Güney Avustralya Üniversitesinde yapılan araştırmanın baş yazarı Dr Ang Zhou'ya göre, D vitamini eksikliği olan kişilerde D vitaminini takviyesi kronik iltihabı azaltmaya yardımcı oluyor.
D vitamininin bağışıklık sistemini geliştirdiği bilinmektedir ve D vitamini eksikliği, soğuk algınlığı gibi solunum yoları başta olmak üzere viral enfeksiyonlara karşı hassasiyeti arttırmaktadır.
Bazı araştırmalar, vücut bir enfeksiyonla savaşırken günlük önerilen C vitamini alımının daha hızlı iyileşmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. C vitamini vücutta depolanamadığı için bu vitaminin besinler ile günlük alınması gerekir.
D vitamini, raşitizm gibi kemik bozukluklarını tedavi etmek ve önlemek için kullanılır. Cilt, güneş ışığı aldığında bu vitamin vücut tarafından üretilir. Ancak güneş kremi, koruyucu giysiler, güneş ışığından sınırlı yararlanma, koyu ten ve yaş durumu, güneşten yeterli D vitamini alınmasını engelleyebilir.
Kas ağrısının nedenini belirlemek zor olsa da yapılan araştırmalarda ağrıyı algılayan D vitamini reseptörlerinin kaslarda bulunduğu görülmüş. Bu nedenle kas ağrısı çeken bireylerde D vitamini takviyesi, ağrılarda azalmaya yardımcı olabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Başka bir çalışmaya göre, D vitamini eksikliğinin adet ağrısı ile ilişkili olduğunu ve düzenli olarak D vitamini almanın (önerilen günlük ortalama 1.200 IU miktarından bile daha az) ağrıyı azalttığı gösterilmiştir.
A, E, D ve K vitaminleri gibi yağda çözünen vitaminlerin tok karnına alınması gerekir. Bu vitaminlerin etkilerinin görülmesi için yağda çözülmesi gerekir. Dolayısıyla D Vitamininin de alınması için en uygun zaman yemek sonrasıdır. Bu sayede D vitamini ya da kolayca çözülür.
Karatay'a göre D Vitamininiz 100 ng/ml olmalı. güncellenmiş oluyor. zorundasınız. yaptırıyoruz.
Sadece doktor tavsiyesi doğrultusunda; Vitamin D yetmezliğinin tedavisinde: Günde 1-5 damla (800-4000 I.U.) Yetmezliğin tedavisini takip eden dönemde idame için ve vitamin D yetmezliğinin önlenmesinde: Günde 1-2 damla (800-1600 I.U.)
Ağır derecede B12 eksikliği ise yorgunluktan çok daha ağır sorunlara neden olabilir. Dilde glossit denilen enflamasyona (iltihaba) yol açarak kırmızı renkte, pürüzlerini kaybetmiş bir dile yol açabilir. Özellikle yaşlılarda B12 vitamini eksikliği daha fazla hissedilir.
Çorba gibi besinleri tüketmek, protein oranı yüksek gıdaları almak da enfeksiyonların meydana gelmesini önler. Yoğurt ve kefir gibi besinleri tüketmek vücudu temizler. Enfeksiyon hastalığını da iyileştirmeye yardımcı olur. Süt ürünlerini enfeksiyon hastalığı tedavisinde kullanmak önemlidir.
D vitamininin faydaları
Kan basıncının düzenlenmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de önemli görevleri bulunan D vitamininin; kalın bağırsak, kemik, deri, kolon ve meme kanserinde de koruyucu etkisi bulunuyor.
D vitamini eksikliğinin en yaygın nedeni, güneş ışığına yeterince maruz kalmamaktır! Bununla birlikte gün içerisinde uzun süre kapalı ortamda kalanlar, ciddi karaciğer-böbrek hastalığı olanlar, rifampisin (tüberküloz-verem ilacı), epilepsi-sara ilacı kullananlar D vitamini eksikliği riski altındadırlar.
İngiltere'de nüfusun beşte birinde D vitaminini eksiği olduğu sanılıyor. Ancak bazı uzmanlar vitamin seviyesi normal olanların ekstra D vitamini takviyesi almasının hastalıkları önleyici bir rolü olmadığını söylüyor.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
Bana göre, 60-80 aralığı idealdir. Rakamın 40'ın altına düşmesi uyarıcı olmalı, 30'un altına düşmesine asla müsaade edilmemelidir. 20 ve altındaki değerlerde ise “acil durum” ilan edilmeli, eksiklik süratle yerine konulmalıdır.
B12 vitamini ve D vitaminini birlikte kullanmak ise herhangi bir sorun yaratmaz. Bazı vitaminler birbirleriyle reaksiyona girse de B12 ve D vitaminini rahatlıkla bir arada kullanabilirsiniz. Ancak özellikle başka ilaçlar kullanıyorsanız bu vitaminleri tüketmeden önce doktorunuza danışmanızda yarar vardır (5).
D3 şeklindeki D vitamini kandaki D vitaminini arttırmada neredeyse iki kat daha etkili (6, 7) olduğu için D3 (kolkalsiferol) vitaminine odaklanacağız. Özet:: D vitamini uzun süre vücutta depolanabilen yağda çözünen bir vitamindir. D2 ve D3 olmak üzere iki ana form vardır, bunlardan D3 çok daha etkilidir.
D Vitamini Cilde Faydaları
Cilt hücrelerinin gelişmesi ve onarılmasında rol oynuyor. Cildin korunması ve genç kalmasında etkili oluyor. Bağışıklığı güçlendirmesi sayesinde yaşlanmayı hızlandıran çevresel etmenlerden koruyor. Sivilce ve akne üretiminin yavaşlamasına yardımcı oluyor.
D vitaminin aşırı alımı sıklıkla böbrek hasarına neden olabilir. Yapılan çalışmalar D vitamini zehirlenmesi olan kişilerde orta ya da şiddetli böbrek hasarı bildirmiştir. Lütfen D vitaminini kontrolsüz olarak kullanmayın. Unutmayın ki, vücutta depo edilen bu vitaminin fazlası oldukça tehlikeli olabilir.
2-Sık sık ishal oluyorsanız: D vitamini yağda çözünebilir bir vitamin olduğu için sindirim ve boşaltım sistemlerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olur.Eksikliği mide-bağırsak sisteminin yağ emme kabiliyetini kısıtlayarak bu bölgelerde sorunlarının yaşamasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri