D Vitamini İçeren Besinler Dolayısıyla “Doğal D vitamini kaynağı nedir?” sorusunun yanıtı hayvansal kaynaklar şeklinde cevaplanabilir. Alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıkların etleri ve karaciğerleri D vitamini açısından zengindir. Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta da bir miktar D vitamini içerir 1.
D vitamini açısından en etkin dönem olan mart ve ekim ayları arasında koruma kremi kullanmadan her gün 10-15 dakika güneşlenmek gerekiyor. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arası D vitaminin dönüşümü için en etkili saatler olarak biliniyor.
D vitamini açısından zengin gıdalar arasında yumurta sarısı, yağlı balıklar ve karaciğer bulunur. D 3 formu: Kolekalsiferol denen D3 vitamini, takviyeli gıdalar, hayvansal gıdalar ve vitamin takviyelerinden alınır, ultraviyole ışınları etkisiyle deride sentez edilebilir.
D vitamini balık özellikle ton balığı, süt, yumurta, tahıllı gıdalar ve mantarda bulunur. Yine peynir, tereyağı, yoğurt, kefir D vitamini içeren gıdalardır. Beslenme yoluyla alınan D vitamini karaciğer ve böbreklerde aktif hale getirilir ve etkisini aktif formuyla gösterir.
İlgili 18 soru bulundu
Alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıkların etleri ve karaciğerleri D vitamini açısından zengindir. Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta da bir miktar D vitamini içerir 1.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
D vitamini içeren başlıca kuruyemişler kaju ve fındıktır.
D vitamini takviyesinin doğru zamanda kullanımı için kısıtlı çalışmalar bulunsa da yapılan bazı araştırmalar gece yemeklerden sonra alınan D vitamininin uyku düzenini etkilediğini gösterir. Sabah kahvaltıya eklenen D vitamini takviyesinin daha sonra alınmaya göre daha etkili olduğu görülür.
D vitamini nelerde var İbrahim Saraçoğlu tarafından da cevaplanan bir sorudur ve Saraçoğlu özellikle güneşten az faydalanabildiğimiz kış aylarında D vitamini alabilmek için mantar tüketilmesini önermektedir.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
Papatyagillerden karahindibanın en önemli faydalarından biri karaciğeri temizlemesidir. Kansızlığa iyi gelir, çünkü D vitamini içeriyor.
Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Öğle saatleri UVB ışınlarının en yoğun olduğu saatlerdir. Vücudun ihtiyaç duyduğu D vitaminin sentezlenmesi için öğle saatlerinde güneşlenebilir, çok daha kısa sürede D vitamini sentezlenmesini sağlayabilirsiniz.
B12 vitamini ve D vitaminini birlikte kullanmak ise herhangi bir sorun yaratmaz. Bazı vitaminler birbirleriyle reaksiyona girse de B12 ve D vitaminini rahatlıkla bir arada kullanabilirsiniz. Ancak özellikle başka ilaçlar kullanıyorsanız bu vitaminleri tüketmeden önce doktorunuza danışmanızda yarar vardır (5).
Dr. Canan Karatay, Türk insanının çoğunun D vitamini eksikliği çektiğini, probiyotik ve prebiyotik tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini söyledi ve ekledi: Kışın kemik suyu, paça çorbası, ev yoğurdu ve bol sirke tercih edilmeli.
Bunlara ek olarak, asıl kaynağı güneş olan ve çok az besinde bulunan D vitamini de yoğurt içerisinde bulunur.
D vitamini balık özellikle ton balığı, süt, yumurta, tahıllı gıdalar ve mantarda bulunur. Yine peynir, tereyağı, yoğurt, kefir D vitamini içeren gıdalardır. Beslenme yoluyla alınan D vitamini karaciğer ve böbreklerde aktif hale getirilir ve etkisini aktif formuyla gösterir.
D vitamini eksikliği kişilerde; kanser, kronik yorgunluk, diyabet, hipertansiyon, depresyon, romatizma ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. D vitamini eksikliği; kemik yoğunluğunu da olumsuz etkiler ve kemik hastalıklarına davetiye çıkarır.
D vitamini eksikliğinin başlıca risk faktörleri şunlardır: Yetersiz güneş ışığına maruz kalma, D vitamini içeren gıdaların yetersiz alımı, Crohn hastalığı ve Çölyak hastalığı gibi emilim bozukluğuyla ilgili sendromlar D vitamini eksikliğinin nedenleri arasında gösterilir.
Sonuç: D vitamini eksikliği karşımıza kas-iskelet problemleri şeklinde çıkabilmektedir. Bu nedenle, inatçı eklem-kas ağrıları, bölgesel ağrılar ve fibromiyalji varlığında bu durum da akılda bulundurulmalıdır.
Kış aylarında çay, kahve, boza ve salep tüketiminde daha fazla artış olduğunu söyleyen Gökçe Bönce, ''Kafein içeriği yüksek olan çay-kahvenin fazla tüketimi besinlerdeki vitamin-mineral emilimini engelliyor. Bu da bağışıklık sistemini etkileyebiliyor.
Bunlar içerisinde en sık tercih edilenler ise Orzax Ocean, Solgar, Nutraxin, Neptüne Nutrivit, Zade Vital ve Wellcare markalarıdır. Dilediğiniz markanın ürününü, uygun d3 vitamini fiyat skalası sayesinde Welldermo'dan hızlıca satın alabilirsiniz.
A vitamini değerleri yüksek olan havuç, brokoli ve maydanoz gibi besinlerde de D vitamini oranı oldukça yüksektir. Bu sebeple, öğünlerde de kullanılabilecek olan bu ürünler birçok diyetisyen tarafından da önerilen besinlerdir. Bu besinlere ek olarak, mantar da D vitamini değeri oldukça yüksek olan bir gıdadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri