D vitaminin aşırı alımı sıklıkla böbrek hasarına neden olabilir. Yapılan çalışmalar D vitamini zehirlenmesi olan kişilerde orta ya da şiddetli böbrek hasarı bildirmiştir. Lütfen D vitaminini kontrolsüz olarak kullanmayın. Unutmayın ki, vücutta depo edilen bu vitaminin fazlası oldukça tehlikeli olabilir.
Osteomalazi (kemik zayıflaması), hiperparatiroidizm ve kemik erimesi tedavisinde 6-12 hafta boyunca, kandaki D vitamini değerinize göre hekim tarafından bir tedavi protokolü uygulanır.
Gereksinimin üzerindeki miktarlarda vücuda alınan D vitamininin vücuttaki en büyük zararı kalsiyum düzeyindeki aşırı yükselme olacaktır. Bu durumda oluşabilecek potansiyel zararlı etkiler arasında ise şunlar yer alır: Böbreklerde kalsiyum birikimine bağlı olarak gelişen kalsiyum içerikli böbrek taşları
Erişkinlerde kullanımı: D vitamini eksikliğinin önlenmesinde ve idame tedavisinde: Günlük 600-1500 I.U. doza eşdeğer şekilde ayda 1-2 adet D-COLEFOR 20.000 I.U. yumuşak kapsül doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır.
Ülkemizde D vitamini eksikliği önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkar. Uzmanlar, yılda bir kez D vitamini ölçtürülmesini tavsiye ediyor.
İlgili 18 soru bulundu
Çalışmalar, günde tükettiğiniz her 100 IU D3 vitamininin, kandaki D vitamini seviyenizi ortalama olarak 1 ng/ml arttıracağını göstermiştir. Bununla birlikte, uzun süre aşırı yüksek dozlarda D3 vitamini almak vücudunuzda aşırı D vitamini birikimine neden olabilir.
Karatay'a göre D Vitamininiz 100 ng/ml olmalı.
12-18 yaş için D vitamini eksikliğinin önlenmesinde: Her 6 haftada bir, 1 kapsül. 12-18 yaş için D vitamini eksikliği tedavisinde: 6 hafta boyunca her 2 haftada bir, 1 kapsül. Yaşlılarda kullanımı: Özel kullanımı yoktur.
En İyi D Vitamini Markaları
Vitabiotics, Solgar, Nature's Bounty gibi dünyaca ünlü ve güvenilirliğiyle ön plana çıkan markaların yer aldığı online mağazada; markaların özel ve patentli formüllere sahip ürünleri yer alıyor.
Günlük D vitamini ihtiyacı yasa ve kişiye göre değişir. Bu nedenle günlük takviye mutlaka doktor önerisiyle ve doktor kontrolünde olmalı. Yine D vitamini alırken günlük kalsiyum alımının da optimal düzeyde olması gerekir. D vitamini mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalı.
Ancak vücuda aşırı doz D vitamini almak zararlı olabilir. Fazla miktarda alınan D vitaminine bağlı olarak; mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, kabızlık, zayıflık, kilo kaybı, bilinç bulanıklığı, konfüzyon, yönelim bozukluğu, kalp ritmi sorunları, böbrek hasarı gibi rahatsızlıklar görülebilir.
Kandaki 25 hidroksi D vitamini seviyesi 12-20 ng/ml arasında ise D vitamini yetersizliği. Kandaki 25 hidroksi D vitamini seviyesi 20-100 ng/ml arasında ise normal. Kandaki 25 hidroksi D vitamini seviyesi 100 ng/ml'nin üzerinde ise D vitamini zehirlenmesi.
Bebeklere en az 1 yaşına kadar 400 IU, daha sonra ve tercihen 3 yaşına kadar 600 IU vitamini verilmelidir. Prematüre bebekler için günde 400 IU D vitamini desteği yeterlidir.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Sadece doktor tavsiyesi doğrultusunda; Vitamin D yetmezliğinin tedavisinde: Günde 1-5 damla (800-4000 I.U.) Yetmezliğin tedavisini takip eden dönemde idame için ve vitamin D yetmezliğinin önlenmesinde: Günde 1-2 damla (800-1600 I.U.)
Çocuklarda 12-20 ng/ml D vitamini düşüklüğü olarak kabul edilirken yetişkinlerde 30 ng/ml düzeyinin altı düşük olarak kabul edilir. Serum düzeyinin 100-150 ng/ml ve üzerinde olması ise intoksikasyon yani aşırı D vitamini konsantrasyonunu gösterir. Günlük D Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır?
Bunlar içerisinde en sık tercih edilenler ise Orzax Ocean, Solgar, Nutraxin, Neptüne Nutrivit, Zade Vital ve Wellcare markalarıdır.
D2 bitkisel kaynaklardan elde edilip reçeteyle satın alınır, D3 ise hayvansal ürünlerde bulunur ve D3 formu reçetesiz alınabilir. D3, D2'ye kıyasla daha kolay emilir ve etkisi daha uzun süre devam eder. D vitamini eksikliği kaç günde düzelir sorusuna cevaben, ortalama 8 haftalık bir süreç gerekir.
En ekonomik ve en önemli D vitamini kaynağının güneş olduğu unutulmamalıdır. Güneşli bir ortamda en az 15-20 dakika kadar yürünmesi günlük D vitamini eksikliğini gidermek için yeterlidir.
Bana göre, 60-80 aralığı idealdir. Rakamın 40'ın altına düşmesi uyarıcı olmalı, 30'un altına düşmesine asla müsaade edilmemelidir. 20 ve altındaki değerlerde ise “acil durum” ilan edilmeli, eksiklik süratle yerine konulmalıdır.
İşte D vitamininden zengin besinler: Alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıkların etleri ve karaciğerleri D vitamini açısından zengindir. Yaklaşık 85 gramlık bir alabalık günlük D vitamini ihtiyacının %60'ını, yaklaşık 85 gram somon ise günlük D vitamini ihtiyacının %48'ini karşılayabilir.
Cildimizin güneş ışığını emmesi ile aldığımız D vitamini, cildin renk tonu değişikliklerinde ve sedef hastalığının tedavisinde büyük rol sahibi. Son zamanlarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki; D vitamini deriye bağlı enfeksiyonlarla (sivilce gibi) mücadele eden bir etkiye sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri