CV'de ek iş deneyimi bölümünü kullanın Aynı biçimde staj ve gönüllü çalışmalarınızı da CV'nizin ek iş deneyimi kısmına ekleyerek kendinizi kanıtlamanız mümkündür. Eğer saydığımız bu alanlarda hiçbir deneyiminiz yoksa o zaman kendi projelerinizi sunarak iş deneyimi kısmını güçlendirmeyi deneyin.
İş ve staj deneyimleri ters kronolojik sıra ile yazılmalıdır. Çalışılan yerde ilgili pozisyonun belirtilmesi ve pozisyon doğrultusunda alınan sorumluluklar ve yapılan işler sıralanmalıdır. Bunlar belirtilirken yapılan işler ve alınan sorumluluklar özelinde elde edilen başarıların vurgulanması önemlidir.
Deneyimsiz bir aday bile olsanız şirketi iyi tanıdığınızı ve uzun süredir takip ettiğinizi yazınızda yansıtın. Ön yazınızı sunacağınız şirketin sektördeki durumunu ve rakiplerini araştırın. Bir sayfadan uzun ön yazı hazırlamayın. Ön yazınız CV'nizle örtüşmelidir.
Deneyimler yazılırken ters kronolojik sıra ile yazılmalıdır. En son deneyim sahibi olduğunuz yer en üstte yazılır ve sonra eski deneyimler sıralı olarak yazılır. Deneyimleri yazarken meslek, firma, lokasyon, ay-yıl tarih aralığı mutlaka yazılmalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
İş deneyimlerinizi anlatırken çalıştığınız kurumun tam adını, çalıştığınız pozisyonun tam tanımını ve çalıştığınız iş pozisyonunun açıklamasını, yaptığınız işleri ve kaç yıl bu işi yaptığınızı dürüstçe yazmalısınız.
Özgeçmişinizde yer alan özel bölüme, iş başvurusu yapacağınız pozisyonla ilgili özel yeteneklerinizi ve becerilerinizi eklemelisiniz. Bu bölümde, dil bilgisi, yazılım becerisi, proje yönetimi veya liderlik gibi alanlarda sahip olduğunuz yeterliliklerinizi belirtmelisiniz.
Önyazı, işverenlerin başvuran adaylara dair ilk izlenimlerini edinebilmeleri ve adayların da CV'nin aksine sadece bilgi vermekle sınırlı kalmayıp, başvurulan pozisyonu neden istediklerini ve pozisyona uygun olduklarını göstermeleri açısından önemli bir araç.
İş başvurusu yaparken özgeçmişin yanına ön yazı eklenmesi önerilmektedir. Özgeçmiş genel olarak tüm iş ilanlarına başvuru yapmak üzere hazırlanır. Ancak ön yazı başvurulan işe özel, kişinin tecrübe ve becerini yansıtan çok da detaya girilmeyen nitelikte olmalıdır.
Mezun olduğun programları ters kronolojik sıra ile yazmalısın. Okurken aldığın dereceleri ya da önemli başarıları ve genel not ortalamanı belirtebilirsin. Yeni mezunsan bu bölüm başta olmalı ama iş deneyimine sahipsen bu bölümü iş deneyimi bölümünün altına yazabilirsin.
Not ortalamanız yüksekse bunu CV'nizde belirtmenizi öneririz. Genellikle 3.5 ile 4.0 arası yüksek not ortalaması olarak kabul edilir. Not ortalamanız yüksek değilse bunu CV'nizde belirtmenize gerek yoktur.
Kimlik numaran, medeni durumun, adli sicilinle ilgili bilgiler, kan grubu belgeleri gibi kişisel bilgilerin neredeyse faydadan çok zararı var. CV'ni pek çok farklı yere gönderiyorsun. Bu tür bilgileri tanımadığın insanlarla da paylaşmış oluyorsun.
Özgeçmişinizin beceriler/yetenekler bölümü, başvuruda bulunmakta olduğunuz işlerle ilgili yeteneklerinizi içerir. Bu bölümde, bilgisayar becerileri, yazılım becerileri ve / veya dil becerileri gibi ilgi alanınız veya kariyer alanınızla alakalı becerileri listelemelisiniz. Online Sertifika al, CV'ini güçlendir!
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
Ön yazı, iş başvurusunda bulunmak isteyen adayların CV'leri ile beraber gönderdikleri ve başvurdukları pozisyona olan motivasyonlarını açıkladıkları belgedir. Ön yazı, şirketlerin adayları değerlendirme süreçlerinde oldukça önem verdikleri ve adayların pozisyona uygunluğunu ölçtükleri etkenlerin başında gelmektedir.
Önyazı mail yoluyla gönderilecekse maile hitap ederek başlamakta fayda var. Eğer iş arayan kişiler işe alım uzmanının adını biliyorsa, “Sayın” ile başlamalı ve kişinin adını yazmalı. Eğer kişinin ismi bilinmiyorsa “Sayın Yetkili” olarak hitap etmek ve yazıyı “Saygılarımla” diye bitirmek doğru olacaktır.
Önce kişisel bilgileriniz sırasıyla yazılmalı. İsim, soyisim, doğum tarihi, iletişim bilgileri gibi. Sonrasında kronolojik sıralamayla eğitim bilgileri, iş deneyimi, ayrılma nedenleri ve tarihleri yazılmalı. Sonrasında kişisel hobileriniz ve becerileriniz yazılmalı.
Önyazınız başvurduğunuz işe özel, sizin tecrübe ve becerinizle ilgili olmalı. Çok uzun bir yazı olmasına da gerek yok. Önyazınızın; hangi pozisyonla ilgilendiğinizi, nedenini ve işe uygunluğunuzu anlatması yeterli. Eğer ne yazacağınıza emin değilseniz, önyazı örneklerimize göz atabilirsiniz.
CV'ye eklenecek kurslar ve sertifikalar
Fakat, eğer bu eğitimin üzerinden birkaç yıl geçmişse ve yeni sürümler hakkında güncel eğitimler almadıysanız bu eğitimi özgeçmişinizden çıkartmanız gerekir. Genel kural, yalnızca mevcut çalışma ortamıyla ilgili kurs ve sertifikaları eklemektir.
Tam olarak bu noktada aldığınız eğitimlerin ve yeteneklerinizin başarısını tescilleyen “sertifikalar” kısmı devreye giriyor. CV'de mutlaka yer alması gereken sertifikalar; aldığınız eğitimleri ve bu eğitimlerde elde ettiğiniz başarıyı kanıtlıyor.
CV'mizde hala biraz yer var ve öz geçmişimi biraz daha zenginleştirmek istiyorum diyorsanız gittiğiniz kursları CV'nize ekleyebilirsiniz. Yalnız bu kursların başvuracağınız pozisyonla ilgili olmasına ve süresinin çok geçmişe dayanmamasına dikkat edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri