Elementel civa kolaylikla deriden emilebilir. Civaya korunmasiz dokunmak ciddi zehirlenmelere yol açabilir (14). Elementel civanin parlak, kursuni görünümü çocuklar için oldukça çekicidir (15). Yüksek düzeylerde civa sinir sistemi, cilt, solunum sistemi, kardiyovasküler sistemde bulgulara neden olabilir.
Cıva bileşikleri alerjik reaksiyonlara, deride tahrişe veya sinir sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Cıvaya aşırı maruz kalındığında titreme, halsizlik, hafıza kaybı, dermatit ve böbrek fonksiyonlarının bozulması gibi klinik belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Cıvanın solunması kimyasal akciğer yangısına, doku yıkımına yol açan bronşit oluşumuna neden olur ve etkilenim sürerse ölümle sonuçlanır. Anorganik cıva tuzları böbrek ve merkez sinir sistemine ileri derecede toksiktir.
Civa klorür en toksik inorganik civa bileşiklerindendir. Ağız yoluyla alındığında 0,5-2 g'ı öldürücüdür. Organik civanın öldürücü miktarı 10-60 mg/kg'dır. Kronik olarak 10 mikrogram/ kg/gün alındığında ise sinir sistemi ve üreme sistemi üzerine toksiktir.
Çünkü; elementel civa uçucudur ve buharı şiddetli toksiktir.
İlgili 39 soru bulundu
Elementel civa kolaylikla deriden emilebilir. Civaya korunmasiz dokunmak ciddi zehirlenmelere yol açabilir (14). Elementel civanin parlak, kursuni görünümü çocuklar için oldukça çekicidir (15). Yüksek düzeylerde civa sinir sistemi, cilt, solunum sistemi, kardiyovasküler sistemde bulgulara neden olabilir.
Bilgehan Güzel bu soruyu şöyle cevapladı: * Cıva yere döküldüğü takdirde ortam hemen boşaltılmalı. * İlk yapılması gereken şey; eğer varsa onun üzerine kükürt döküp orayı ıslatmak ve temas eden herşeyi kalın çöp poşetleri içerisine alıp özel atık birimlerine bunları teslim etmek.
Organik civa, Gİ sisteminden ve solunum yolundan iyi emilir. Civa, emildikten sonra büyük bir dağılım hacmine sahiptir ve böbrekler, karaciğer, dalak ve SSS'ne dağılır. Eliminasyon yarılanma ömrü 30-70 gün arasında değişmektedir. Tüm civa türleri dışkı ile atılır.
Otopsi beyin dokusu örneklerinde cıva ve kurşun seviyeleri belirlenmiştir. Örneklerdeki cıva seviyesini belirlemek için soğuk buhar yöntemli Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi, kurşun seviyesini belirlemek için grafit fırın teknikli Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi kullanılmıştır.
Kurşun, cıva, arsenik, alüminyum, kadmiyum gibi ağır metaller vücuda besinlerle, içme sularıyla, hatta hava yoluyla buhar olarak girer, yumuşak dokularda birikip uzun yıllar kalır. Anneden çocuğa da geçebilir. Çeşitli organ hasarları oluşturur, zehirlenme, hatta ölüme dahi neden olabilir.
Cıva cildimiz tarafından emilmez, bu nedenle herhangi bir kötü etkiye maruz kalmadan cilde değmesinde bir sakınca yoktur. Cıva, su ve tam yağlı süt arasında bir viskoziteye sahip olmasına rağmen çok daha yüksek bir yoğunluğa sahiptir.
Olası cıva zehirlenmesi belirtileri şunları içerebilir;
Daha yüksek metalik cıva seviyelerine maruz kalmanın öksürüğü, göğüs rahatsızlığı, nefes almada zorluk, bulantı, kusma, ishal, boğaz dişeti, göz tahrişi, şiddetli titreme ve davranış veya görmedeki değişiklikler olabilir.
Türkiye, insan ve çevre sağlığını tehdit eden cıva kullanımı, emisyon ve salımlarını kontrol altına almak için 2014 yılında imza attığı Minamata Sözleşmesi'ne resmen taraf oldu. Buna göre, cıva madenciliği ve cıva içeren zararlı ürünlerin üretim, ithalat ve ihracatı yasaklandı.
Cıva, cilde renk veren melanini engellediği için ten rengini açan kremlerde kullanılıyor. Ancak cıva zehirlenmesi ciddi sonuçlar doğuruyor. Bunların arasında ciltte döküntüler, böbrek hastalığı ve sinir sistemine hasarlar da var.
Kanda ve idrarda bulunan civa miktarı toksisite derecesi ile korelasyon gösterir. Normal tam kan civa düzeyi genelde 10 μg/L' den düşüktür. Meslekleri nedeni ile ılımlı miktarlarda civaya maruz kalan bireylerde kanda rutin olarak 15 μg/L' ye varan civa düzeyleri belirlenir.
Günümüzde cıvaya oldukça fazla maruz kalmamız nedeniyle, çocuklarımız dokularında cıva birikimi ile doğmakta olup, doğumsal anomalilerin, otizmin, hiperaktivite ve dikkat eksikliği sendromunun, öğrenme bozukluğunun ve diğer gelişimsel bozuklukların artmasının başlıca nedenidir.
Metalik cıva buharına bağlı yüksek doz, kısa süreli etkilenimlerde, akciğer hasarı, bulantı, kusma, ishal, kalp hızı ve kan basıncında artış, deride kızarıklık, göz tahrişi gibi bulgular ortaya çıkabilmektedir.
Cıva, hava, su ve toprakta birkaç şekilde bulunur. Bunlar, elementel cıva, inorganik ve organik cıva bileşikleri şeklindedir. Gümüş renkli, ağır bir metal olan cıva, oda sıcaklığında (25oC ) sıvı halde bulunan 5 elementten (galyum, brom, sezyum, cıva ve fransiyum) birisidir.
Türkiye, insan ve çevre sağlığını tehdit eden cıva kullanımı, emisyon ve salımlarını kontrol altına almak için 2014 yılında imza attığı Minamata Sözleşmesi'ne resmen taraf oldu. Buna göre, cıva madenciliği ve cıva içeren zararlı ürünlerin üretim, ithalat ve ihracatı yasaklandı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) insan ve çevre sağlığı için önemli 13 ağır metal olduğunu kabul belirledi. Bu ağır metaller arsenik, kadmiyum, kobalt, krom, bakır, cıva, manganez, nikel, kurşun, kalay ve titanyumdur.
İnorganik cıva bileşikleri, cıva tuzları olarak da adlandırılmaktadır. İnorganik cıva bileşikleri genel olarak beyaz renktedir; bir istisna olarak cıva sülfit ise kırmızı renktedir. Cıva klorür en toksik inorganik cıva bileşiklerindendir. Cıva klorür ve cıva iyodür cilt rengini açıcı kremlerde kullanılmaktadır.
Civa detoksu demek, civayı yerleştiği organlardan hareketlendirip vücutta dolaşır hale getirmek anlamına geliyor.
İnorganik civa akciğerlerden ve deriden emilir, gastrointesinal mukozaya koroziv etki gösterdiğinden civa tuzlarının ağızdan alımı gastrit, kusma, ishal, hematemez, kanlı dışkılamaya neden olabilmektedir.
Cıva. İzmir'in Ödemiş ve Karaburun, Konya'nın Sarayönü çevresinde ve ayrıca Niğde civarlarında çıkartılır. Dişçilik sanayisinde ve termometre yapımında kullanılır.
Cıva elementi, oda sıcaklığında sıvı halde bulunan bir ağır metaldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri