Anne sütü alan bütün bebeklere ek olarak ne aldıklarına bakılmaksızın en az 1 yaşına kadar 400 IU, daha sonra ve tercihen 3 yaşına kadar 600 IU vitamini verilmelidir. D vitamini süte katılarak değil doğrudan ağızdan verilmelidir.
Ahmet Özen, “Hayatın ilk haftasından itibaren beslenme tarzı ne olursa olsun (Formüla veya anne sütü fark etmez) tüm bebeklere en az bir yaşına kadar, tercihen 3 yaşına kadar 400 ünite/gün D vitamini (günde 3 damla D vitamini) uygulanmalıdır.” diyerek D vitamininin önemini vurguluyor.
D vitamini damla ise ağızdan oral olarak ya da besinlere damlatılarak kullanılabilir. 2005 yılından itibaren özellikle çocuklarda sık karşılaşılan raşitizmi önlemek için yeni doğan bebeklere 1 yaşına kadar günde yaklaşık 3 damla (400 UI) D vitamini ücretsiz olarak verilir.
Bebekler yeterli miktarda D vitamini almazsa, kemiklerin yumuşamasına ve zayıflamasına neden olan raşitizm hastalığına yakalanabilirler. D vitamini ayrıca; enfeksiyonla mücadeleye, kalp sağlığının korunmasına, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ve kronik hastalık riskinin azalmasına katkı sunar.
Bu nedenle bizim gibi ülkelerdeki bebeklere en az 1 yaşına kadar günde 3 damla (400 ünite) D vitamini ağızdan vermek gerekli ve yararlıdır. Daha sonraki yaşlarda günde 600, 70 yaş sonrasında ise 800 ünite D vitamini ihtiyacı vardır ki bunu güneşlenerek karşılamak mümkündür.
İlgili 27 soru bulundu
Günlük D Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır? 0-1 yaş aralığı için gerekli miktar 400 IU (International Unit), 1-70 yaş aralığı için gerekli miktar 600 IU, 70 yaşından büyük bireyler için ise gerekli miktar 800 IU olarak önerilir.
▪️ 2.5 kg'ın altındaki çocuklara D vitamininin günlük. damla olarak verilmesi tercih edilir. Her kilo için 100İÜ uygundur.
Bebeklerin anne sütünden yeterli D vitamini alabilmesi için annede vitamin eksikliği olmamalıdır. Bu amaçla gebelik ve emzirme döneminde annelerin de D vitamini takviyesi alması gerekmektedir. Aksi halde bebeklerin kullandığı D vitamini belki eksikliği önleyecek ancak yeterli düzeye ulaşamayacaktır.
Çocuklar ve bebekler için D vitamini nasıl alınmalı? Günlük D vitamini takviyesi sabah saatleri tercih edilebilir ancak illa şart değildir günün her saatinde verilebilir. Genellikle besinlerle birlikte verilmesinde sakınca yoktur.
Çocuklarda büyüme ve gelişme etkilenebilir. Ciddi bir metabolik kemik hastalığı olan raşitizm (rikets) ortaya çıkabilir. Bebeklerde D vitamini eksikliğinde bağırsaktan kalsiyum emilimi azalıp kan kalsiyum düzeyi düşerse hipokalsemik havaleler olabilir. Yorgunluk ve bitkinlik görülür.
En İyi D Vitamini Markaları
Vitabiotics, Solgar, Nature's Bounty gibi dünyaca ünlü ve güvenilirliğiyle ön plana çıkan markaların yer aldığı online mağazada; markaların özel ve patentli formüllere sahip ürünleri yer alıyor.
Karatay'a göre D Vitamininiz 100 ng/ml olmalı.
Uygulama yolu ve metodu: DEVİT-3, günde bir kez ağızdan alınır. Süt çocukları veya enjeksiyon uygulanamayan kişilerde ağızdan alınması tercih edilir. Süt çocuklarına besin maddelerine karıştırılarak uygulanabilir.
Damla vitaminin çocuklarda kullanımı için bir tavsiye belirtilmiyor. Ocean vitamin D3 400 IU bebeklerde kullanımı açısından doktora danışılması gerektiği belirtiliyor.
İlacın nasıl kullanılacağına doktorunuz karar verecektir. Doktorunuzun tavsiyesine göre kullanınız. * Gerektiğinde 1000 I.U.'ye kadar çıkılabilir ** 6-8 haftaya kadar kullanılabilir. *** Günlük yerine haftalık doz uygulanmak istenirse 50.000 I.U. tek seferde haftalık doz olarak 6-8 haftaya kadar kullanılabilir.
Fazla miktarda alınan D vitaminine bağlı olarak; mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, kabızlık, zayıflık, kilo kaybı, bilinç bulanıklığı, konfüzyon, yönelim bozukluğu, kalp ritmi sorunları, böbrek hasarı gibi rahatsızlıklar görülebilir.
Sadece doktor tavsiyesi doğrultusunda; Vitamin D yetmezliğinin tedavisinde: Günde 1-5 damla (800-4000 I.U.) Yetmezliğin tedavisini takip eden dönemde idame için ve vitamin D yetmezliğinin önlenmesinde: Günde 1-2 damla (800-1600 I.U.)
UVB ışınlarının yoğun olduğu yaz aylarında gölgede bile güneşten D vitamini sentezi yapılabilir.
Çocuk hastalarda demirin şurup veya damla formları tercih edilir. Genelde çocuk açken yani beslenmeden yarım saat-1 saat önce önce veya 2 saat sonra verilmelidir.
Tek doz ilaç enjeksiyonu 6 aylık ihtiyacı karşılayabilir. Ağızdan tedavilerde ise ilacın günlük, haftalık ya da aylık düzenli olarak uzunca bir süre alınması gerekir. D vitamini takviyelerinin, yağ içeren bir yemekle birlikte alınması öneriliyor.
Kilo verme aşamasında ise beyne tokluk hissi mesajını ileterek büyük katkı veriyor. Şöyle ki, D vitamini yeterli oranda tüketildiğinde vücut beyne kişinin doyduğunu söyleyen leptin hormonunu gönderir. Bu durum az yiyerek tok kalmayı sağlar ve açlığa karşı direnci arttırır.
12-18 yaş için D vitamini eksikliğinin önlenmesinde: Her 6 haftada bir, 1 kapsül. 12-18 yaş için D vitamini eksikliği tedavisinde: 6 hafta boyunca her 2 haftada bir, 1 kapsül. Yaşlılarda kullanımı: Özel kullanımı yoktur.
Etkin madde: Her 1 ml'lik oral damla 15.000 I.U.'e eşdeğer 0.375 mg vitamin D3 içerir.
Ürünün içeriğinde bulunan D vitamini kemiklerin korunmasında, kan kalsiyum düzeyine, kas fonksiyonunun korunmasına, dişlerin korunmasına katkıda bulunur. Renklendirici ve tatlandırıcı içermez. Sprey formdadır. Kullanım Önerisi: Çocuklar için günde 1 oral sprey ya da 3 damla şeklinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri