Safra kesesi çamuru söz konusu olduğunda cerrahi yöntem en etkilisidir. Eğer bir hastanın safra kesesinde çamur tespit edilirse en kısa zamanda kesesinin alınması gerekir. Ameliyat öncesinde ERCP olarak adlandırılan ve uyutularak uygulanan endoskopi yöntemiyle safra kesesi temizlenebilir.
İçme suyuna eklenen limon dilimleri safra kesesi taşının büyümesini ve vücuda zarar vermesini önlemektedir. Bu süreçte bolca su içmeniz ve limon ile böbrekleri çalıştırmanız gerekir. Taş ve çamurları temizlemek için gün içinde sık sık limonlu su içebilirsiniz.
Pasta sosları, çikolata, mayonez, krema, kaymak, etlerin yağlı kısımları, tavuğun derisi, sakatatlar, sosis, salam, pastırma, sucuk, iç yağı, kuyruk yağı gibi besinler mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır. Doymuş yağ asidi alımının safra kesesinde kasılmalara sebebiyet vereceği unutulmamalıdır.
Safra kesesi problemi yaşayan kişiler için ızgara balık, fırında patates ve pişmiş sebze gibi tüketim kaynakları öne çıkar. Ayrıca uzun ve kısa esmer pirinç tüketimi de yine bu konuda yararlı kaynaklar arasında gelir.
İlgili 33 soru bulundu
Safra çamuru veya safra kesesi taşlarının ilaçla tedavisi mümkün değildir. Çok nadir durumlarda şikayete neden olmayan safra kesesi içinde kolesterol kristalleri saptanması halinde ilaç tedavisi denenebilir. Bunun dışında özellikle şikayeti olan hastalarda tek tedavi seçeneği cerrahidir.
Safrada oluşan çamur oldukça tehlikeli!
Zira safra kanallarınızı tıkayarak sarılık ve iltihaba neden olabilir. Daha da kötüsü eğer ana yola bağlanan pankreas kanalına girmeyi başarabilirler ise çok daha tehlikeli bir durum olan pankreatit yani pankreas bezi iltihabına neden olabilir.
Yağlı bir öğün sonrasında sindirim sistemi tarafından üretilen ve “kolesistokinin” adı verilen bir hormon tarafından uyarılan safra kesesi, iki öğün arasında depoladığı safrayı kasılarak sistik kanal ve koledok kanalı aracılığıyla oniki parmak bağırsağına boşaltır.
Limonlu Su İçmek Safra Taşına İyi Gelir Mi? Safra kesesi taşlarının limonlu su içerek kaybolmadığı bilinmektedir. Limon suyu da safra kesesi taşı olan hastalara diyetisyenler tarafından önerilmemektedir.
Süt, sahlep, muzlu süt, ıhlamur, yoğurt, ayran, adaçayı, açık çay. Yasaklar: Koyu çay, kahve, neskafe, sütlü kahve, sütlü kakao, limonata, boza, karbonatlı içecekler (gazoz, kola gibi), hazır meyve suları, alkollü içecekler, maden suyu ve sodası.
Serbest Olan Besinler
Çiğ ve kabuksuz muz, kayısı, çekirdeksiz üzüm ve elma gibi meyveler tüketilebilir. Kekik, nane ve tarçın gibi baharatlar kullanılabilir. Açık çay, ıhlamur, salep, ayran, ada çayı tercih edilebilir. Beyaz ekmek, makarna, kuskus, şehriye, erişte, pirinç, irmik, sade kraker tüketilebilir.
Brokoli, ıspanak yaprakları, hardal yaprakları, yaban turpu, turp, kereviz, pancar, sarımsak, pazı gibi yapraklı yeşil sebzelerin yanı sıra limon, elma, karpuz gibi meyveler, kolesterolü düşük hindi eti, taze balık ve tavuk da yiyebilirler.
Safra Kesesi Ameliyatı Ne Kadar Sürer? Günümüzde laparoskopik kolesistektomi ameliyatları oldukça kısa sürmektedir. Ortalama 45 dakika süren ameliyatlar hastaların yaşına ve kilosuna bağlı olarak uzayabilmektedir.
Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet hastalığına da faydalıdır. Kan damarı duvarlarının elastikiyetini artırmaya yardımcı olur. Kronik yorgunluğa iyi gelir. Safra kesesi taşı oluşumuna ve böbrek taşı oluşumuna karşı etkilidir.
Safra kesesi ile ilgili taş ya da benzeri sağlık sorunları yaşamakta olan kişilerin ziyaret etmesi gereken doktor ya da bölüm genel cerrahi bölümü hekimleri olacaktır.
En önemli konu diyet. Yağlı yemekler yememek ve bol su içmek koruyucu oluyor. Bazen bitkisel çözümler var ama taşı eritecek net bir çözüm yok. Ancak nar çiçeği çayını içmek bazen o safra çamurunu çözebiliyor.
Safra kesesinde taş olan hastalar elma, elma suyu, limon veya elma sirkesi gibi asidik etkili gıdalar ile beslenmelidir. Tam tahıllı ekmekler ve ürünler tercih edilmelidir. Bakliyat ürünleri de safra kesesi taşı şikayetinde olan kişiler için sağlıklı ve etkili olacaktır.
5) Elma Sirkesi
Elma sirkesi mide asitlerini de dengeler ve safra kesesi ağrılarını dindirmektedir. Safra kesesi sağlığına olumlu etki etmek için elma sirkesini günde iki defa tüketmeniz tavsiye edilir.
Safra kesesine iyi gelen birçok bitkisel tedavi bulunmaktadır. Zeytinyağı, maydanoz bu hastalığa iyi gelen besinlerdir. Zerdeçal da safra kesesi hastalığına iyi gelen besinlerdir.
Biliyer çamurun klinik seyri üç şekilde ilerleyebilir: Çamur tamamen çözülebilir, çamurda azalma meydana gelebilir veya safra taşlarına dönüşebilir. Safra çamurunun bir nedeni varsa (örneğin gebelik), altta yatan neden ortadan kalkınca, çoğu zaman geçmektedir.
Safranın ince bağırsağa dökülmesini engelleyen safra kesesi hastalıkları varlığında yağların sindirimi zorlaşır ve kişide kabızlık, bağırsak tıkanıklığı, emilim bozukluğu gibi çeşitli sindirim problemleri görülür.
Safra kesesi iltihabı düşük oranda tedavisiz bir şekilde kendiliğinden geçer. Ancak en sık nedeni safra kesesi taşları olduğu için taşlar durduğu sürece enfeksiyon atakları tekrarlar. Safra kesesi iltihabının tekrarlayan durumlarında tablo her zaman bir öncekinden daha kötü olur.
Tıp dilinde “kolesistit” olarak kabul gören safra kesesi iltihabının oluşumu, safranın içinde taşların oluşmasıyla meydana gelir. Taş, çamur yâda kum gibi oluşumlar safra kanalının ağzını tıkar ve tıkanıklığa yol açar.
Bu ilaçlar arasında anti-inflamatuar ilaçlar, bazı tansiyon ilaçları ve bazı kolesterol düşürücü ilaçlar sayılabilir. Stres: Stres veya psikolojik stres safra kesesini etkileyebilir ve bu da iltihaba yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri