Uygur grupuna girer. 15. R. R. Arat'a göre (1953), Çuvaşça ile Yakutça s-grupundan olup, y-grupundan ayrılırlar.
Yeni Türkçe Dönemi
20. yy'ın ilk çeyreğinde başlayıp bugünkü Türk dil ve lehçelerinin (Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Yakutça, Çuvaşça vs.) ortaya çıktığı dönemdir.
24 Ekim 1990'da egemenliklerini ilan eden Çuvaş Türkleri Rusya Federasyonu'na bağlı olmaktan kurtulamamıştır. Çuvaş Türkçesinin İdil Bulgarcasının devamı olduğu uzun süre tartışılmıştır. Ercilasun, Golden, Zimonyi, Tekin ve Ölmez çalışmalarında İdil Bulgarları ile Çuvaş Türkleri arasındaki ilişkiyi dile getirmiştir.
Türk dilinin en eski yazılı kaynaklarının olduğu Eski Türkçe (KökTürk-Uygur), Orta Türkçe (Karahanlı, Harezm, Kıpçak, Çağatay, 4 Page 5 Eski Anadolu Türkçesi) tarihî yazı dilleri dönemi ile Çuvaşça dışındaki bugünkü yazı dilleri ve ağızları bu kola aittir.
Türk dili; Çuvaşça, Yakutça ve Türkçe olmak üzere üç lehçeye ayrılmıştır.
İlgili 33 soru bulundu
Özerk şeklinde yaşayan gruplardan biri de Çuvaşistan Özerk Cumhuriyetidir. Yaklaşık iki milyon nüfusa sahip özerk cumhuriyetin nüfusunun %67 si Çuvaş Türklerinden oluşmaktadır. Çuvaş Türklerinin en önemli özelliği dini inanç olarak Hıristiyan olmalarıdır.
Saha Türkleri ülkede çoğunluktadır. Ülkedeki her iki kişiden birisi Türki kökenlidir. Ayrıca Yakutistan'da yaşayan bunlardan başka küçük halklar da vardır.
Türk dilinin tarihî dönemlerini adlandırmanın farklı yolları vardır; bunlardan birisi konuşurlarının kurdukları devlet adları ile dönemin dilini adlandırmaktır: Göktürkçe, Uygurca, Karahanlıca, Osmanlıca.
1- Sanskritçe (5.000 yaşında)
Sadece Hindistan'daki en eski dil değil, aynı zamanda dünyanın en eski dili olduğu düşünülüyor. Sanskritçe, binlerce yıllık Hint dilidir. Bugüne kadar bir ayin dili olarak hayatta kalmıştır. Hinduizm, Budizm ve Jainizm'in kutsal yazılarında bulunur.
Dünyanın en köklü dillerinden Türkçe, Karamanoğlu Mehmet Bey'in 742 yıl önce yayımladığı "Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya." fermanıyla resmiyet ve itibar kazandı.
Çuvaşların ataları Bulgar ve Suvarlar (Sibir, Sabir) da diğer Türk halkları gibi, bugün yaşadıkları bölgeye orta Asyadan gelmişlerdir. Araştırmalara göre eski Bulgarların kökeninde Ogur-Onogurlar yer almaktadır. Bu kabileler Tanrı Dağları ve İrtiş Nehri civarında yaşıyorlardı.
Çuvaşçada “ura” ayak anlamındadır.
Çuvaşça, Bulgarca- dan kalan yegane dildir.
Tarih. Türkçe, Eski Türkçe yazılmış ve Türk dillerinin bilinen ilk yazılı kaynağı olan Orhun Yazıtları ele alındığında yaklaşık 1.300 yıllık bir tarihe sahiptir.
"Türk Dilinin Uzak Lehçeleri Çuvaş Türkçesi, Saha/Yakut Türkçesi, Halaç Türkçesi". International Journal of Volga - Ural and Turkestan Studies 1 / 2 (Eylül 2019): 277-284 . Kocabaş B. Türk Dilinin Uzak Lehçeleri Çuvaş Türkçesi, Saha/Yakut Türkçesi, Halaç Türkçesi.
Yakutça veya Sahaca (Saqa tıla), Saha Türklerinin konuştuğu dildir. Çuvaşça ile birlikte Türkçenin toplam 2 lehçesinden biridir.
Conversation. Türkçe Arapçadan daha eski, daha köklü ve daha zengin bir dildir. Türkçe Arapçadan daha eski yazılı belgeye sahiptir.
Kürt dilleri veya Kürtçe (Kürtçe: Kurdî, کوردی), Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Çince, farklı biçimlerde kurallara sahip bir dildir. Dünya nüfusunun yaklaşık beşte biri Çince konuşmaktadır. Ancak, bu dilin öğrenilmesi oldukça zordur. Yazım şekli ve harfleri oldukça değişik olan Çince, dünyanın en zor dili olarak ünlenmeyi başarmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu'nda devlet işlerinde ve sarayda kullanılan dil Osmanlı Türkçesi olmasına karşın imparatorluğun hâkimiyeti altındaki bölgelerde diğer diller de kullanılmaktaydı.
Harf devriminin en önemli sebeplerinden biri Arap harflerinin Türkçeye uygun olmadığı düşüncesidir. Osmanlı yazısının düzeltilmesini isteyenlerin başlıca gerekçesi, bu yazının Türkçenin ünlü seslerini ifade etmekte yetersiz kalmasıydı.
Osmanlı Türkçesi, 13. ve 20. yüzyıllar arasında Osmanlı coğrafyasında kullanılan Türkçe'ye verilen isimdir. Coğrafî, dinî, siyâsî ve kültürel etkileşim sebebiyle Osmanlı Türkçesi'nde Farsça ve Arapça'nın etkisi belirgin bir şekilde hissedilir.
Yakutsk (Rusça: Яку́тск; Sahaca: Дьокуускай, (D'okuuskay) [dʒokuːskaj]), Rusya'nın uzak doğusundaki Yakutistan'ın (Saha Özerk Cumhuriyeti) başkentidir.
Dünyanın en soğuk yerleri listesinde birinci sırada Antarktika yer alıyor. Dünya üzerinde bilimsel araştırmalar için orada bulunan insanları saymazsak, insanların yaşamadığı tek kıta Antarktika. Kıtada bulunan Vostok, -90 derecelik sıcaklığıyla 'dünyanın en soğuk bölgesi'. Yanlış duymadınız -90 derece...
Rusya Federasyonu, 85 federe yapıya (Rusça: субъе́кт(ы), subyekt), birliğe dahil birime, bölünmüştür. Bu yapılanmanın 22 tanesi cumhuriyetlerden oluşur. Cumhuriyetlerde, toplumun çoğunluğunu etnik kökeni Rus olmayan halk oluşturur, fiziki sınırlar bu şekilde belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri