D vitamininin faydaları Kemik sağlığını ve kas fonksiyonunu geliştirir. Bağışıklık fonksiyonunu güçlendirir. Egzersizle alakalı inflamasyonu düşürür.
D vitamininin kaslarda pek çok işlevi vardır: Kasların enerji/mitokondri metabolizmasını düzeltir, kasların daha verimli ve yorulmadan çalışmasını sağlar. Kas içine daha fazla kalsiyum geçişi sağlayarak, kas kasılması etkinliğini artırır.
Kas sentezinin artması, A vitamininin düştüğü anlamına gelir; çünkü kas onarım ve inşası sırasında proteinin parçalanması gerekir, bu işlem de A vitamini ile gerçekleşir. Dolayısıyla düzenli ve ağır spor yapan kişiler A vitamini takviyesi alarak kas büyümesini destekleyebilirler.
Bu nedenle kas ağrısı çeken bireylerde D vitamini takviyesi, ağrılarda azalmaya yardımcı olabilir.
Sporcularda D vitamini düzeyindeki artışın kas-iskelet sisteminde yararlı etkileri olmaktadır. Protein sentezi, ATP derişimi, kas gücü, atlama yüksekliği, atlama hızı, atlama gücü, egzersiz kapasitesi ve fiziksel performansta artış yaparken, stres fraktürü oranlarında ise azalma sağlamaktadır (28,35,36,38).
İlgili 22 soru bulundu
Güçlü kemikler, sporcunun sağlıklı olmasını sağlayarak performansını ve dayanıklılığını artırır. Sporcular kemik sağlığı için bunlara dikkat etmelidir: Sporcular uygun düzeydeki kemik yoğunluğuna ulaşabilmek ve osteoporozu (kemik erimesi) önleyebilmek için yeterli kalsiyum ve D vitamini elde edilmelidir.
Yapılan bir çalışmada sporcular için D vitamini alımlarının bireysel olarak değerlendirilmesi gerektiği, güneş ışığına maruz kalma süresi <20 dakika olan, <30◦ veya >60◦ enlemlerinde yaşayan, serum D vitamini düzeyi <75 nmol/mL olan sporcuların 2000- 4000 IU/gün D vitamini almaları önerilmiştir.
Kas kaybı: Kaslarda oluşan zayıflık ve güçsüzlük E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. E vitamini eksikliği kaslarda zamanla zayıflamaya yol açabilmektedir. Kas kütlesi kaybı, kas güçsüzlüğü ve buna bağlı denge problemleri ile karşı karşıya kalınabilmektedir.
Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelen vitaminler; B vitaminlerinin tümü ve D vitamini şeklindedir. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminleri ile D vitamini içeren besinler halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelmektedir.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Kuru yemiş ve baklagiller kemikleri güçlendiriyor
Kalsiyum ihtiyacı süt ve süt ürünlerinden, koyu yeşil yapraklı sebzelerden, baklagiller ve kuru yemişlerden, özellikle bademden sağlanabilir. Kemik yapısında proteinler de önemlidir. Çünkü kemiğin esnekliğini ve kalsiyum kristallerinin bir arada durmasını sağlar.
Egzersiz: Kas gücünün ve kitlesinin korunmasında en önemli faktör, düzenli egzersiz yapılması. Aerobik egzersizler olarak bilinen (yürüme, koşma, yüzme vs) yanında kas gücünü artırıcı dirençli egzersizler de mutlaka yapılmalı.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
Dayanıklılık: D vitamini takviyesi tüm vücutta fiziksel gücün artmasına katkı sağlar (31). Kanser: D vitamini kanseri önlemeye yardımcı olabilir. Bir çalışmaya göre, günde 1100 IU D vitamini, kalsiyum ile birlikte alındığında, kanser riskini % 60 düşürdüğünü gösterdi (32, 33).
En iyi anti-inflamatuar yiyecekler arasında meyveler ve yeşil yapraklı sebzeler gibi renkli besinler bulunur. Yağlı balıklar, kabuklu yemişler, tohumlar ve avokado gibi sağlıklı yağlar da kas zayıflığına neden olabilecek durumlarla mücadelede çok etkilidir.
Sıcak su kas gevşetmenin en kolay yoludur
Özellikle sıcak su ile duş alırken belirli kas gruplarının daha fazla sıcaklık ile temas etmesini sağlayarak kaslarınızı rahatlatabilirsiniz. Kaslarınız ile sıcak suyu temas ettirmeden önce suyun derecesini bir miktar daha arttırarak daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Sonuç: D vitamini eksikliği karşımıza kas-iskelet problemleri şeklinde çıkabilmektedir.
D vitaminin eksikliği kemik erimesi gibi ciddi sorunlara sebebiyet verebileceği gibi, gün boyu yorgun hissetme, baş ağrısı ve kas ağrıları ile de hayatı zorlaştıran belirtiler yaşanmasına neden olur.
Kemik sağlığı için en önemli vitaminlerin başında D vitamini gelir. Özellikle besin ile alınan kalsiyumun emilmesindeki katkısı büyük olan D vitamininin kemiğin büyümesinde ve yapım-yıkım dengesinde de önemli rolü var. D vitamini eksikliği olanlarda kemikte kolaylıkla kırılma, eğilme ve bükülmeler olabilir.
Kas hastalıklarının ortak belirtisi kas güçsüzlüğüdür
Kas güçsüzlüğü en sık çok kalça çevresindeki kaslarda olduğundan, hemen daima ilk belirti yürüme, merdiven çıkma, oturduğu yerden kalkma güçlüğü olarak kendini gösterir.
Özellikle kırık riskinin azalması, osteoporozun önlenmesi ve kas ve kemiklerin güçlendirilmesi için kalsiyum, magnezyum, potasyum, Vitamin D ve omega-3 bakımından zengin besinler tüketilmesi gereklidir.
Günlük D vitaminin gereksinimin karşılanmasının yanı sıra D vitamini damlaları tedavi amaçlı da kullanılır. Osteomalazi (kemik zayıflaması), hiperparatiroidizm ve kemik erimesi tedavisinde 6-12 hafta boyunca, kandaki D vitamini değerinize göre hekim tarafından bir tedavi protokolü uygulanır.
Özellikle B grubu vitaminlerinin önemi sporcularda daha fazladır. Tiamin, riboflavin, niasin ve biotin gibi B grubu vitaminleri egzersiz sırasında enerji oluşumunu desteklemektedir. Folik asit ve B12 vitamini ise protein sentezi, doku yapımı ve onarımı için önemlidir.
Spor yapmaya başlamadan önce özellikle D vitamini, B12 vitamini ve demir değerlerinize baktırın, eksiklik varsa doktor kontrolünde dışarıdan destek alın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri