bir ayet vardır ki, zâlimin kalbine ok gibi saplanır, mazlumun gönlüne su serper” buyurdu.
Allah Teâlâ, peygamberler, ilâhî kitaplar ve melekler gibi temel inanç öğelerine hakaret müslümanı dinden çıkarır. Dinden çıkmayı gerektirmeyen durumlarda insana, insanî değerlere veya canlı cansız nesneye yönelik olarak örfen sövgü sayılan bir söz söylemek kural olarak haram sayılmıştır.
Küfür değildir. İnsanın kaderi kötü olabilir. İnsan kötü kaderini beğenmeyebilir. (Kaderim kötüymüş) diyebilir, ama suçu kadere yüklemek caiz olmaz. Bu bakımdan, (Kaderime küstüm) gibi mânâsız bir şey söylenmemelidir.
İbn Teymiye'nin şöyle dediğini işittim: “Güzel sabır, içinde veya beraberinde şikayet olmayan sabırdır. Güzel affedicilik, beraberinde sitem ve kınama olmayan affediciliktir. Güzel uzaklaşma, beraberinde eziyet olmayan uzaklaşmadır. Allah'a şikayet etmek sabra aykırı değildir.
Şirk koşmak Allah'ın en sevmediği en büyük günahlardandır.
Yedi büyük günah şunlardır: 1- Allah'a şirk koşmak. 2- Büyücülük, 3- Katillik, 4- Harpten kaçmak, 5- Yetim malı yemek, 6- Faizcilik, 7- Namuslu kadına iftira etmek.
Büyük günahlar işleyip tevbe etmeden ölen birisi şirk günahı işlemişse ve tevbe etmeden ölmüşse bunun affı söz konusu olmaz. Şirk dışındaki diğer bütün günahların sahipleri tevbe etmeden öldülerse Allah'ın onları affetmesi de ihtimal dahilindedir, affetmeyip cezalandırması da.
İslâm devletlerinde çok geniş ülkelere sahip hükümdarlara verilen unvan. Güçlü delil, yetki ve otorite anlamında bir Kur'an terimi. Klasik İslâm hukuk literatüründe “devlet idaresiyle ilgili hükümler” mânasında kullanılan bir terim.
"Anne-babaya isyan etmek son nefeste imansız gitmeye sebep olan büyük bir günahtır, anne-babaya karşı gelenin farz ve nafile ibadetleri kabul olmaz, anne-babaya karşı gelen evlat cennetin kokusunu alamaz, anne-babanın rızasını almayan Peygamber Efendimizin (asm) bedduasına dâhil olur." gibi söz/hadisler bana ciddi ...
Başkalarının rızası olmadan mallarını ellerinden almak câiz olmadığı gibi kaybettikleri mal ya da eşyayı alıp sahiplenmek de câiz değildir. Bir kimse bir yerde bir miktar para veya eşya bulsa onu sahibine vermek üzere alabilir. Ancak kendine mal edinmek üzere alması başkasının malını gasp etmek hükmündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri