Kör sivilceler genel olarak kendiliğinde de geçer. Geçmeyenleri için ise doğal yöntemlere başvurulabilir. Bunlar dışında sivilce geçiren iltihap kremleri de kullanılabilir. Akne spot kremleri ve ılık kompresler yapılarak deri altı akne tedavisi uygulanabilir.
Temiz bir bezi cildinize hasar vermeyecek kadar sıcak suya daldırın ve kör sivilce üzerine 10-15 dakika kadar tutun. Kör sivilce uç verene kadar bu işlemi günde dört kez uygulayabilirsiniz.
Bu sivilce türünde iltihap cildin altındadır ve ucu da görünmez. Görünüşünü olumsuz yönde etkileyebilecek kör sivilceler için bazı çözümler sıralayabiliriz: Sıcak tamponla kör sivilceleri giderebilirsin. Pamuk veya sargı bezini sıcak suya batırıp iyice sıktıktan sonra kör sivilcenin üzerine sıcak tampon yapabilirsin.
Sıcak kompres uygulamak, sivilcenin ağrısını hafifletir ve bunun yanında beyaz uç vermesini sağlar. Soğuk kompres ise, yine ağrıyı hafiflettiği gibi sivilce şişliğinin de inmesine yardımcı olacaktır.
Aloe vera jelini aktarlarda ve eczanelerde bulabileceğiniz gibi evinizde yetiştireceğiniz aloe vera bitkisinden de doğal olarak elde edebilirsiniz. Antibakteriyel jel ile kör sivilceleri temizleyerek, iltihapla savaşabilirsiniz. Sivilcenin üzerine jeli sürdükten 20 dakika sonra ılık suyla yüzünüzü temizleyebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Alınmayan kistlerin zamanla büyüme veya enfekte olarak ağrılı, apseli bir kitleye dönüşme riskleri vardır. Kistleri temiz tutmak ve müdahale etmemek önemlidir, kontrolsüz olarak patlatılması enfeksiyona sebep olabilir. Bu nedenle kistlere dokunmamaya özen gösterilmelidir.
Son derece hassas bir cilt problemi olan sivilcenin tedavisinde, kulaktan dolma bilgiler etkili olmayabileceği gibi sivilce izlerinin oluşmasına da yol açabilir. Bu nedenle kalıcı sivilce izlerinin oluşmaması için doğru sivilce tedavisi uygulanmalıdır.
Cilt gözeneklerinin tıkanması ve genetik yatkınlık nedeni ile ortaya çılan kistik akneler ergenlik dönemindeki erkeklerde hormon salgısının artmasına bağlı olarak ta ortaya çıkabilir. Hamilelik, menapoz ve adet döngülerinde de bu tür sorunlara rastlanabilir.
Akne tedavi edilebilir bir deri hastalığıdır. Ancak tedavi süreci uzundur. Tedavi sürecinde yanıt 2. aydan itibaren başlar; 4-8 ay arasında devam eder.
Deri altı sivilceler, gözeneklerde biriken ölü dokular, kir ve yağın cilt tarafından hapsedilmesi ile oluştuğu için yeterli cilt temizliğinin yapılmaması da nedenler arasında sayılabilir. Cilt yüzeyinin tahriş olması ve hasar görmesi, söz konusu bölgede deri altı sivilcelerin oluşmasına neden olur.
Kistik sivilce karbonat sayesinde kısa sürede geçecektir. Karbonatı bir miktar suyla karıştırın ve kıvamlı bir hale getirin. Ardından yüzün tamamına yedirin. Peeling yapar gibi sürebilirsiniz.
Geçmeyen sivilce sebeplerinin birbirinden farklı etkenler olduğunu söylemek mümkündür. Genel olarak sivilce sorunu; stres, düzensiz beslenme ve hormonal değişikliklerden ileri gelir. Ancak uzun süre geçmeyen sivilceler söz konusuysa bu durumun ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olma ihtimali olabilir.
Nodüller: Derinin derinliklerinde ortaya çıkan sert, büyük, ağrılı sivilcelerdir. Kistler: İrin dolu, derinde bulunan, ağrılı sivilcelerdir ve sıklıkla yara izlerine neden olur.
İltihaplı sivilce, kıl köklerinde bakteri ya da diğer mikroorganizmaların birikmesi sonucu oluşan kırmızı ve ağrılı şişliklerle karakterize bir cilt rahatsızlığıdır. Gözeneklerin tıkanması sonucu kıl köklerinde ölü cilt hücreleri, yağ, kir ve hastalık yapıcı bakteriler birikir.
Cildin alt kısmında oluşan bu sivilceler oldukça ağrılı ve rahatsız edici büyüklüktedir. O yumruk şeklinde bir görüntüye sahip olan bu kör sivilcelerin aynı zamanda kızarık ve şiş bir yapısı bulunmaktadır. Cilt altındaki gözenekler de oluşan yağ, kir ve bakterilerin olması kör sivilceleri çıkmasına sebep olur.
Bu sivilceler baş vermeden önce günde üç kez uygulanacak ılık kompres çok faydalı olur. Bazı durumlarda buz kompresi de önerilebilir. Bu gibi yöntemler kullanıldığı halde de geçmeyen deri altı akneler için uzman hekime başvurulması gereklidir.
Çenede sürekli sivilce çıkması, sürekli strese maruz kalmanın bir sonucu olabilir. Stresli yaşam tarzı, hormonal dengeyi etkileyerek cildin sebum üretimini artırabilir. Bu da çenede sivilce sorununa neden olabilir.
Genel olarak roaccutan adı ile bilinen isotretinoin tedavisi aknede “ altın standard” olarak kabul edilen bir tedavidir. Akne oluşumunda rol oynayan dört mekanizmada da etkili tek ilaç olduğundan diğer tedavilere üstündür.
Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir. Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur.
Polikistik over senromu (PKOS), kadınlarda yumurtalıklar içerisinde bulunan ve genellikle iyi huylu birçok kist şeklinde ortaya çıkarak, kişide aşırı tüylenme, adet düzensizliği, sivilceye neden olan hastalıktır.
Kistleri temiz tutmak ve müdahale etmemek önemlidir, kontrolsüz olarak patlatılması enfeksiyona sebep olabilir. Bu nedenle kistlere dokunmamaya özen gösterilmelidir. Deri kistlerinin dermatoloji doktoru tarafından incelenmesi ve eğer uygun ise alınması riskli duruma gelmeden tedavi edilmelerini sağlar.
Dokunmakla ağrılı bu sivilceler eğer tedavi edilmezse, büyüyerek kistleşebilir. Kistik akne, mutlaka sistemik tedavi gerektirir, kalıcı iz bırakabilir.
Dermatolog, cilt, saç ve tırnak durumlarının tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp doktorudur. Akne teşhis ve tedavisinde en nitelikli profesyonellerdir.
Ayrıca, patlatılan sivilce dokusunun açık yara hale gelmesi sonucunda sivilce içeriğinde yer alan mikroorganizmaların iltihabi reaksiyonu daha geniş bir alana yayılmış olur. Açık yara, yeni bakterilerce tekrar iltihaplanmaya müsait hale gelir ve kalıcı izler kalabilir.
Akne ya da halk arasındaki adıyla sivilce izi esasında diğer birçok yara izine benzer. Nasıl ki derin yaralanma sonucu iz kalabiliyorsa derin ve iltihaplı sivilceler de iz bırakabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri