Bu bir sosyal medya fotoğrafı değil. Dolayısıyla, misalen, güneş gözlüğüyle CV fotoğrafı çekilmemelisiniz. Ayrıca gözleriniz objektife bakmalı, başka bir yere değil. Ya da selfie de çekmenizi asla önermiyoruz, neredeyse hiçkimse CV fotoğrafı olarak selfie kullanmaz.
Türkiye'de genellikle vesikalık fotoğraf ölçüleri kullanılır fakat bu konuda karar size aittir. Omuz hizası üzerinden çekilmiş bir fotoğraf daha küçük bir boyutta ve bel hizası üzerinden çekilmiş bir fotoğraf ise daha büyük bir boyutta CV'ye konulabilir.
Öte yandan Türkiye'de ise fotoğrafsız özgeçmişler iyi karşılanmıyor. Türkiye'deki ilanlara başvururken özgeçmişine bir fotoğraf eklemeyi unutma. Ancak bu fotoğrafın resmi görünmesi şart. Günlük hayattan seçtiğin fotoğrafları özgeçmişinde asla kullanmamalısın.
CV'lere nasıl bir fotoğraf eklenmelidir? Öncelikle fantezi türü ya da ilginç fotoğrafları, fotoğraf olmayan avatarları CV'ye koymamak gerekir. En uygun olanı, profil fotoğrafı olması ve mutlaka son zamanlarda çekilmiş bir fotoğraf olmasıdır, asla 10 yıl önceki bir fotoğrafınızı CV'nize eklemeyin.
Öncelikle şunu söylemek gerekir ki cv'deki fotoğraf sizi yansıtmaktadır. Bu nedenle kişisel bakımınıza özen gösterdiğiniz bir fotoğrafı cv'ye eklemelisiniz. Öte yandan cv'de kullanılacak fotoğrafların fotoğraf boyutu vesikalık olmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Bunun için de özgeçmişinizin sağ veya sol üst köşesine standart vesikalık ya da biyometrik vesikalık fotoğraf şeklinde fotoğrafınızı ekleyebilirsiniz. Standart vesikalık ve biyometrik vesikalık arasındaki en önemli fark biyometrik fotoğrafınızda yüz hatlarına daha odaklanılan yakın ölçekli bir görünüştür.
Not ortalamanız yüksekse bunu CV'nizde belirtmenizi öneririz. Genellikle 3.5 ile 4.0 arası yüksek not ortalaması olarak kabul edilir. Not ortalamanız yüksek değilse bunu CV'nizde belirtmenize gerek yoktur.
CV fotoğraflarında kullanılacak olan ölçüler genellikle vesikalık fotoğraflarla aynı ölçülerdir. Bu nedenle fotoğraf seçimlerinizde vesikalık fotoğraf boyutlarını ciddiye almalısınız.
Özgeçmişinin; medeni durum, cinsiyet, kilo, boy, sağlık durumu gibi iş tanımı ile ilgili olmayan bilgileri içermemesine dikkat et.
CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir. Ad-soyadı, açık adres, ulaşılabilir telefon numarası ve e-mail adresine özgeçmişin üst kısmında ortalanarak yer verilmelidir.
İş ilanında talep edilen CV dosyası formatı ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmuyorsa veya görüştüğünüz işe alım uzmanı hangi formatı istediğini belirtmemişse en iyi seçenek CV'nizi PDF olarak göndermenizdir. Öz geçmiş düzeni sabit kalır ve tüm bilgisayarlarda görüntü aynıdır.
Kişisel bilgilerinizi yazmayın.
CV'nizde medeni durumunuzu, dininizi veya TC kimlik numaranızı yazmanıza gerek yok! Çünkü artık işveren tarafından bunların sorulması tarih oldu. Sizin kişisel bilgileriniz ne yaptığınızla belirlenir.
PDF formatında olmasına dikkat etmelisiniz. Microsoft Word ile hazırlandığında, yanlışlıkla silinmesine veya üzerinde değişiklik yapılmasına sebep olabilir. Ayrıca CV çıktısı almak gerekebileceği için bilgisayar görüntüsü ile çıktı görüntüsünün aynı olması önemlidir.
Vesikalık fotoğraflarda yüzün cepheden görünmesi, gölge veya yansıma ışıklar bulunmaması, resmin profilden olmaması, gözlerin açık çekilmesi gibi şartlar aranır. Türkiye'de vesikalık fotoğraf bütün devlet dairelerinde 4,5x6 cm ölçüsündedir. Dünya standartı 3,5x4,5 cm'dir.
CV'nizin diğer bölümleri de zaten yaşınızla ilgili yaklaşık bir çıkarımda bulunulmasını sağlar. Bu sebeple, işe alınma sürecinde yaşınızla ilgili bir ayrımcılığa uğrayacağınızı düşünmüyorsanız CV'nizde doğum tarihinizi yazmanızı öneririz.
REsume (CV) fotoğrafı 35x45 mm boyut, araç, gereksinimler.
CV incelemelerine en fazla 1-3 dakika süre ayrılmaktadır. Birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazın. Genellikle ''Times New Roman'' veya ''Arial'' gibi kolay okunabilen karakterler kullanın, 11 ya da 12 punto ile yazın.
Özgeçmişin ya üçüncü tekil kişi ya da birinci tekil kişi ağzından yazılması gerekir. Bilgisayarda yazılan özgeçmişlerde Arial ya da Times New Roman gibi karakterlerin kolay bir şekilde okunabildiği fontlar seçilmelidir.
5- Eğitim bilgilerinizi yazarken yalnızca Üniversite ve lise bilgilerinizi yazın.
Yüksek kaliteli, yüz biyometresinin tespit edildiği fotoğraflardır. Biyometrik fotoğraflar resmî kurum ve kuruluşlarda, resmî belgeler için istenir. Yeni tip kimlik kartlarıyla birlikte biyometrik fotoğraf kullanmak zorunlu hâle geldi. Artık resmî belgelerde vesikalık yerine biyometrik fotoğraf kullanılıyor.
Kimlik için çekilen fotoğraflar biyometrik standartlarda olmalıdır. Vesikalık fotoğrafla kimlik başvurusu yapamazsınız.
1-Biyometrik vesikalık fotoğraflar, standartları ICAO tarafından belirlenen ve makinede okunabilen kimlik kartlarında kullanılan yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflardır. 2-Ebatı 50 mm X 60 mm, beyaz fonda ve desensiz olmalıdır.
İş deneyiminiz hiç yoksa, CV'nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV'nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir: Uyarlanabilirlik. Takım çalışması
CV'de ehliyet bilgimi nereye eklemeliyim? Özgeçmişinize tek bir sürücü belgesi bilgisi yazacaksanız bunun için ayrı bir bölüm oluşturmanıza gerek yoktur. Halihazırda var olan “Ek Özellikler,” “Beceriler,” veya “Özel Bilgi ve Beceriler” gibi bölümlere sahip olduğunuz sürücü belgesi sınıfını yazabilirsiniz.
CV'ye eklenecek kurslar ve sertifikalar
Fakat, eğer bu eğitimin üzerinden birkaç yıl geçmişse ve yeni sürümler hakkında güncel eğitimler almadıysanız bu eğitimi özgeçmişinizden çıkartmanız gerekir. Genel kural, yalnızca mevcut çalışma ortamıyla ilgili kurs ve sertifikaları eklemektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri