Merdiven şiiri, saf şiir anlayışının en önemli temsilcilerinden biri olan Ahmet Haşim'e aittir.
Yapı Özellikleri: Merdiven şiiri üçer dizelik iki bent ve iki beyitten oluşan bir yapıya sahiptir. Ses ve anlam kaynaşmasından meydana gelen birimler ölüm teması etrafında bir araya getirilmiştir. Tema: Şiirin teması “ölüm, hayat ve insanın kendini sorgulaması\dır.
A.1.4. Şiirin nazım biçimini ve nazım türünü tespit eder. “Merdiven” sözü insan ömrünü sembolize etmektedir. İnsan ömrü tıpkı çıkılan bir merdivene benzetilmiş olup yavaş yavaş zamanın geçmesi istenmiştir.
Ahmed Hâşim, edebiyatımızın, hemen tek sembolist şairi olarak şöhret bulmuş- tur.
Ahmet Haşim Merdiven Şiiri Açıklaması
Eteklerinde bulunan güneş renkli yapraklar ise ömür ağacından dökülen yapraklardır. Bu da geçen günler anlamına gelir. Her bir geçen gün ömür ağacından dökülen bir yaprak niteliğindedir.
İlgili 16 soru bulundu
Merdiven şiiri, saf şiir anlayışının en önemli temsilcilerinden biri olan Ahmet Haşim'e aittir. Ahmet Haşim, 1887 yılında Irak'ın başkenti Bağdat'ta doğdu. İlk gençlik yıllarında tanıştığı Asaf Halet Çelebi ve Yahya Kemal ile birçok dergi çıkardı. ''Şiir, öyküye çevrilmesi mümkün olmayan bir nazımdır.
Ahmet Haşim- Merdiven şiiri | "Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak" Ahmet Haşim trtarsiv.com'da....
Ahmet Haşim, Tük edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Önceleri Tanzimat sanatçıları olan Abdülhak Hamit ve Muallim Naci'nin şiirlerinin etkisinde kalan şair daha sonra Servet-i Fünun sanat anlayışına uygun şiirler yazar.
Sembolizm; büyük oranda Realizm, Natüralizm ve Parnasizme tepki olarak doğmuştur. Sezgiye ve yaratıcı imgeleme büyük önem vermişlerdir. Felsefi planda beslendikleri adların başında Alman filozof Immanuel Kant gelmektedir.
Ahmed Haşim (1887, Bağdat - 4 Haziran 1933, Kadıköy, İstanbul), Fecr-i Ati topluluğu üyesi Türk şair ve yazar.
Göğe uzanan bir merdivende inip çıkan melekler, Hz. Yakub'a gelecekte yaşanacak bütün olaylar hakkında bilgi verirler. Bu anlamda merdivenler, pozitif bir metafor olarak, kişinin manevi yükselişiyle ve ilmi ledün ile ilişkilendirilir.
Ersoy'a [18, s. 399] göre merdiven, bilmeye ve bilinçlenmeye yönelik aşamalı bir yükseliş ve şekil değiştirmenin soyut bir sembolüdür.
Merdiven Şiiri - Ahmet Haşim.
Ahmet Hâşim, Türk düzsözünün gazete fıkrası türündeki en güzel örneklerinin yer aldığı Bize Göre kitabında, gündelik yaşamdan izlenimlerini, gündelik yaşamın kendisine duyurup düşündürdüklerini yansıtır. Bu yazılarındaki "insan", Ahmet Hâşim'in kendisidir ve toplumu anlatırken, bir az da kendisini anlatır.
Öz (saf) şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez. Sembolizmin ciddi etkileri görülür. Öncüleri Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı olmuştur.
Sembolizmde dış dünyayı sembollerle anlatmak esastır. Sembolist şairler, semboller aracılığıyla dış çevrenin insan üzerindeki etkilerini ve izlenimlerini anlatmışlardır. Sembolistler, şiirde müzik unsuruna önem verirler, hatta müziği şiirin amacı hâline getirirler. Şiire lirizm egemendir.
Sembolizm, duygusallığı ve insanın iç dünyasını ön plana alan bir akımdır. Sembolizm akımı parnasizme karşı bir tepki olarak ortaya çıkmıştır.
Sembolizm akımı Batı şiirinde etkisi gösteren bir akım olarak bilinmektedir. Şiirin dışında aynı zamanda roman ve tiyatro alanında da oldukça etkisini gösteren bir akımdır. Sembolizm natüralizme, parnasizme ve pozitivizme tepki olarak ortaya çıktı.
Edebiyat hocası Ahmet Hikmet o cevheri hemen keşfetti. Herkes “Arap Haşim” derken ona, hocası “Şair” diye çağırmaya başladı Haşim'i. Türkçe yazdığı o muhteşem şiirlerle, onu “Arap” diye aşağılayanların yüzüne bir tokat gibi inmeye başladı bir süre sonra. Yine de lakabı “Arap” kaldı.
Ahmet Haşim, şiirlerinde musikiye de yer verirken empresyonizmle sembolizmin etkisiyle eserlerini ele aldı. "Sanat için sanat" anlayışını benimseyen başarılı edebiyatçı, şiirlerinde imge ve iç ahenk bakımından zengin bir üslup kullanırken Türk edebiyatında "akşam şairi" olarak tanındı.
Öğretmenlik ve tercümanlık yaptı. Birinci Dünya Savaşı'nda, askerken Anadolu'nun birçok yerini gördü. Avrupa'daki şiir cereyanlarını yakından takip eden Ahmet Haşim'in Göl Saatleri ve Piyale isimli şiir kitapları Türk şiirinin en önemli eserleri arasında yer alır. Hayatı boyunca yaklaşık doksan beş şiir yazmıştır.
Nitekim şair, estetik gücünü annesiyle arasındaki güçlü sevgi bağına ve ilk anılarının kaynağı olan Bağdat'a borçluydu. Şair, akşamı ve hüznü buralarda tanımıştı. Bu iki mevzu, Haşim'in sanat anlayışındaki akşam esintilerini bir nebze de olsa açığa çıkarır.
O Belde Şiiri ''Akşam Şairi'' adıyla bilinen Ahmet Haşim tarafından yazılmıştır. Türkçeyi en iyi kullanan şairlerden biri olan Ahmet Haşim, hayatı boyunca şiirin ''estetik bir değer'' olduğunu savunmuş ve bu ilkeye göre şiirler kaleme almıştır.
saf şiirin ve simgeleme sanatının en keskin örneklerinden birini görürüz bu dizede. kızıl havalar (kızıl, turuncu, sarı renkler) sonbaharı, hüznü anlatır bize. ve bu havaların akşama dönmesi, kararması bir sondur. ''sonun hüznü'' sembolize edilir.
Fecr-i Ati'nin en önemli temsilcisi Ahmet Haşim'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri