Mevzuatta hurma yağı, bitkisel yağlardan biri olarak gösterilmiyor. Nedeni ise gıdalarda gerçekten de kullanılmaması… Çünkü hurma yağı son derece pahalı! Palm yağının üretildiği palmiye ağacıyla (Afrika yağ palmiyesi) hurmanın meyvesi olan palmiye ağacı (hurma ağacı) birbirinden farklıdır.
Palm yağı, palmiye yağı veya hurma yağı, palmiye meyvesinden elde edilen bir yarı katı bitkisel yağdır. Gıda üretiminde, kozmetik ürünlerinde ve biyoyakıt olarak kullanılmaktadır.
Aynı zamanda, antioksidan değeri de yüksektir. Organik sızma zeytinyağı, en kaliteli ve en az işlenmiş zeytinyağı olarak kabul edilir ve palm yağına çok daha sağlıklı bir alternatiftir.
Hurma Yağının Faydaları
Kişiye enerji verir. Yorgunluk ve halsizlik gibi problemlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Hurma yağının içinde bulunan E vitamini sayesinde cilt problemlerinin geçirilmesine yardımcı olur. Saçlarda meydana gelen dökülmeyi en aza indirerek saçların kuvvetlenmesine yardımcı olur.
Piyasada bulunan birçok üründe de bu yağ çok yüksek sıcaklıklara maruz bırakılarak kullanılmaktadır.Üzerinde yapılan araştırmalar ;yüksek ısıya maruz kalmış bu palm yağının; yüksek doymuş yağ oranı nedeniyle kolestorol seviyesini artırarak, kalp krizi ve felç riskini artırdığını belirtmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Üründe Emülgatör olarak Soya Lesitini kullanıldığını görüyoruz☝ Aroma verici olarak Doğal Aroma verici Vanilin kullanılmış👍 Bu haliyle, ürün Nutella ile benzer nilteikte fakat, içeriğinde farklı olduğu birkaç nokta var; Palm yağı yok.
EFSA'nın yanında Dünya Sağlık Örgütü, BM Gıda ve Tarım Örgütü gibi kuruluşlar palmiye yağındaki GE olarak bilinen kanserojen maddenin arz ettiği tehlikeye dikkat çekmekle birlikte, palmiye yağının tüketilmemesi tavsiyesinde bulunmadı.
Palm yağı faydaları; enerji verir, kolesterolü yükseltmez, kalp sağlığını korur, içeriğindeki E vitamini cildi güzelleştirir, transa yağ asidi içermez, omega 6 içerir, hazmedilmesi ve sindirilmesi kolaydır. Yüksek üretim ve verim özelliği ile ekonomik ve hesaplıdır. İçeriğindeki antioksidan sayesinde hücreleri korur.
Palm olein ve palmiye yağı olarak da bilinen palm yağı palm ağacının meyvesinden ve palm meyvesinin çekirdeğinden elde edilen bitkisel bir yağ çeşididir. 1 yemek kaşığı palm yağı 120 kalori, %50'si doymuş, %40'ı doymamış, %10'u ise çoklu doymamış yağdan oluşan 13.6 gr yağ içerir.
Palm yağı sadece çikolatada değil, kek, bisküvi, dondurulmuş patates ve mantı, sabun, cilt losyonu, ruj, bebek maması ve bebek bezi gibi sık kullandığımız pek çok üründe yer alıyor.
Hurma yağı, dünya mutfak kültüründe yemeklik ve kızartmalık yağ olarak kullanılır. Hurma yağının fiyatının ucuz olması nedeniyle gıda sanayisinde kullanımı yaygındır. Çikolata, bisküvi, cips, şekerleme, galeta, mısır gevreği, kahve kremaları ve benzeri hazır gıdalarda sıklıkla kullanıldığı görülür.
Palm yağının tercih edilme nedenlerinin başında, hidrojenasyon işlemi uygulanmadan farklı alanlarda kolayca kullanılabilmesi, kolesterol içermemesi, yüksek dayanıklılığı, tekli ve çoklu doymamış yağ asidi örüntüsü ve önemli besin bileşenlerine sahip olması gibi önemli özelliklerigelmektedir.
Yani, Torku Banada Palm yağı içermektedir.
EFSA'nın yanında Dünya Sağlık Örgütü, BM Gıda ve Tarım Örgütü gibi kuruluşlar palmiye yağındaki GE olarak bilinen kanserojen maddenin arz ettiği tehlikeye dikkat çekmekle birlikte, palmiye yağının tüketilmemesi tavsiyesinde bulunmadı.
"KULLANIMINA YASAKLAMA GETİREN BİR ÜLKE BULUNMAMAKTADIR"
Dünyada palm yağının gıdalarda kullanımına yasaklama getiren bir ülke bulunmamaktadır. Ülkemizde bu konuda yapılan bilimsel çalışmalarda şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir" değerlendirmesinde bulundu.
Palm yağı; palmiye ağacı meyvesinin çekirdeklerinden ve meyvenin kendisinden olmak üzere iki farklı şekilde üretiliyor. Çekirdekten üretim daha ucuz, meyvenin kendisinden üretim daha maliyetli.
Nasıl anlarsınız? Ürün etiketinde: 'Palm yağı, Palmitic Asit, Palmeate, Palm' yazıyor ise palmiye yağı içeriyor demektir. 'Bitkisel yağ içerir' ibaresinin bulunduğu ürünlerin birçoğunda bulunur. Çikolatalara pürüzsüz ve parlak bir görünüm sağlamak ayrıca erimesini önlemek için kullanılır.
Palm yağı (palmiye ya da hurma yağı), palmiyenin meyvelerinden elde edilen bitkisel bir yağdır. Nasıl ki, ayçiçek ve zeytinyağı gibi bitkisel yağlar varsa palm yağı da bunlar gibi bitkisel bir yağdır ve helaldir; dini açıdan bir sakıncası yoktur.
Fiskobirlik Nuga Kakaolu Fındık Kreması
1938'de kurulan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne bağlı Fiskobirlik Efit'in ürünlerinden Nuga, özellikle “palmiye yağı içermez” ibaresiyle piyasaya sürüldü.
Palm yağının benzersiz doğal yarı katı – yarı sıvı bileşimi sayesinde katı yağ elde etmek için uygulanan hidrojenizasyon işlemi gerektirmez, bu da palm yağının trans yağ asidi içermemesinin sebebidir. Palm yağı, bilimsel olarak kanıtlanmış sağlık özelliklerinin yanı sıra, kızartma ve pişirme için de mükemmeldir.
Dahası, kolesterol seviyelerini düşürmede de etkileri vardır. Kan pıhtılarında bulunan yağ asitleri de incelenmiştir. Kan damarlarını tıkayan yağların %74'ünün doymamış yağlar olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle, palm yağı , kan damarı tıkanıklıklarının oluşumuna yol açan bir gıda bileşeni olarak hariç tutulur .
Palm yağı, ekvatorun farklı bölgelerinde bulunan hurma ağacı (Elaeis guineensis) meyvesinin özünden elde edilir. Bu ağaç, 10 ila 40 kg ağırlığındaki büyük yuvarlak salkımlar halinde büyüyen meyveler üretir.
Uzmanların görüşleri bu yağın zararları arasında ikiye ayrılıyor olsa bile tüketim tercihi yine sizlere kalmıştır. Bir takım uzmanlar yüksek ısıya maruz bırakılan palm yağının, yüksek tansiyon ve kalp krizi gibi rahatsızlıklara sebebiyet verebileceğini savunmaktadır.
Ürünün içeriğinde baktığımızda ilk üç sırada; Şeker, Bitkisel yağlar ve Peyniraltı suyu tozu olduğunu görüyoruz. Üründe Bitkisel yağ olarak; Palm, Ayçiçek ve Kanola yağları kullanıldığını görüyoruz.
Sadece Similac mama'da hurma/palm yağı hiç bulunmuyormuş. Diğer bütün mamalarda palm/hurma yağı bulunuyor. Bütün bunlarla uğraşmak istemiyorsanız yani hangi ürün 200 dereceye ısıtılmış hangisi ısıtılmamış bakmak istemiyorsanız, bu yağı içermeyen bir bebek maması tercih edebilirsiniz. Bu da Similac.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri