Oyuncuların her biri farklı renkte 9 adet taşa sahip olur. · Oyuna kura ile başlanır. Herhangi bir rengin diğerine üstünlüğü yoktur. Oyun tahtası boş şekilde önce ortaya konur ve oyuncular 3 taşı yatay ya da dikey olarak yan yana koymaya çalışırlar.
İki oyuncu ile oynanır. Yer, Kağıt veya tahta üzerine çizilmiş üç tane iç içe geçmiş, kenar ortaları üst ve altta dikey, kenarlarda yatay çizgi ile bağlantılı kare üzerinde dokuzar taşla yapılan bir mücadeledir. İlk dokuzar hamlede oyuncular taşlarını 24 noktadan bir boş olanına koyarlar.
9 taş oyunu, 2 oyuncuyla ve 9'ar adet taşla oynanır. Oyuncular sırayla ellerindeki taşları oyun alanına yerleştirir. Tüm taşların yerleştirilmesi bittikten sonra hamleler başlar. 3 taşını yan yana veya alt alta getirmeyi başaran oyuncu, rakibin 1 taşını yeme hakkı kazanır.
Çapraz 3 taş yapılamaz. Oyuncular ellerindeki 9 taşı da oyun tahtasına bırakmaları gerekmektedir. Aksi takdirde tahtada hiç bir taşı yerinden oynatamazlar. Yani hamle yapamazlar.
İki avucun içiyle taşlar tutulur, tutamazsa oyundan çıkar. Tutarsa yedi taşı hafifçe havaya atıp elinin üzerine taş düşürürse o kadar sayı alır. Amaç yedi sayıya ulaşmaktır ve ulaşan kazanır. Ulaşamazsa ilk önce yedi taşı havaya attığı oyuncudan başlayarak tekrar devam edilir.
İlgili 44 soru bulundu
Tombik oyunu beden ve spor aktivitelerinde oynanan anonim çocuk oyunudur. Yöreye göre dokuz veya yedi kiremit, dalye, dombili, mamuç şeklinde de bilinmektedir.
Ebe olan grup 9 taşı üst üste düzgün bir şekilde sıralayıp on adım geriye gider. Geriye gidilen yere bir çizgi çekilir ve her iki grupta çizginin olduğu yere gelir. Ebe grubundaki kişiler topuğu sırayla taşların üstüne atarak yıkmaya çalışırlar. Ama ebe olan grubun 3 üyesi de taşları yıkamazsa diğer gruba geçilir.
Oyunun uygulanışı:
· 9 taş oyunu, iki kişilik bir oyundur. Oyuncuların her biri farklı renkte 9 adet taşa sahip olur. · Oyuna kura ile başlanır.
Açıklama: Beştaş, en az iki kişi ve beş küçük taşla oynanan bir çocuk oyunudur.
Oyuncuların amacı, kesişme noktalarına yerleştirilen taşlarla yatay, dikey ya da çapraz yönde bir sıra oluşturmaktır.
Oyunun amacı, rakibin tüm taşlarını yakalamak ve kendi büyük kuyunuzda daha fazla taş biriktirmektir. Oyun sırayla devam eder. Oyuncular, taşları bırakırken rakip taşlarını yakalamaya çalışır. Oyun sona erdiğinde, her oyuncu kendi büyük kuyusundaki taşların sayısını sayar.
Cırtcak: 2 kişilik bir oyundur. Tebeşirle yere içi içe 3 kare, ve karelerin orta noktasından üst dış kare yüzeyine değecek 4 adet çizgi eklenir. Çizgilerin kesiştiği noktalara taşlar yerleştirilir. Taşlar birbirlerini damada olduğu gibi yemeye çalışır.Oyun 2 taş kalana kadar devam eder.
Bu oyunda ortada bulunan aşık kemikleri vurulup, çizilen halkanın dışına çıkarılmaya çalışılmaktadır. Halka dışına çıkarılan kemikler, başarılı bir atış yapan oyuncu tarafından itilir. Bu oyun bütün kemiklerin, halkanın dışına vurularak çıkarılması ile birlikte son bulur.
Dokuztaş kelimesi aynı zamanda bir zeka oyununun adı olarak biliniyor. Sık kullanıldığı için de yazım hatası yapılmaması gerekiyor. Türk Dil Kurumu'na göre bitişik olarak yazılmalıdır. Kısacası Dokuztaş kelimesinin doğru yazılışı dokuztaş şeklindedir.
TOMBİK OYUNU KISA TANIMI
Yörelerimize göre tombik, dalya, yedi kiremit isimleriyle bilinen eski bir geleneksel oyunumuzdur. 6'şar kişilik iki takım arasında oynanır.
Okey, Rummy türünden gelen popüler bir Türk masa oyunudur. Oyun 106 taştan oluşan bir oyun seti ile oynanır. Taşlar 4 değişik renkte olup üzerinde 1'den 13'e kadar sayılar bulunur. Her sayıdan 8 taş bulunur: iki kırmızı, iki sarı, iki mavi ve iki siyah.
oyun iki takım olarak oynanır. takımın biri 7 tane taşı üst üste koymaya çalışırken diğeri bunu engellemeye çalışır. oyunda taşları engellemenin yöntemi top ile karşı rakip oyuncularını vurarak saf dışı bırakmaktır. top atışını savunmacı takımdan herkes yapabilir ve oyun içerisinde tek top vardır.
8 Kuyulu Taş
Başlayan oyuncu kendine ait çukurlardan 4 taş alır istediği çukurdan başlayarak sırayla her çukura 1 er taş koyar. Diğer oyuncu da aynı eylemi tekrarlar. Bu taş yerleştirme esnasında kendi çukurunda 1 taş bırakmayı başaran oyuncu, karşısındaki diğer oyuncunun çukurundaki bütün taşları almaya hak kazanır.
Oyuna başlayacak olan takımdan bir kişi yaklaşık 5 metre kadar uzaklaşır ve topu atarak taşları devirmeye çalışır. Sonrasında topu atan takım kaçmaya başlar. Diğer grup ise topla kaçanları vurmaya çalışır. Kaçan takım hem vurulmamalı hem de taşları tekrar dizmelidir.
Amaç: İki farklı renkte 16'şar taş ve 2 kişi ile oynanır.Oyun şekilde görülen pozisyon ile başlar. Amaç Rakibin tüm taşlarını oyun dışı bırakmaktır. 1. Kural: Oyuncu, yerinden kaldırdığı taşı oynamak zorundadır, asla hamlesinden vazgeçemez.
Mangala oyunu iki kişi ile oynanır. Oyun tahtası üzerinde karşılıklı 6'şar adet olmak üzere 12 küçük kuyu ve her oyuncunun taşlarını toplayacağı birer büyük hazine bulunmak- tadır. Mangala Oyunu 48 taş ile oynanır.
Bu oyun her yerde oynanabilir ama en güzeli sokakta yerde oynamaktır, böylece top ya da bekeller masanın kenarından düşemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri