Yorgunluk ve Halsizlik Stres, depresyon ve uykusuzluk gibi daha görünür nedenlerin aksine, D vitamini eksikliği genellikle yorgunluk nedeni olarak görülmez. Ancak düşük D vitamini düzeyleri ile yorgunluk ve kötü uyku kalitesi arasında bağlantı olduğunu gösteren bazı araştırmalar bulunur.
Eğer D vitamini eksikliği varsa kas, kemik ağrıları, yorgunluk, halsizlik ve depresyon görülebiliyor. Çocuklarda en bilinen belirtisi bacak eğriliği şeklinde ortaya çıkan raşitizm hastalığıdır. Yetişkinlerde ise kolay kemik kırılmasıyla ortaya çıkan osteomalasiadır.
Yapılan çalışmalar, B6 vitamininin eksikliğinin stresi artırabileceğini ve bu durumun uyku bozukluklarına yol açabileceğini gösterir. Hatta, B6 vitamini takviyelerinin uyku kalitesini ve süresini iyileştirmenin yanı sıra rüyaları hatırlamayı da kolaylaştırdığı söylenir.
D vitamini düşük olan gençlere D vitamini takviyesi yapıldığı zaman depresyon bulgularında belirgin olarak gerileme görülür. Depresyon bulguları ile birlikte sinirlilik, yorgunluk, duygudurum iniş çıkışları, uyku problemleri, konsantrasyon bozuklukları ve ağrı yakınmaları da azalır.
D vitamin eksikliği olan grupta somatizasyon, obsesif-kompulsif belirtiler ve fobik- anksiyete skorları ile D vitamin düzeyi arasında negatif korelasyon izlenmiştir. Son yıllarda birçok kronik hastalıktan korunmada ve tedavide D vitamininin önemli bir yeri olduğu bilinmektedir (12, 13).
İlgili 31 soru bulundu
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
D Vitamini Eksikliği Nelere Neden Olur? D vitamini eksikliği kişilerde; kanser, kronik yorgunluk, diyabet, hipertansiyon, depresyon, romatizma ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. D vitamini eksikliği; kemik yoğunluğunu da olumsuz etkiler ve kemik hastalıklarına davetiye çıkarır.
D vitamini yüksek kimselerde kandaki tüm enflamatuar kimyasalların düzeyleri düşük ve sakinleştirici (düzenleyici) T hücrelerinin sayısı daha yüksektir. D vitamini molekülleri, hem doğumsal hem de edinsel bağışıklık sistemini sakinleştirir.
D vitamini eksikliğinde kilo verememe, kas ve eklem ağrıları, terleme, baş ağrısı, tırnaklarda ve saçlarda güçsüzlük, uykunun kalitesiz olması gibi durumlara neden olmaktadır.
Psikolojik bozukluklar genellikle; B1, B3 ve B12 eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Pirinç kabuğu, sebze-meyve, tam tahıl ürünlerinde bulunan B1 vitaminin eksikliği nörolojik sorunlara yol açabilir ve depresyona eğilimi artırır.
Depresyon, panik atak ve anksiyeteye neden olan ikinci bir olası nedense B6, B9 ve B12 vitamin seviyelerinin gereğinden düşük olması. Vücuttaki B12 vitamini seviyesini yükseltmek için kırmızı et, somon, karides, karaciğer, yumurta ve yoğurt gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.
Ayrıca, zihinsel fonksiyonlarda bozulmaya neden olduğu için yaşlı hastalarda alzheimer ile karıştırılabilir. B12 eksikliği yaşlılarda oldukça yaygındır ve bu yaş grubunda depresyonun temel nedenlerinden biridir. 65 yaş üstünde B12 eksikliği oranı % 3-42 arasında saptanmıştır.
C vitamini stresle mücadelede esastır. B12 vitamini sinirliliği azaltmaya, konsantrasyonu artırmaya, enerjiyi yükseltmeye ve sağlıklı bir sinir sistemini korumaya yardımcı olur. Kolin sinir tepilerini beyine gönderir ve sakinleştirici bir etki üretir.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Ayrıca çalışmada şiddetli D vitamini eksikliği olan bireylerde depresyon gelişme riski, iki kat daha fazla bulunmuştur (Lapid, Cha ve Takahashi, 2013).
Sheffield Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada D vitamininin anksiyete, uykusuzluk ve depresyona iyi geldiği görüldü.
D vitamini eksikliğinin başlıca risk faktörleri şunlardır: Yetersiz güneş ışığına maruz kalma, D vitamini içeren gıdaların yetersiz alımı, Crohn hastalığı ve Çölyak hastalığı gibi emilim bozukluğuyla ilgili sendromlar D vitamini eksikliğinin nedenleri arasında gösterilir.
Kan testleri ile basit bir şekilde ölçülebilen D vitamininin referans değeri 50 nmol/L ve üzeri ya da 20 ng/mL ve üzeri olarak kabul edilir. Özellikle 125-150 nmol/L'den yüksek ya da 50-60 ng/mL'den yüksek olduğu görülen D vitamini düzeyleri toksisiteye bağlı potansiyel yan etkileri beraberinde getirir.
D Vitamini Eksikliği ve Yetersizliği Tanısı İçin Kullanılan Değerler Nelerdir? 25 OH vitamin D düzeyi: 20 ng/ml ve üzeri normal/yeterli, 10–20 ng/ml arası D vitamini yetersizliği, 10 ng/ml'nin altı D vitamini eksikliği olarak tanımlanır. Kemik dışı etkileri için ise D vitamininin 30 ng/ml üzerinde olması tercih edilir.
D2 bitkisel kaynaklardan elde edilip reçeteyle satın alınır, D3 ise hayvansal ürünlerde bulunur ve D3 formu reçetesiz alınabilir. D3, D2'ye kıyasla daha kolay emilir ve etkisi daha uzun süre devam eder. D vitamini eksikliği kaç günde düzelir sorusuna cevaben, ortalama 8 haftalık bir süreç gerekir.
Karatay'a göre D Vitamininiz 100 ng/ml olmalı.
D vitamin eksikliğinin hayatın çeşitli aşamalarında beyinde olumsuz etkilere yol açabi- leceği ve Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı, MS, ALS gibi hastalıklara neden olabileceği savu- nulmaktadır [19-22].
D vitamini yoksunluğu veya yetersizliği olan yetişkinlerde ise, kandaki D vitamini değerinize göre günlük 5- 30 damla tavsiye edilir. D vitamin kapsül, kandaki D vitamini değerinize göre hekim tarafından önerilir ve yemeklerden yarım saat sonra bir bardak (200 ml) su ile içilebilir.
En İyi D Vitamini Markaları
Vitabiotics, Solgar, Nature's Bounty gibi dünyaca ünlü ve güvenilirliğiyle ön plana çıkan markaların yer aldığı online mağazada; markaların özel ve patentli formüllere sahip ürünleri yer alıyor.
D vitamini yetersizliği çok ciddi sağlık sorunlarına yol açmasının yanı sıra; kilo vermeyi güçleştiriyor, kilo almayı ise kolaylaştırıyor. Bir kişinin D vitamini ihtiyacının sadece yüzde 10'u besinler aracılığıyla sağlanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri