Özbekçe veya Özbek Türkçesi, Özbekistan'ın resmî dilidir. Altay dillerinin içerisinde sınıflanan Türk dillerinin Karluk grubuna bağlı bir dil ve tarihî Çağataycanın çağdaş devamı olan Türk yazı dillerinden biridir.
Nasılsınız? -Omonmisiz? -Rahmat, yaxshiman.
Sözce. Xayrli tong! [1] İyi sabahlar!
Özbek Türkçesinde de selam, selamla-, selamlaş-, selamaleyküm, se- lam-alik, selam aliklaş-, selamlaşiş, selamlaşiş- sözcükleri “selam alıp ver-, selamlaş-” anlamlarında kullanılmaktadır (Ma'rufov 1981a: 15-16).
[1] İyi günler!
İlgili 38 soru bulundu
[1] İyi geceler!
çuçuk (cücük): tatlı; ET süçig.
Türkçenin Özbekçe ile anlaşılabilirliği düşüktür. Özbekçenin Harezm-Kıpçak diyalekti Tatarcayla yakın bir ilişkiye sahiptir. Kazakça ve Kırgızca da yaklaşık % 80 anlaşılabilirlik oranıyla yakındır. Ayrıca, son zamanlarda yakınlıkları daha da artmaktadır.
Özbekçe, tipolojik açıdan diğer Türk dillerinden farklı özelliklere sahiptir. Ünlü uyumunun olmaması ve bünyesinde Karluk, Kıpçak ve Oğuz lehçelerini barındıran tek Türk dili olması, bu farklılıklardan bazılarıdır. Özbekçe Orta Asya genelinde en çok konuşulan Türk dilidir.
Özbek dili, ülkenin tek resmi devlet dilidir ve 1992'den beri resmi olarak Latin alfabesiyle yazılmıştır. Karakalpakça, Özbekistan içerisinde özerk bir bölge olan Karakalpakstan Cumhuriyeti'nin resmi dillerinden biridir ve Kazakça ile yakındır.
Özbek Türkçesinde de bazı kelimeler eşanlamlı olmasına rağmen kullanımı ve verdiği duygu açısından faklıdır. Örneğin, xotin (kadın) genelde kaba anlamda anlaşılır ve hakaret kabul edilebilir, ayol (bayan, hanım) daha kibarlık göstergesidir.
Aşağıda Özbek Türkçesinde cinsiyet ayırıcı öge olarak kullanılan adlandırmalara yer verilmiştir: er “1. Erkek, adam, er.
Türk dilinin akrabalık adları bakımından zengin oluşu Türk dili ve kültürü için oldukça önemli bir eser olan Divânü Lûgati't-Türk'te de kendisini göstermektedir. hem de dayı anlamında kullanılır, ama Özbek Türkçesinde ise dayı terimi için tog'a, amca terimi için amaki terimleri kullanılır.
Özbekler, en eski Türk boylarının biridir. Türkistan coğrafyasında birçok devletin teşkilinde kurucu unsur olmuşlardır. Bu coğrafyada farklı dönemlerde farklı kültürlerle iletişim içine girmişlerdir. O nedenle çok zengin tarihi bir geçmişe ve kültürel zenginliğe sahiptirler.
Örneğin, xotin (kadın) genelde kaba anlamda anlaşılır ve hakaret kabul edilebilir, ayol (bayan, hanım) daha kibarlık göstergesidir.
Nüfusun %96'sı Müslüman'dır. Ülkede %2 oranında Ortodoks nüfus yaşamaktadır. %2 oranında diğer dinlere mensup insan bulunmaktadır.
Taşkent (Özbekçe: Toshkent), Özbekistan'ın başkenti ve büyük şehridir.
Ana hatlarıyla Özbek Türkçesi, Çağataycanın bir devamı niteliğindedir. Uygur Türkçesi ile birlikte Türk yazı dilinin Güney-Doğu grubunda yer alır.
Kiril alfabesinin de kullanıldığı Özbekistan'da, 2023 yılından itibaren tüm kurum ve kuruluşların faaliyetleri ve resmi yazışmaları sadece Latin alfabesiyle yapılacak. Bağımsızlığını kazanan Özbekistan'da 2 Eylül 1993'te Latin alfabesine geçilmesine ilişkin yasa kabul edildi.
Özbek ulusu ilk olarak Cengiz Han'ın torunu Şiban'ın soyundan gelen Ebü'l-Hayr Han'ın önderliğinde Deşt-i Kıpçak'taki çeşitli Türk boyları ve kabilelerinin Özbek/Şeybani Hanlığı etrafında örgütlenmesiyle oluşmuştur. Hanlık, Ebü'l-Hayr Han'ın vefatından sonra bir süre karışıklık içinde kalmış ve Özbekler dağılmışlardır.
33 harf, 1 kesme ve 1 yumuşatma işaretinden oluşan Kiril esaslı alfabenin yerine kabul edilen Latin esaslı yeni Özbek alfabesinde ise 29 harf ve 1 işaret (apostrof) bulunmaktadır.
Özbekistan'da "nan" denilen ekmek için şarkılar, atasözleri ve deyimler bulunuyor. Ülkede halk, günlük yaşamlarında ayrı bir yere sahip ekmeğe her zaman büyük saygı gösteriyor ve çocuklarına küçük yaşlardan başlayarak ekmeğe saygı duyulması gerektiğini öğretiyor.
Sümelek, Orta Asya Türkleri'nin nevruz yemeğidir. Kırgız, Özbek, Karakalpak, Tatar, Kazak, Uygur, Tacik, Afgan Türkleri arasında bilinen ve pişirilen bir yemektir. Bu açıdan bakıldığında sümelek, Türkistan Türkleri'nin ortak bir nevruz yemeğidir.
sf. 1) Şehla, hafif ve tatlı, şaşı, güzel gözlü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri