Kahvaltı için bir tane dilimleyip zeytinyağı ile karıştırıyorum. Bazen de içerisine domates ve biber doğrayıp salata olarak da kahvaltıda yiyoruz.
küflendikçe lezzeti artarmış.buzdolabına koymadanda bekletilebilir.yeneceği zaman kağıdı açıp sürkü çıkarın. üzerindeki küf tabakasını sıyırın.dilimleyip yağ gezdirerek yiyin.
Bunun için Dünyaca ünlü Mayo Clinic'in çok net bir cevabı bulunmaktadır: süzme/çökelek peyniri, krem peynir ve rikotta peyniri gibi "yumuşak peynirler" ile biçilmiş, ezilmiş, kesilmiş, parçalanmış, dilimlenmiş peynirler üzerinde küf varsa, kesinlikle o peynir hiçbir şekilde tüketilmemelidir!
Ham çökeleğin kimyon, salça biber, tarçın ve kekik ile birlikte yoğrulup yuvarlaklaştırılıp şekil verilir. Saman kağıdına sarılıp on gün bekletilir. Bekledikçe daha lezzetli ve sert olur. dilim dilim doğranıp kuru olarak veya üzerine zeytinyağı gezdirilip domates doğranarak daha lezzetli bir öğün yapılabilir.
Romatizma ve kemik erimesi gibi hastalıkların oluşumunu engeller. Kemiklerin kırılma ve çatlamalara karşı direnç kazanmasını sağlar. Bünyesindeki vitamin ve mineraller ile vücut direncini artırır. Antibiyotik içerdiği için iyileştirici etkisi vardır.
İlgili 44 soru bulundu
Küflü peynir çeşitleri rokfor, çeçil, parmesan, gruyer, çedar ve asiago peyniridir. Küflü peyniri direkt kahvaltılarda peynir olarak tüketebilirsiniz. Lezzetli olduğu için salatalara ve birçok yemeğe de yakışır. Özellikle makarna soslarında ya da fırın yemeklerinin üzerinde küflü peynir lezzetli olur.
Küflü peynirleri tüketmemesi gereken hasta gruplarının olduğu aktaran Arslan,"Özellikle penisiline karşı alerjisi olanlar, tansiyon hastaları, böbrek hastaları, gebeler, migren atağı döneminde olan hastalar ve kemotarapi alan hastalarımız bu peyniri kesinlikle tüketmemelidir.
İster kahvaltılık olarak isterseniz katıklı ekmek gibi tariflerde kullanabilirsiniz. Benim için on numara beş yıldız bir kahvaltılıktır. Taze ekmek, sürk, çay üçlüsü simit, peynir, çay gibi muhteşem bir üçlü benim için. Kahvaltı da olmak zorunda değil elbette, akşamüstü atıştırmalığı olarak da olur.
antakya dolaylarının meşhur bir olgusu. baharatlarla karıştırılan çökelek peyniri bir kenarda küflendirilir. dışındaki küfü ayıklandıktan sonra dilimlenen -artık sertleşmiş- peynir zeytinyağı ile servis edilir. tuzlu, güzel bir kahvaltılıktır.
Diyetisyen Cansu Arslan, kırmızı, siyah ve bej renkli küf barındıran peynirlerin insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini, hatta mikotoksin/aflatoksin varlığıyla kansere sebep olabileceğini bu nedenle tüketilmemeleri gerektiğini belirtti.
Peynirin sadece belirli bir yerinde bile bozulma görürseniz bu peyniri kesinlikle tüketmemelisiniz. Çünkü peynir çok hızlı bir şekilde bozulabilen ve bozulduğu takdirde sağlığa zararlı hale gelebilen bir besindir.
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
Örneğin; krem peynir, süzme peynir, brie gibi peynirlerin küflü hali sağlık için zararlıdır. Üzerinde kırmızı, siyah ve bej renkli küf oluşan peynirleri kesinlikle tüketmemelisiniz. Ayrıca; penisiline karşı alerjisi olanlar, tansiyon ve böbrek hastaları küflü peynir kesinlikle tüketmemelidir.
“Yaygın olarak tüketilen küflü peynirlerde, başta kanser olmak üzere karaciğerlerde tahribata yol açan aflatoksin maddesi tespit ettik. Özellikle Doğu ve İç Anadolu'da daha fazla tüketilen küflü peynirin, 50 değişik türü üzerinde yaptığımız araştırmada, yalnızca 7'sinde aflatoksin maddesine rastlanılmadı.
Çünkü bu peynirlerin küflü hallerinin sağlık açısından tüketilmeye uygun olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Küflü peynir ürünlerini kahvaltılarda tüketebileceğiniz gibi birçok yemekte ya da hamur işine ekleyerek de afiyetle tüketebilirsiniz. Küflü peynirler, eriştelere de çok yakışan bir lezzettir.
Çökelek üzerine doğradığınız taze soğan, maydanoz, salatalık, yeşil biber ve domatesi ekleyin. Son olarak damak tadınıza göre tuz, kırmızı pul biber ve zeytinyağı ekleyip, çökelek salatasını kaşık yardımı ile karıştırın. Hazırladığınız çökelek salatasını servis tabağına koyup, servis edebilirsiniz.
-Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynatın ve ocaktan alın. -Soğumasını bekleyin. -Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırın. -Fazla yaptıysanız derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Çökelek, yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarına denir. Buna Silifke'de hamçökelek, Anamur yöresinde keş, Doğu Karadeniz'de minci (ya da "minzi"), Hatay'da sürk, Trakya'da ekşimik, Azerbaycan'da şor denir.
İnek sütünden elde edilen ve sıcak suda eritilerek ip biçiminde hazırlanan, az tuzlu, dayanıklı bir peynir çeşididir. Kahvaltılık olarak tüketilir, ayrıca börek yapımında kullanılabilir. Kahvaltılarınızda sade olarak, kızartarak veya sahanda yumurta ile tüketebilirsiniz.
Arapçada "çökelek" anlamına gelen sürk, zeytinyağı, karabiber, pulbiber, fesleğen yaprağı, zahter, karanfil, taze çökelek, yenibahar, tarçın, muskat, kimyon, sarımsak ve acı biber salçasının karıştırılması ile hazırlanmaktadır.
Peynir 2-4 derece ısıda saklanmalıdır. Kullanmadığınız zaman buzdolabından çıkarmayınız. Peynir cam, metal veya seramik bir kapta veya kendi ambalajı içerisinde saklanmalıdır. Peynir dondurulup çözüldüğünde dokusunu kaybeder, bu sebeple derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Çeçil peyniri satın alındıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Peynir buzdolabının daha az soğuk olan sebzelik bölümüne konulmalı, asla buzluk ya da derin dondurucuya yerleştirilmemelidir. Çeçil peyniri tuzlu bir peynir olduğu için diğer az tuzlu peynirlere nazaran daha uzun süre dayanabilir.
Evimizde arta kalan ve yenebilecek durumdaki yemekleri, fakir ve muhtaç kimselere dağıtmak caizdir. Ancak tabaklarda kalan artık yemekleri göndermek doğru olmaz. Ayrıca küflenmiş yemekler hayvanlara zarar verebileceği için yedirmemek gerekir. buyurulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri