Sağlıklı bireyler için de destekleyici bir besin Keçi boynuzu, A vitamini, B, B2, B3 vitaminleri ve D vitamini içeriği ile çok güçlü bir besindir. Aynı zamanda yüksek çinko içerir. Keçi boynuzu pekmezinin sağlıklı kişiler için de koruyucu ve destekleyici besin olarak kullanılması tavsiye edilir.
İçerdiği A , B, B2, B3, D vb. vitaminler dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağıdır.
Zengin bir karbonhidrat, lif, şeker ve protein kaynağı olan dut pekmezinin içeriğinde sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum gibi mineraller ve D vitamini bulunur.
B12 vitamini açısından zengin olan yumurta, süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri de tüketilebilir. Bunların yanında kırmızı et, ıspanak, mercimek, nohut, üzüm, kabak, pekmez ve yulaf ezmesi de tüketilebilir.
Dişleri Güçlendirir: Zengin mineraller (özellikle çinko) ve vitaminler (A vitamini, B vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, D vitamini) içeriği dolayısıyla harnup pekmezi, dişlerin güçlenmesini sağlar, diş etlerini korur.
İlgili 23 soru bulundu
Keçi boynuzu, A vitamini, B, B2, B3 vitaminleri ve D vitamini içeriği ile çok güçlü bir besindir.
En sağlıklı ve faydalı, pekmez Keçi boynuzu pekmezi olarak bilinmektedir. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine katkı sağlar. Bunun yanı sıra bedeni kuvvetlendirir, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Dut pekmezi: Dutun kan yapıcı özelliği sayesinde anemi hastalığında dahi kullanılabilecek kadar etkili nadir besinlerden biridir.
Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir. Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur.
Tam bir şifa deposu olan üzüm pekmezinin bilinen faydalarından bazıları ise şunlardır; -Enerji ve karbonhidrat kaynağıdır. Sabahları aç karnına tükettiğinizde güne zinde ve enerjik başlamanızı sağlar. -İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
DUT PEKMEZİ Mİ ÜZÜM PEKMEZİ Mİ? Pekmez dutun ezilerek kaynatılması ile üretilen yoğun, tatlı bir şuruptur. Üzümden yapılan pekmeze göre dut pekmezi biraz daha lezzetli olur. Pekmeze koyu rengini ve akıcılığı düşük olan kıvamını veren işlem kaynatma dır.
Genellikle öksürük durumunda veya balgam söktürücü olarak halk arasında keçiboynuzu pekmezi sıklıkla tüketilen ürünlerdendir. Öte yandan keçiboynuzu pekmezi yüksek enerji kaynağı sebebiyle enerji ihtiyacı olan kişilerce tercih edilebilir. Keçiboynuzu pekmezi de sıklıkla tüketilen ürünler arasındadır.
İçerisinde yer alan A, B, C vitaminleri ve mineraller sayesinde kış ayalarının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Demir, magnezyum ve potasyum bakımından da zengin olan pancar pekmezi faydaları aşağıda verildiği gibidir: İçerisinde yer alan vitamin ve mineraller bakımından kan yapıcı özelliğe sahiptir.
Tahin pekmezde E, C ve B vitaminleri yüksek oranda bulunur. Bu vitaminler sayesinde ise kişiler yorgunluğu unutur. Enerji ihtiyacını gideren tahin pekmez, vücudun daha aktif kalmasını destekler. Yorgunluğa, bitkinliğe ve depresyona karşı bir kaşık tahin pekmez şifa niyetine tüketilebilir.
Tahindeki Vitamin ve Mineraller
Tahin şu vitamin ve mineralleri yoğun olarak içermektedir; B vitamini çeşitleri ve A, C, E vitamini. Demir, potasyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller. Omega 3 ve 6 yağ asitleri.
1) Keçiboynuzu Pekmezi
Keçiboynuzu pekmezi içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin etkisiyle en hızlı kan yapan yiyeceklerin arasındadır. Kahvaltı rutininize ekleyeceğiniz birkaç kaşık keçiboynuzu pekmezi hem vücudunuzdaki kan oranını arttıracak hem de sağlığınıza katkıda bulunacaktır.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
100 gram dut pekmezi yaklaşık olarak 300 kalori içerir. %70 i karbonhidrat olan dut pekmezi kalsiyum, magnezyum, potasyum ve demir mineralleri içermektedir. A vitamini, B1 ve B2 vitamini içeren dut pekmezi yüksek karbonhidrat içeriğinden dolayı yoğun bir enerji vericidir.
- Kan dolaşımının daha rahat şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur. - Sindirimi kolaylaştırır. - Özellikle kan oranı düşük olan hastalarda dut pekmezi tüketimi önerilir. Dut pekmezinin en önemli özelliği, kan yapıcı olmasıdır.
Ürünü seçerken kullanım amacınıza yönelik bir tercih yapabilirsiniz. Vücut direncini yükseltmesi ve beslenmeyi desteklemesi için keçiboynuzu özü daha iyi bir alternatif iken tariflerinizi tatlandırmada veya kahvaltılarınızda tahin ile birlikte tüketmek için pekmez daha iyi bir tercih olacaktır.
Karaciğer ve midenin dostu pekmez öksürüğü de kesiyor
Üzüm, dut, keçiboynuzu ve harnup gibi pek çok çeşidi bulunan pekmez kan yapıcı özelliğe sahiptir. Ayrıca vücut direncini, bağışıklık sisteminin direncini artırıcı ve güçlendirici özelliği sayesinde hastalıklara karşı koruyucudur.
Üzüm pekmezi: İçerdiği yüksek oranda kalsiyum ve demir sayesinde günlük demir ve kalsiyum ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olur. Demir, oksijenin vücutta tüm dokulara taşınmasına yardımcı olur, kan yapımını sağlar. Kalsiyum kemik erimesinin önlenmesinde etkilidir; ayrıca diş sağlığı açısından da önemlidir.
Sonuç olarak, her gün 1 bardak pekmez içmek, sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak doğru miktarda tüketildiğinde, faydalı bir etkiye sahip olabilir. Pekmez, vücut bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji verir, bağırsak sağlığını korur, şeker hastalığı riskini azaltır, stresi azaltır ve zinde kalmayı sağlar.
Zengin besin içeriği olan pekmezi yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı tüketmesi önerilmektedir. Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri