Bu konudaki sır, resminizin profesyonel düzeyde sizi temsil etmesidir. Eğer erkek iseniz ve top sakalınız veya sakalınız var ise o zaman top sakallı veya sakallı resminizi özgeçmişinizde kullanmayın. Lehinize sonuç vermeyecektir. Görsel öğeler her zaman ön yargı içerebilir.
Bunun için de özgeçmişinizin sağ veya sol üst köşesine standart vesikalık ya da biyometrik vesikalık fotoğraf şeklinde fotoğrafınızı ekleyebilirsiniz. Standart vesikalık ve biyometrik vesikalık arasındaki en önemli fark biyometrik fotoğrafınızda yüz hatlarına daha odaklanılan yakın ölçekli bir görünüştür.
Öte yandan Türkiye'de ise fotoğrafsız özgeçmişler iyi karşılanmıyor. Türkiye'deki ilanlara başvururken özgeçmişine bir fotoğraf eklemeyi unutma. Ancak bu fotoğrafın resmi görünmesi şart. Günlük hayattan seçtiğin fotoğrafları özgeçmişinde asla kullanmamalısın.
Dolayısıyla, misalen, güneş gözlüğüyle CV fotoğrafı çekilmemelisiniz. Ayrıca gözleriniz objektife bakmalı, başka bir yere değil. Ya da selfie de çekmenizi asla önermiyoruz, neredeyse hiçkimse CV fotoğrafı olarak selfie kullanmaz.
REsume (CV) fotoğrafı 35x45 mm boyut, araç, gereksinimler.
İlgili 42 soru bulundu
Türkiye'de genellikle vesikalık fotoğraf ölçüleri kullanılır fakat bu konuda karar size aittir. Omuz hizası üzerinden çekilmiş bir fotoğraf daha küçük bir boyutta ve bel hizası üzerinden çekilmiş bir fotoğraf ise daha büyük bir boyutta CV'ye konulabilir.
Yüz biyometrisinin doğru tespit edilebilmesi için belirlenen kurallara uyulmalıdır. Günümüzde vesikalık fotoğrafların yerine biyometrik fotoğraflar kullanılabilmektedir. Vesikalık olan fotoğraf türünden çok daha üstün özelliklere sahip fotoğraflardır.
Öz geçmişinizdeki fotoğrafa bakanlar, profesyonel bir görüntü ile karşılaşırken, aynı zamanda aradıkları kişinin ifadesini de görmelidirler. Bunu sağlamak için, fotoğraf çekilirken objektife doğru bakmalı, kendinizi rahat hissettiğiniz bir duruş sergilemeli ve güven veren hafif bir gülümseme ile poz vermelisiniz.
Not ortalamanız yüksekse bunu CV'nizde belirtmenizi öneririz. Genellikle 3.5 ile 4.0 arası yüksek not ortalaması olarak kabul edilir. Not ortalamanız yüksek değilse bunu CV'nizde belirtmenize gerek yoktur.
Özgeçmişinin; medeni durum, cinsiyet, kilo, boy, sağlık durumu gibi iş tanımı ile ilgili olmayan bilgileri içermemesine dikkat et.
Vesikalık fotoğraflarda yüzün cepheden görünmesi, gölge veya yansıma ışıklar bulunmaması, resmin profilden olmaması, gözlerin açık çekilmesi gibi şartlar aranır. Türkiye'de vesikalık fotoğraf bütün devlet dairelerinde 4,5x6 cm ölçüsündedir. Dünya standartı 3,5x4,5 cm'dir.
CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir. Ad-soyadı, açık adres, ulaşılabilir telefon numarası ve e-mail adresine özgeçmişin üst kısmında ortalanarak yer verilmelidir.
Kişisel Bilgiler. Adınızı, açık adresinizi, size ulaşılabilecek telefon numaralarını ve e-mail adresinizi özgeçmişinizin başına mutlaka yazmalısınız. Sayfanın ortasına ya da sol üst köşeye yazılmalı. Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler yazılmamalı.
CV fotoğraflarında kullanılacak olan ölçüler genellikle vesikalık fotoğraflarla aynı ölçülerdir. Bu nedenle fotoğraf seçimlerinizde vesikalık fotoğraf boyutlarını ciddiye almalısınız.
CV'nizin renkleri çok farklı veya çok göze batan renkler olmamalıdır. Tamamen yaratıcılık üzerine bir işe başvuracaksanız o zaman renk konusunda esnek davranabilirsiniz. Bunun dışında harfler siyah olsun. Alternatif olarak koyu mavi, koyu yeşil, koyu kırmızı veya grinin tonlarını kullanabilirsiniz.
Merhaba, vesikalık veya biyometrik fotoğraf olabilir yani her ikisi de uygundur.
İş deneyiminiz hiç yoksa, CV'nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV'nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir: Uyarlanabilirlik. Takım çalışması
CV'de ehliyet bilgimi nereye eklemeliyim? Özgeçmişinize tek bir sürücü belgesi bilgisi yazacaksanız bunun için ayrı bir bölüm oluşturmanıza gerek yoktur. Halihazırda var olan “Ek Özellikler,” “Beceriler,” veya “Özel Bilgi ve Beceriler” gibi bölümlere sahip olduğunuz sürücü belgesi sınıfını yazabilirsiniz.
5- Eğitim bilgilerinizi yazarken yalnızca Üniversite ve lise bilgilerinizi yazın.
Biyometrik fotoğraf çekilirken önemli olan şey yüzün net bir şekilde tanımlanabilir olmasıdır. Bu nedenle biyometrik fotoğrafla ilgili herhangi bir kıyafet yönetmeliği yoktur. Biyometrik fotoğraf çekilirken giyilmesi gereken herhangi bir renk koşulu bulunmaz.
Renkler nötr olmalı ve yüzün doğal renklerini yansıtmalıdır.
Klasik ve profesyonel bir görünüm için genellikle mavi, siyah, gri ve beyaz renkler tercih edilir.
Vesikalık fotoğraflarda kişi gülümseyebilir, dişleri görünebilir. Biyometrik fotoğraflarda kişi gülümsememeli, dişler görünmemelidir. Biyometrik fotoğraflarda saç yüzü kapatmamalı, kulak ve alın net bir şekilde görünmelidir. Vesikalık fotoğraflarda böyle bir şart yoktur.
Biyometrik vesikalık fotoğraflarda saç bitiminden çeneye kadar olan mesafe 32 mm ile 36 mm arasında olmalı. Şablona uygun olarak burun tam orta çizgide olmalı. Yüz fotoğraf üzerinde ortalanmış olmalı. Çene ucundan saçların başladığı bölgeye kadar sağ ve sol yüz hatları tamamen görünür olmalı.
ICAO'nun tavsiye ettiği standartlara göre biyometrik fotoğrafınızın yüzünüzün ortalanmış, düz bakar, kaş çatmadan veya gülmeden çekilmiş olması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri