Tavşanlarda çiftleşme memeli canlılardakilerle aynıdır. Erkek tavşanın üreme organı ile dişi tavşanın üreme organı birleşir. Erkek tavşan spermlerini dişi tavşanın içerisine bıraktıktan sonra döllenme gerçekleşir. Birkaç aylık hamilelikten sonra dişi tavşan doğum yapar.
Dişi tavşan erkeğin kafesine konulur konulmaz çiftleşme gerçekleşir. Çiftleşme sürecinde, erkek dişinin üstüne biner, 8-12 adet hızlı çiftleşme hareketi yapar ve ejakülasyon anında erkek tavşan karakteristik bir ses çıkararak yana veya geriye doğru devrilir. Bu olgu 5-50 saniye sürer.
Ergin, sağlıklı bir erkek tavşan iyi bakım ve beslenme şartları altında günde 2 – 3 çiftleşme yapabilir.
Cinsel birleşmeleri en fazla 10 saniye sürüyor ve dişilerine kesinlikle sadık kalmıyorlar. Bir dişiyle birleştikten hemen sonra, bir diğerine geçebiliyorlar. Dişilerin doğurganlığı da inanılmaz. Yılda dört kez yavruluyor ve her seferinde 2-5 yavru dünyaya getiriyorlar.
Tavşan, koku bırakarak diğer tavşanlara oranın onun olduğu mesajını da verir. İdrar Püskürtmek: Bu davranış çiftleşme dönemlerinde sıklıkla görülür. Karşı cins için koku bırakarak diğer tavşanları çiftleşmeye davet eder.
İlgili 17 soru bulundu
Üreme. Bayağı tavşanın üreme mevsimi uzundur ve Ocak ayından Ağustos ayına kadar sürer. Dişiler üreme mevsimi boyunca gebe olarak görülebilir ve erkekler de Ekim ile Kasım ayları dışında çiftleşebilir.
Tavşanın narin bir şekilde kucağa alındıktan sonra kuyruğunu hafif şekilde yukarı kaldırmak gerekir. Bu şekilde genital bölgesine görsel erişim sağlanabilir. Burada dişi tavşan olması durumunda cinsel bölgesi rahatlıkla anlaşılabilir. Erkek tavşanda da penisi rahatlıkla görülebilir.
Bir ev tavşanı ortalama olarak 8 ila 14 yıl yaşamaktadır. Diğer cinslere de bakacak olursak; bir ada tavşanı 9 yıl, kutup tavşanı 18 ay, yabani tavşan ise 1 ila 5 yıl arasında yaşam sürmektedir.
Bir dişi tavşan sadece altı aylıktan itibaren 1 ile 14 arasında yavru doğurabilir. Tavşan kaç aylıkken çiftleşir? Genellikle dişi tavşanlar 4 ya da 5 aylıkken çiftleşebilir. Cinsel ilişki ve döllenmeden sonra, yavrunun anne karnında geliştiği gebelik dönemi başlar.
Tavşan sahiplerinin en çok merak ettiği ve bilgi sahibi olmak istediği konu, bu canlıların kaç ayda doğum yaptığıdır. Tavşanlar, hamile kaldıktan sonra, yaklaşık 28-33 gün arasında doğum yaparlar. Gebelik süresi ortalama 1 aydır. Her doğumda 4 ile 12 arası yavru doğururlar.
Genel olarak tavşan gibi küçük egzotik türlerde doğru bir tanı için probun yüksek çözünürlükte ve materyalle temas yüzeyinin 2 cm'nin altında olması gerekir (13). Bu amaçla 3,5-20 (13) veya 5-10 mHz'lik transabdominal bir probla, ultrasonografik olarak gebelik tanısı konulabileceği bildirilmektedir (1).
Üreme özellikle ilkbahar aylarında görülmektedir ancak yaşam koşullarına bağlı olarak sık kızgınlığa gelebilirler ve senede 4-5 kez doğum yapabilirler. Ortalama gebelik süresi 30-32 gündür.
Her doğumda 4-12 yavru doğururlar. Yavrular tüysüz ve gözleri kapalı olarak dünyaya gelirler. Gözleri açılıp yürüyünceye dek annelerine muhtaçtırlar. Anne tavşanlar yavrularını 20 gün kadar emzirirler.
Fakat çiftleştirme için en uygun yaş 7-8 aylık yaştır. Bir batında 5-6 adet yavru doğuran Ankara tavşanlarında sütten kesim çağındaki kalan canlı yavru sayısı ortalama 3'tür. Yavrular 6 haftalıkken sütten kesilirler.
Vücudun ventral'inde torako-inguinal bölgede yayılmış 6 çift meme lobu bulunur. Tavşan yavrularını günde bir kere besler. Beslenme süresi yaklaşık 3-5 dakika sürer.
Tavşanlar Nerede Uyumayı Sever? Tabi ki bütün canlılar gibi rahat ve huzurlu oldukları yerde cevabını verebiliriz. Gürültüden uzak, fazla hava sirkülasyonu olmayan, mama ve su kabından uzak hatta tuvalet eğitimi olanlarda tavşan tuvaletinden uzak olması gerekir. Yavru tavşanlar annesine sokularak uyurlar.
Tavşan yavrusunun ismi de merak edilen konulardan biridir. Tavşan yavrusuna Çişik adı verilir ve Çişik denmesi doğru kabul edilir.
Tavşanlar üşür mü? Tavşanlar genelde dışarıda yaşamayı seven ve bundan mutlu olan canlılardır. Kürkleri sayesinde soğuktan korunuyor olsalar da sert havalarda üşüyebilirler. Tavşanlar aslında soğuk havayla mücadele etme konusunda oldukça başarılıdır hatta sıcak iklime oranla soğuk iklimde daha iyi yaşayabilirler.
Tavşanların ağızları küçük ve üst dudakları yarıktır. Diş yapıları ise 2/1, 0/0, 3/3, 3/3 şeklinde olup toplamda 28 dişi bulunmaktadır. Üst çenedeki insisorların arka kısmında küçük çift insisor daha bulunmaktadır. Köpek dişleri bulunmayan tavşanların kemirme hareketleri yandan yana ve önden arkaya şeklinde olmaktadır.
İngiltere'nin Worcestershire bölgesinde, Darius isimli ait tavşan, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce kaçırıldı. Yaklaşık 130 santimetre uzunluğundaki tavşan, 2012'de Guinness Rekorlar Kitabı'na "dünyanın en büyük tavşanı" olarak girmişti. Sahibi, Darius'u bulup getirene 1000 sterlin vereceğini duyurdu.
Çünkü tavşanlar oldukça titiz hayvanlar olarak bilinirler ve gün içerisinde tıpkı kediler gibi kendilerini yalayarak temizlerler. Ayrıca tavşanlar diğer hayvanlara göre çok çokça hassaslardır ve yıkanmaları istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden tavşanınızı kesinlikle yıkamamalısınız.
Eğer evde tavşan besliyorsanız bol bol yeşillik verebilirsiniz. Marul, salatalık, dereotu, maydanoz, turp, enginar yaprakları, lahana yaprakları ve taze çimenler tavşanların en çok sevdiği yeşilliklerdendir. Burada dikkat edilecek husus yeşilliklerin kuru ot, kuru saman gibi gıdalarla birlikte verilmesidir.
Yalamak: Bir sevgi göstergesidir. Tavşanlar kendi aralarında da hoşlanma ve sevgi göstermek için birbirlerini yalarlar, bu tavşan dilince öpücük manasına gelir. Bazen tavşanınızı severken yeri yaladığını görebilirsiniz, ama aslında bu yere değil size yapılmış bir jesttir.
sadece tavşanlar değil pek çok memeli regl olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri